Paket tur tatil alanlara 2 ayrı seçenek sunulacak: Bakanlıktan düzenleme

Paket tur düzenleyicisi şirketler, koronavirüs iptali nedeniyle paralarının iadesini isteyen tüketiciye iki seçenek sunacak: 14 gün içinde otel hariç iade al ya da 74 gün bekle otel dahil paranı al…

Paket tur tatil alanlara 2 ayrı seçenek sunulacak: Bakanlıktan düzenleme

Paket tur tatil alanlara 2 ayrı seçenek sunulacak

Ticaret Bakanlığı, devam eden koronavirüs salgınında binlerce paket tur sözleşmesinin geçersiz kalması nedeniyle ortaya çıkan anlaşmazlıklara çözüm için yönetmeliğe yeni bir madde ekledi.


Buna göre paket tur düzenleyicisi şirketler paralarının iadesini isteyen tüketiciye, (turun yapılmasına 30 günden az kalmışsa) 14 gün içinde vergi, harç ve otel ücreti hariç tur bedelini iade al veya uçuş yasaklarının kalmasının ardından 74 gün beklerseniz otel ücretinizi de size iade ederiz seçeneklerini sunacak.

Tüm uçaklı tur satın alan tüketiciler, sözleşmelerine bakılmaksızın, uçak bileti iadesini uçuş yasaklarının kalkmasının ardından 74 gün içinde ilgili tur şirketinden alabilecekler.

Bakanlıktan “Paket Tur” düzenlemesi

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının olumsuz etkileri dolayısıyla paket turlara ait sözleşmelerinin taraflarından olan seyahat acenteleri bakımından daha önce satış yapılan paket turlara ilişkin uçuş bedellerinin hava taşıma işletmelerine önemli bir kısmı ödenirken, salgının neden olduğu belirsizlik ortamında yeni tur satışı yapılamamasına bağlı olarak acentelerin ekonomik durumları bozuldu ve tüketicilerin kesinti sonrası yapılması gereken bedel iadesi talepleri 14 günlük süre içinde karşılanamadı.

Bu durumun, seyahat acentelerini ekonomik açıdan güç duruma sokmak suretiyle nihayetinde tüketicinin alacaklarının tahsilini tümüyle imkansız kılacağı ve mağduriyetleri artıracağı değerlendirilerek Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi.


Yönetmeliğe eklenen geçici maddeyle, salgın nedeniyle 5 Şubat 2020 tarihinden itibaren ifası öngörülen ve hava yolu ile ulaştırma içeren paket tur sözleşmelerine ilişkin bedel iadelerinde, tüketicilere ödemiş olduğu bedelin, ödenmesi zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar hariç olmak üzere fesih bildiriminin paket tur düzenleyicisi veya aracısına ulaşmasından itibaren 14 gün içinde veya uçuş yasağı kalktıktan sonraki 60’ıncı günü izleyen 14 gün içinde ödenmesine ilişkin seçme hakkı tanındı.

Diğer taraftan, seyahat acentelerine sözleşmede yer alan uçuş bedelinin her halükarda uçuş yasağı kalktıktan sonraki 60’ıncı günü izleyen 14 gün içinde tüketiciye ödenmesini sağlamak üzere finansal esneklik sağlandı.

Uçak biletini iade etmek isteyenlere de benzer düzenleme yapılmıştı

Corona salgını nedeniyle birçok vatandaş uçak biletini iptal etmek isteyince yönetmelikte değişiklik yapılmıştı. Buna göre yolcuların ücret iade talepleri, uçuş yasaklarının kalkmasından iki ay sonrasına kadar ertelendi. Böylece hükümet yolcuları değil, hava yolu şirketlerini korumuş oldu.

Binlerce sözleşme iptal edildi

Hürriyet‘e konuşan Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, virüse bağlı olarak binlerce sözleşmenin iptal olduğunu belirterek, sektörün bu sorunla baş etmeye çalıştığını söyledi.

Onaran, “Biz misafirlerimize iptal yerine başka bir tarih için değiştirme opsiyonu sunuyoruz. Bunun kendileri için daha avantajlı olacağını belirtiyoruz. Çünkü ücreti hesaplarken, ödeme tarihindeki kuru esas alarak şu kadar ‘dolar ya da euro alacağınız var, başka bir turda bunu kullanabilirsiniz’ diyoruz. Belirsizliklerin azalmasıyla günde 3-5 talep gelmeye başladı.


Son bir haftada ekim, kasım, aralık aylarına rezervasyon almaya başladık. Bunlar içinde Fas da var Latin Amerika, Balkanlar, Paris de var. Ekim ve sonrası gibi yurtdışı; ağustos, eylül yurtiçi talepleri var. Grupları küçülttük, yeni paketler çıkardık. Biz bize aile paketleri 6 kişilik. Uçaklarda filtrelerin yüzde 99 tutması, insanların da maske kullanması güven verecektir. Umutlu olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Salgın nedeniyle ‘sıfır temaslı tatil’ konsepti ve alternatif turizm arayışları artıyor. Kendine ait havuzlu villalar revaçta…


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.