500 yıllık Nasrullah Cami restorasyonu sosyal medyada tepki çekti

Kastamonu şehir merkezinde 1506 yılında inşa edilen Nasrullah Cami restorasyonu sosyal medyada tepki çekti.

Nasrullah Cami restorasyon

1506 yılında Kadı Yakupoğlu Nasrullah tarafından yaptırılan Nasrullah Cami, 2014 yılında onarım ve restorasyon şartıyla devri yapılarak özel bir firmaya kiraya verildi. İki yıl süren restorasyon çalışmaları sonucunda cami 2016 yılında yeniden ibadete açıldı.

Ancak Kastamonu’nun önemli simgelerinden biri olan caminin eski ve yeni görüntüleri arasındaki fark, görenleri hayrete düşürdü. Sosyal medyada birçok kişi camideki restorasyon çalışmasını kınadı.


Nasrullah Cami

Restorasyon çalışmalarından sonra ünlü hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından yapılan süslemeler ve hatların birçoğunun kaybolduğu iddia edildi.

Nasrullah Cami

I. Beyazıd döneminde 1506 yılında Nasrullah Kadı tarafından köprü ve şadırvan içindeki su havuzları ile birlikte yaptırılan cami, Kastamonu’nun en büyük camisi olma özelliğini taşıyor.

restorasyon rezaleti

1746 yılında genişletilmesine kadar 6 kubbeli bir yapıya sahip olan cami, bu çalışmayla 9 kubbeli bir hale gelmişti. Cami içindeki hatlar ve süslemeler ise yine Kastamonulu ünlü hattat Ahmet Şevket Efendi tarafından yazılmıştı.

restore

restore

Kitabı çıktı

Restorasyonu gerçekleştiren firma Gürsoy Grup yönetim kurulu başkanı Hasan Gürsoy, daha sonra cami ve içinde bulunduğu külliyeyi kitaplaştırdı.


“Kastamonu Nasrullah Kadı Camii ve Külliyesi” adlı 430 sayfalık kitabın takdim yazısını ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kaleme aldı.

“Aslını bozmadan onarmak”

Gürsoy Grup Restorasyon firmasının resmi web sitesinde söz konusu restorasyon ile ilgili şu bilgiler yer alıyor:

“Caminin restorasyon çalışmaları kapsamında, çimento esaslı derz ve sıvalar temizlenmiştir. Cami içinde kubbe ve duvarların tamamında sıva raspaları sonucu, 19. yüzyıla tarihlenen kalem işlerine ulaşılmış, elde edilen bulguların konservasyonu yapılarak koruma altına alınmıştır. Kurşun çatı örtüsü özgün çatı kasnakları açığa çıkartılarak, kurşun kaplama yenilenmiştir.

Özgün ahşap tavan ve kapı korkuluklarının temizlikleri yapılmış ve tamamlanarak korunmuştur. Son cemaat mahallinde bulunan muhdes demir doğramalar sökülerek cephe düzeni ile uyumlu şeffaf doğramalar ile kapatılmıştır. Daha önce geçirdiği onarımlar nedeniyle cephe estetiğini ve oranlarını kaybeden şadırvanda özgün detaylar ortaya çıkarılmıştır. Restorasyonu tamamlanan eser, 2016 yılında yeniden ibadete açılmıştır.”

“Gürsoy Vakfı sponsorluğunda, Gürsoy Grup Restorasyon tarafından 2014 yılında başlayan Kastamonu Nasrullah Camii restorasyon projesi iki yıllık titiz bir çalışmanın ardından tamamlandı. Çalışmaların tamamlanmasının ardından camii, yeniden ibadete açıldı.”


“26 Aralık 2016 tarihinde Kastamonu Nasrullah Camii’ni ziyaret eden Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binalı Yıldırım, restorasyon çalışmalarında emeği bulunan çalışanlara, Gürsoy Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Gürsoy ve tüm Gürsoy Grup ailesine teşekkürlerini iletti.”

Pamukkale Kleopatra antik havuzunu bu hale getirdiler!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.