LGS ve YKS öncesi doğru beslenme için altın kurallar

LGS ve YKS yaklaşıyor. Stres düzeyi oldukça yüksek olan öğrencilerin çalışma ve sınav süreçlerindeki beslenme şekilleri de oldukça önemli!

LGS ve YKS öncesi doğru beslenme için altın kurallar
LGS ve YKS öncesi doğru beslenme için altın kurallar

LGS ve YKS öncesi doğru beslenme için altın kurallar

Pandemi sürecinden en çok etkilenenler arasında öğrenciler yer alıyor. Özellikle LGS ve Üniversite sınavına hazırlananlar açıklanan tarihlerle birlikte tempolarını hızlandırdılar.


Uzmanlar hem sınava hazırlanılan bu son günlerde hem de sınav günü için öğrencilere destek sağlayacak önerilerini sundu:

Dikkat, sınav sırasında enerjinizin düşmesine sebep olacak çikolata, şeker ve benzeri tatlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durun! Sınavdan 30 dakika önce 1 avuç kadar kuru meyve ve ceviz, fındık veya badem enerjinizi yüksek tutmanıza yardımcı olabilir!

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve herkesi etkileyen pandemi süreci öğrencileri de çok büyük ölçüde etkiledi. Bu süreçte okullar kapandı, online eğitime geçildi ve bu değişikliklerin yarattığı stres öğrencilerin yeme davranışlarında, uyku düzenlerinde, çalışma hayatlarında ve sosyal hayatlarında önemli değişikliklere yol açtı.

Özellikle sınav hazırlığı içinde olan öğrencilerde bu stres düzeyi daha da yüksek. Ancak doğru bir beslenme şekliyle stresin ve stresin yarattığı uykusuzluk, mide bulantısı, iştahsızlık ya da aşırı yeme gibi birçok problemin önüne geçmek mümkün.

LGS ve YKS öncesi doğru beslenme için altın kurallar:

Sınavdan önceki 2-3 gün beslenmemize özellikle dikkat etmeliyiz diyen Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan bu süreçte nelere dikkat edilmeli, neler yemeli, hangi besinlerden uzak durmalı sorularını yanıtladı.

Kahvaltı şart!

• Güne zinde bir başlangıç yapmak için kahvaltı yapmak çok önemli. Kahvaltıda mümkün olduğunca tüm besin grupları tüketilmeli.

Yulaf, tam tahıllı ekmek, tam tahıllı kahvaltılık gevrekler gibi enerjinizi uzun süre sabit tutan sağlıklı karbonhidratları mutlaka kahvaltıda tüketmelisiniz.

Yumurta da içerisindeki kolin isimli bileşenle, zihinsel performansınızı artırır, hafızanızı kuvvetlendirir.

• Kahvaltı yapılmadan girilen sınavda ilerleyen saatlerde baş ağrısı, dikkatsizlik, yorgunluk ve kan şekerinin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Mutlaka yeterince su için!

Susuz kalmak beyninizin işleyişini olumsuz etkileyecektir. Günde 8-10 bardak su içmeyi hedefleyebilirsiniz.

Öğün atlamayın!

• Her gün benzer saat aralıklarında ana ve ara öğünler yaparak vücudunuza kendi biyolojik ritmini kazandırmalısınız. Bu konsantrasyonunuzu artırdığı gibi enerji seviyenizi de dengede tutar.

• Ara öğünlerde hem kan şekerinin ani iniş çıkışlarını hem de çocuğun dikkat dağınıklığını engelleyecek, stresi azaltacak gıdaları seçin.

• Kan şekerini dengesizleştirecek kalorili, basit şekerli karbonhidratlardan uzak durun.


• Çilek, kivi, koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi C vitamini içeren besinler ile ceviz, fındık, badem gibi E vitamini ve çinko içeren kuruyemişler zihninizi açar, enerji verir ve tok kalmanıza yardımcı olurlar.

Kafeinden uzak durun!

• Kahve, çay ve gazlı içecekler kafein içerir.

• Günde 1 fincan kahve ve çay dikkat ve konsantrasyona destek olabilir ancak bu aşırı tüketimi sonucu aşırı kafein alımı ters etki yaratarak huzursuzluk, uykusuzluk gibi sorunlara da yol açabilir.

Kaliteli uyku

• Uykusuzluk çalıştıklarınızı anlamanızı zorlaştırır, huzursuzluk, sinirlilik haline ve enerji düşüklüğüne sebep olabilir.

• Günde 7-8 saat düzenli uykunun beden ve zihin performansınızı artıracağını unutmayın.

Sınav günü beslenme nasıl olmalı?

• Zihninize iyi gelecek yiyecek ve içeceklerle beslendiğinizden emin olun!

• Zihninize ve midenize kötü gelecek yiyecek ve içecekleri asla tüketmeyin! Aşırı yağlı , şekerli, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Bazı bitki çayları, siyah çay, kahve ve kola kafein içeriği sebebiyle huzursuzluk ve çarpıntıya sebep olabilir.

• Dışarıda ve açıkta satılan besinler sindirim rahatsızlıkları ve zehirlenmeye yol açabileceği için tercih etmemelisiniz.

• Kahvaltıyı geçiştirmeyin. Yumurta, az yağlı peynir, zeytin, bal/pekmez, ceviz, tam buğday ekmeği, domates, salatalık, yeşil biber taze ve kuru meyvelerden oluşan zengin bir kahvaltı yapabilirsiniz.

• Aşırı yemeyin, yeterli yiyin!

• Daha önceden denemediğiniz bir besini tüketmeyin!

• Eğer gaz problemi yaşıyorsanız, sınav günü ve öncesinde normal süt yerine laktozsuz süt tüketmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

• Bir gün öncesinde çok yağlı, ağır gıdalar yerine protein, karbonhidrat, yağ dengeli hafif gıdalar tercih ediniz. Örneğin; ton balıklı veya kıymalı makarna, etli sebze yemekleri, ızgara tavuk, et veya balık gibi.

PÜF NOKTA! Sınava girmeden 30 dakika önce 1 avuç kadar kuru meyve ve ceviz, fındık veya badem enerjinizi yüksek tutmanıza yardımcı olabilir!


DİKKAT! Sınav sırasında enerjinizin düşmesine sebep olacak çikolata, şeker ve benzeri tatlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız!

YKS soruları için konular ve öğrencilere faydalı tavsiyeler


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.