Taksi kiralama projesi: İmamoğlu’ndan “İstanbul’u kilitleriz” diyen taksicilere yanıt

İBB’nin taksi kiralama projesi ile ilgili “İstanbul’u kilitleriz” tehdidinde bulunan taksicilere Ekrem İmamoğlu’ndan yanıt geldi: “İstanbul’da düzeni bozucu bir fiile giren her şahıs, karşısında devleti bulacaktır. Yani yasaların İBB’ye verdiği her yetki kullanmaktan imtina etmeyiz.”

Taksi kiralama projesi: İmamoğlu İstanbul kilitleriz diyen taksicilere yanıt

Taksi kiralama projesi: İmamoğlu’ndan “İstanbul’u kilitleriz” diyen taksicilere yanıt

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçen günlerde İstanbul’a teknolojik uygulamalarla donatılmış 5 bin yeni taksinin kazandıracaklarını duyurmasının ardından taksicilerden gelen “İstanbul’u kilitleriz” tehditlerine yanıt verdi.


“İstanbul halkının, taksi ihtiyacı olup olmadığına karar verecek makam, Bağcılar Oto Galerisi’ndeki birkaç taksi galericisi değildir” diyen İmamoğlu, “Sakın bizi başka şeylerle tehdit etmeye çalışmasınlar. Plaka fiyatları ile geçim sağlayan rantçılara bu süreci kurban etmeyiz, ettirmeyiz” dedi.

“İstanbul’da düzeni bozucu bir fiile giren her şahıs, karşısında devleti bulacaktır” diyen İBB Başkanı “Yani yasaların İBB’ye verdiği her yetki kullanmaktan imtina etmeyiz” dedi.

İmamoğlu, 12 Haziran’da katıldığı canlı yayında, kent içi ulaşımın temel unsurlarından taksiler için yeni bir uygulama başlatacaklarını duyurmuştu. İstanbul’a 5 bin yeni sarı taksi kazandıracaklarını vurgulayan İmamoğlu, “Prensipleri var; elbise tek tip olacak, 3 vardiya çalışacak. Herkes istediği gibi hareket edemeyecek. Elektronik sistemle donatıyoruz bu 5 bin taksiyi. QR koduyla, İstanbulkart’la beraber taksi paranızı ödeyeceksiniz. Hem taksi eksiğini gidereceğiz hem de bir taksi modeliyle aslında piyasayı dengede tutacağız. Bir nevi İstanbul’a özgü taksi üretimine de start vermiş olacağız bu çalışmayla. Bizim burada koruyacağımız alan, İstanbullu olacak” demişti.

“Esnafımızla, gerçek temsilcilerle oturup tartışacağız”

Bu duyurunun ardından gündeme gelen konu, kamuoyunda çokça tartışılmaya başladı. İmamoğlu, bazı çevrelerden “tehditvari” açıklamalar gelmesi üzerine, bir değerlendirme yaptı. İstanbul’da son günlerde taksi sürecinin tartışıldığının farkında olduğunu belirten İmamoğlu, şunları söyledi:

Geçen hafta cuma günü, yeni bir sürecin başlatılacağını 5.000 yeni taksinin İstanbul’a katılacağını dile getirmiştim. Elbette bunun bir kural, bir paylaşım ve aynı zamanda bir süreci var. Biz, pazartesi günü 5.000 taksiyi sürece katmayacağız. Bu bir öngörü, bir çalışma; ama kararlı bir çalışma.

Bu kararlı çalışmada şunu dile getirelim: Evet, biz esnafımızla, esnafımızın gerçek temsilcileri ile odayla oturup bunları tartışacağız, konuşacağız. Neyi konuşmadık ki bunu konuşmayacağız; elbette konuşacağız. Ama hiç kimse, sadece ve sadece kendini çıkarı üzerinden hareketle bizi kısıtlamaya kalkmasın.

İBB, İstanbul’un 16 milyon insanını temsil eder ve ona göre hareket eder. Yani İstanbul halkının, taksi ihtiyacı olup olmadığına karar verecek makam, Bağcılar Oto Galerisi’ndeki birkaç taksi galericisi değildir. Bunun bir kere altını çizelim. Sakın bizi başka şeylerle tehdit etmeye çalışmasınlar.

“Yasaların İBB’ye verdiği her yetkiyi kullanmaktan imtina etmeyiz!”

Bilimsel araştırmalarla, üniversite raporlarıyla İstanbul’un yeni taksilere ihtiyaç duyduğu açıktır. Bütün dünyada bunun örneği vardır. Kaldı ki pandemi süreci ile beraber bütün dünyada, özellikle karantina sonrası, özel araç ve taksi kullanımının arttığı da nettir.

Elbette ki, İstanbullunun konforlu taksi kullanma hakkı konusunda hassas davranacağız. Plaka fiyatları ile geçim sağlayan rantçılara bu süreci kurban etmeyiz, ettirmeyiz. İstanbul’da düzeni bozucu bir fiile giren her şahıs, karşısında devleti bulacaktır. Bunun altını çizelim. Yani yasaların İBB’ye verdiği her yetki kullanmaktan imtina etmeyiz.

Şunu söyleyelim: Gerçek taksi esnafı, çok ama çok rahat olsun. Hiç dert etmesin. Ama taksinin sahibi ama takside çalışan benim emekçi kardeşim hiç endişe etmesin. Yeni sistemde herkesin çalışma ve kiralama koşulu da iyileşecek.

On binlerce esnafımız, on binlerce insanımız, bu işten ekmek kazanan insan da rahat edecek. Sosyal güvencelerinden sosyal haklarına kadar, sürecin disiplin altına alınması konusunda yeni bir dönemi başlatacağız. Herkesin gönlünü ferah tutmasını istiyorum.

“Sabırla bizi takip edin”

İstanbul’un düzeni için, İstanbul’un disiplini için, turiste, gelen konuğa, İstanbullunun kendisine hizmet verirken, en iyi şekilde hizmet etmesi için, esnafının güvenliği için, taksinin biçimi, şekli için mücadelemizden bizi kimse ama kimse alıkoyamaz.


Bütün bunlara esnafımızla birlikte karar vereceğiz. Onlar karar verecekler. Onun için belki birkaç yüz kişi üzülecek ama binlerce taksi emekçisi ve milyonlarca İstanbullu, bu güzel yeni taksi uygulamamızdan mutlu olacak. Bunun bir sürece ihtiyacı var.

Sabırla bizi takip edin. Arkadaşlarım, bütün teknik açıklamaları hem vatandaşlarımıza yapacak hem esnafımıza ve odaya yapacak bizi takip etmeye devam edin diyorum. Taksi konusunda, benim 16 milyon insanımın gönlü rahat olsun.”

Taksiciler İmamoğlu’nu tehdit etmişti

İstanbul’da belediye taksilerinin devreye gireceğini açıklayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yanıt veren İstanbul’da taksi plaka satışlarının yapıldığı Bağcılar Oto Center’daki galericiler, “Esnaf eski esnaf değil, anında İstanbul’u kitleriz” tehdidinde bulunmuştu.

“8 ay önce ‘plaka vereceğim, ihale yapacağım’ dendi, şimdi kiralığa dönüldü.”

Oto Center’de plaka alım-satımı yapan bir firma sahibi Gürsoy Atlı, İBB’nin taksi kiralama projesi kararına ilişkin şunları söylemişti:

• Kararı daha yeni duyduk. Piyasa tedirgin oldu. 8 ay önce ‘plaka vereceğim, ihale yapacağım’ dendi, şimdi kiralığa dönüldü. Piyasada bir kargaşa oluştu. Taksi esnafı ve taksi plaka sahibi olarak buna tepkiliyiz. Başkanın bunu tekrar gözden geçirmesini isteriz.

• Şimdi 5 bin taksi dediği an önü açılmış oluyor. Yarın 20 bin mi olur? Yarın için önü açılmış oluyor bunun. Sektörde bir yanlışlık varsa, eksiklik varsa esnafla oturup konuşulur. Taksi plakaları 2 milyon 200 bin civarındaydı. Bir açıklamayla 2 milyon civarına indi.

“Esnaf anında İstanbul’u kilitler”

• Esnaf ‘acaba plakama bir şey olur mu’ diye tedirgin oluyor. Belediyenin işi değil bu. Belediye şehirde eksik varsa ne yapmalı? Ulaşım sektöründe bir mahallede eksik varsa oraya araç yollamalı, hat kurmalı. Takside de eksiklik varsa araştırmalar yapılmalı ve rapor hazırlanmalı. Verdiğini de kabul etsek esnaf yürütmeyi durdurur. Yani şu an her şey hazırlansa da esnaf bunun yürütmesini durdurur. Esnaf eski esnaf değil. Anında İstanbul’u kilitler. Kimse plakasını satmasın.

İmamoğlu’ndan İstanbul için yeni taksi sistemi projesi

İmamoğlu, uygulamaya koymayı planladıkları belediyenin taksi sistemini anlattı. İBB Başkanı, taksilerin kiralanabileceğini ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da taksilerde yeni bir modele geçeceklerini açıkladı.

FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan İmamoğlu, İstanbul’daki 17 bin taksinin şehre yetmediğini belirtirken İBB’nin “taksi kiralama” modelini getireceklerini ifade etti.

“Taksinin sahibi büyükşehir belediyesi olacak. Meclise getireceğiz bu konuyu. Uzun vadeli bir modeli onaylarlarsa oradan yürüyeceğiz. Olmazsa encümen üzerinden 3 yıllık bir taksi kiralama modelini yapacağız” diyen İmamoğlu, sistemin taksiciyi de koruyacağını belirtti.

Kiralanan taksilerde elbisenin tek tip olacağını, üç vardiya çalışma gerçekleşeceğini belirten İBB Başkanı, “Güvenli bir ulaşımı sağlayacağız. 5 bin taksiyi elektronik sistem ile donatacağız. QR koduyla, İstanbulkart’la paranızı ödeyeceksiniz” diye konuştu.

Bu taksilerin pandemi sürecine uygun olacağını ifade eden İmamoğlu, “Taksi eksiğini gidereceğiz” dedi.

UBER uygulamasının yerini korsan taksiler doldurdu!


Uber’in kapatılması için mücadele eden eski Taksiciler Odası Başkanı Yahya Uğur, Ocak ayında yaptığı açıklamada “O dönem Uber’e karşı yanlış kampanya yaptık. Agresif davrandık, onlara reklam oldu. O dönem biz hizmeti iyileştirseydik şimdi korsan bu kadar artmazdı. Yasaklanan Uber uygulamasının yerini korsan taksiler doldurdu. Neredeyse her ilçede durakları, her durakta en az 5-10 araçları var. İletişimi WhatsApp, Bip gibi uygulamalar üzerinden sağlıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.

İstanbul’da taksici kadına yumruk attı, yere yatırıp boğazını sıktı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.