Hong Kong’dan araştırma: Corona virüsü yazın sona ermeyecek!

Hong Kong Üniversitesi’nden mikrobiyolog Prof. Yuen Kwok-yung: Covid-19, SARS’tan 3 kat daha fazla patojen üretiyor. Temmuz ayına kadar virüsü kontrol altına almanın hemen hemen hiç yolu yok. Corona virüsü yazın da yayılmaya devam edecek. Ayrıca 14 günlük karantina uygulaması yeterli değil!

Hong Kong dan araştırma: Corona virüsü yazın sona ermeyecek! Prof. Dr. Yuen Kwok-yung
Prof. Dr. Yuen Kwok-yung (Hong Kong Üniversitesi – Mikrobiyoloji)

Hong Kong’dan araştırma: Corona virüsü yazın sona ermeyecek!

Dünya genelinde corona virüsü (Covid-19) vaka sayısı 2 milyona yaklaştı. Hong Kong’da Covid-19 hastalarının ciğer dokusu örneği kullanılarak yapılan araştırma, koronavirüsün SARS’tan 3 kat daha fazla patojen ürettiğini ortaya çıkardı.


“Temmuz ayına kadar virüsü kontrol altına almanın yolu yok”

Bu arada araştırmayı yürüten doktorlardan mikrobiyolog Prof. Dr. Yuen Kwok-yung, “Temmuz ayına kadar virüsü kontrol altına almanın hemen hemen hiç yolu yok” açıklamasında bulundu.

South China Morning Post’ta yer alan habere göre, Hong Kong Üniversitesi’nde ilk kez koronavirüs hastalarının akciğer dokularının incelenmesi üzerine bir araştırma yapıldı. 6 hasta, araştırma için akciğer dokularının bir bölümünün alınmasını kabul etti.

Corona virüsü, SARS’tan 3 kat fazla patojen üretiyor!

Araştırmanın sonunda Covid-19’un 48 saat için de 100’e yakın kez türeyebileyeceği, bu sayısının Sars için 10 ila 20 arasında olduğu ortaya çıktı. Aynı zamanda Covid-19’un Sars virüsünden daha yavaş bağışıklık ve solunum yanıtlarına neden olduğu belirtildi.


Araştırmayı yürüten doktorlardan Dr. Jasper Chan Fokwoo, “Bu virüs ninja gibi, vücut içinde bağışıklığı düşürüp ürüyor” dedi.

Bilim insanları düşük şiddette semptom ya da görülmeyen semptomların virüsün kontrol edilmesini zorlaştırıldığını bu nedenle tedbirlerin sürmesi gerektiğini söyledi.

“14 gün karantina uygulaması yeterli değil”

Araştırma ayrıca 14 günlük karantina uygulamasının da yeterli olmadığını gösterdi. Bilim insanları sınırlar tekrar açılsa bile seyahat edenlerin test edilmesi gerekebileceğine dikkat çekti. Bulgular ayrıca Hong Kong tıp uygulayıcıları tarafından yapılan bir kokteyl terapisinin bir bağışıklık sistemi tepkisi başlatmak için başarılı yönde ilerlediğini kanıtladı. Doktorlar interferon beta ile birlikte bir lopinavir ve ritonavir kokteyli reçete ediyorlar.

“Yaz aylarından sonra bile yayılmaya devam edecek”


Nüfusun yüzde 90’ının virüse bağışıklığı olmadığını belirten Yuen, virüsün yaz aylarından sonra bile yayılmaya devam edebileceği konusunda uyarıyor. Sosyal mesafe ve evrensel maskeleme kurallarının devam etmek zorunda olduğuna dikkat çekerek; Temmuz ayından sonra her ofis ve okulda bir enfeksiyon kontrol amiri atanmasını önerdi. “Bir okula veya ofise girmeden önce maske takmaya devam etmeli, çok iyi kişisel hijyen sağlamaya devam etmelisiniz. Virüsün olmadığından emin olmak için önce test edilmelisiniz” dedi.

Dr. Serdar Savaş: Yasağı lütfen 14 güne çıkarın, bu bizim son şansımız!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.