ORAC değeri nedir? Kilo vermek isteyenler için püf noktalar

Tabağınızdakilerin ORAC değeri nedir? Kilo vermek isteyenlerin yaptığı en büyük hata, işe yaramayan mucize diyetlere başvurmak ve alınan her besinde kalori hesabı yapmak! Sadece rakamlara, tablolara odaklanırsanız hem kilo veremez, hem de sağlığınızdan olursunuz.

Tabağınızdakilerin ORAC değeri nedir? Kilo vermek isteyenler dikkat!
ORAC değeri nedir?

Tabağınızdakilerin ORAC değeri nedir? Kilo vermek isteyenler dikkat! Kalori hesabı yaparak kısırdöngüye girmeyin!

Zayıflamada rehberiniz besinlerin “Glisemik indeksi” değeri olsun

Sağlığın en önemli parametrelerinden birinin dengeli seyreden kan şekeri olduğunu söyleyen Dr. Ümit Aktaş şu bilgileri paylaştı:


Kan şekerlerinin düzenli seyretmesini sağlayacak bir referans noktası oluşturmada kullanılan Glisemik indeks modelinden, sağlığını korumak isteyen herkes faydalanmalıdır. Bir yiyeceğin glisemik indeksi ne kadar yüksekse kan şekerini o kadar hızlı yükseltir. Hem glisemik indeksi düşük bir beslenme modeliniz olmalı hem de seçimlerinizi vitamin, mineral ve fitobesinler açısından zengin kaynaklardan yana yapmalısınız.

Yani et, tavuk, yumurta gibi glisemik değeri 0 olan besinlere ağırlık verip baharatları, yeşillikleri, sebzeleri unutursanız yine kilo veremezsiniz!

Çay şekerinin glisemik indeksi 59, beyaz ekmeğin 69, tam buğday ekmeğinin 72, kan şekerini jet hızıyla fırlatan saf glikozun ise 100’dür. Kilo vermek isteyenler kalori hesabı yapmayıp, besinlerin glisemik indeksi değerini rehber almalı.

Sağlıklı yağ zayıflamaya yardımcıdır!

Zayıflamak isteyenler sofralarından yağı eksik etmemeli. Zeytinyağı, kuyruk yağı, tereyağı gibi sağlıklı yağlar bilinenin aksine zayıflamaya yardımcı olur.

Yağ tok tutar, kaliteli ve yüksek enerji verir. Diyetinizden yağı çıkardıkça onun yerine daha çok karbonhidrat tüketmeye başlarsınız.

Yağı kısıtladıkça, yağsız beslendikçe bırakın kilo vermeyi daha çok kilo alırsınız. Sağlıklı yağların yanına protein de eklediğinizde saatlerce acıkmaz, açlık atakları yaşamazsınız.

Aynı zamanda sağlıklı yağlar birlikte yendikleri yiyeceklerin glisemik indeksini düşürürler. Bir yemeği bol tereyağı ile pişirdiğinizde o yemeğin glisemik yükü de azalır. Aynı yemeği yağsız yaptığınızda ise glisemik indeksi yükselir.

Yanlış bilinenler neler?

Light ürünlerin yağı alındığında glisemik indeksleri yükselir. Herkes light sütün daha sağlıklı olduğuna inanıyor. Bu sütlerin yağı azaldıkça şeker yoğunluğu artar. Dolayısıyla glisemik değerleri de yükselir.

Portakalı bütün yediğinizde glisemik indeksi daha düşükken, suyunu sıkıp içtiğinizde ciddi oranda yükselir. Çünkü portakaldan lifi çıkardığınızda geriye bol bol şeker kalır.


Patates püresinin glisemik indeksi haşlanmış patatese göre daha yüksektir. Çünkü patates parçalanıp püre hâline gelince daha çabuk sindirilir. Dolayısıyla da kan şekerini daha hızlı yükseltir.

Sık sık yemek yiyerek metabolizmanızın hızlandığı doğru bir bilgi değildir. Bilim böyle bir beslenme modelinin kilo vermeye faydası olmadığını gösteriyor. Tam aksine küçük öğünler şeklinde günde altı öğün yiyerek kilo vermez, aksine daha da kilo alırsınız.

Böyle bir beslenme modeli olsa olsa vücudun devamlı insülin salgılamasına neden olur. Bu da hem daha çok acıkmanıza neden olur, hem de yağ yakmanızı zorlaştırır. Protein ve sağlıklı yağlar içeren üç öğün, kendinizi saatler boyunca tok hissetmeniz için yeterlidir.

Tabağınızdakilerin ORAC değeri kaç?

Antioksidan kapasiteleri yüksek olan besinlerin tüketilmesinin kilo verme sürecinde önemli rol oynadığını belirten Dr. Ümit Aktaş şöyle konuştu:

Modern yaşamda maruz kaldığımız toksinler hücrelere zarar veren başıboş oksijen moleküllerinin oluşmasına neden olur. Yaşlanmayı hızlandıran, hücresel faaliyetlerin bozulmasına neden olan bu tehdide karşı en iyi savunma hattınız antioksidanlardır.

Besinleri antioksidan kapasitelerine göre değerlendirme metodu olan ORAC değeri (Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi) ile kilo verme sürecinizde tükettiğiniz her besinin antioksidan değerini anlayabilirsiniz. Eğer sağlıklı kilo vermek istiyorsanız mutfağınızdan antioksidan değeri yüksek bu baharatları eksik etmeyin.

Antioksidan kapasitesi (ORAC değeri)  en yüksek 10 besin:

  • Sumak (706.250)
  • Kekik (kuru, 175.295)
  • Biberiye (kuru, 165.280)
  • Nane (kuru, 160.820)
  • Tarçın (toz, 131.420)
  • Zerdeçal (toz, 127.068)
  • Kuşburnu (96.150)
  • Fesleğen (kuru, 61.063)
  • Kimyon (50.372)
  • Zencefil (toz, 39.041)

Bunlar da önemli:

Susuzluğu açlıkla karıştırmayın: Susuz kaldığınızda sistem beyinden gelen sinyali yanlış algılayarak bunu açlıkla karıştırıyor.

Stres kilo aldırır: Stresli olduğunuz zamanlarda daha çok yediğinizi, özellikle de tatlı, börek, çörek gibi besinler daha çok tüketilir. Kan şekerinin bu kadar uzun süre yüksek seyretmesi açlık atakları ve fazla kilolar anlamına geliyor.

Tatlandırıcılar iştah açar: Sıfır kalori olduklarına, şeker içermediklerine bakmayın, vücut bunları tatlı olarak algıladığı için sisteme daha fazla insülin hormonu salınır ve açlık atakları kaçınılmaz olur.

Kilo vermek isteyenlerin uyması gereken 7 altın kural:

  1. Ekmek ve tüm buğday ürünlerinden uzak durun.
  2. Sağlıklı yağları artırın
  3. Meyve tüketiminizi sınırlayın
  4. Uykunuza özen gösterin
  5. Egzersiz yapın
  6. Magnezyum eksikliğine dikkat!
  7. D vitamini rezervinizi dolu tutun

Dr. Ümit Aktaş’ın Yaşam Sevinci kitabından Metabolizmayı Hızlandıran Çay tarifi:

Malzemeler: 2 adet acı kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı Yeşil çay, 2 parça (parmak büyüklüğünde) Turunç kabuğu, 250 cc kaynar su.


Hazırlanışı: Yeşil çay, turunç kabuğu ve acı kırmızıbiberi cam veya porselen bir fincana koyun. Üzerine kaynar su ekleyin. Fincanın ağzını kapatıp 10 dakika demlenmeye bırakın. Günde 3-4 fincan içebilirsiniz. Yeşil çay yüksek oranda kafein içerir. Çarpıntı ve tansiyon yüksekliği sorunu yaşayanların dikkatli kullanması gerekir.

Akdeniz diyeti kansere karşı koruyucu mu?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.