Travertenin döşeme olarak uygulanması

Kahverengi tonlarında, damarlı ve delikli yapıya sahip olan traverten döşemelik taş çeşidi günümüzde ofislerde, evlerde, ıslak zeminlerde, havuz kenarında, bahçe ve yer zeminde, mutfakta, özellikle şömine döşemelerinde çok tercih edilir.

Travertenin döşeme olarak uygulanması traverten taş döşeme

Travertenin döşeme olarak uygulanması: Traverten taş döşeme

Traverten taşı bir yapı malzemesi olup traverten ocaklarından çıkartılarak fabrikalarda döşemeye hazır hale gelir. Traverten taşını diğer döşemelik yapı malzemelerinden ayıran en önemli özelliği kaymaz yapıda olmasıdır. En önemli oluşum malzemesi karbonhidrattır, karbonhidratın kat kat çökmesiyle oluştuğundan yapısı da kat kat görünür. Yapılışı sayesinde sağlam bir yapıya sahip olsa da bu durum kesimine göre değişkenlik gösterebilir. Traverten döşemenin iki türlü kesim stili vardır; suyoluna kesim olarak bilinen Türk stili ve Amerikan stili. Amerikan stili, Türk stili kesimin tersine yapıldığından görüntüleri birbirinden çok farklıdır.

Taş, bej, krem rengi, gri, açık kahverengi, gümüş sarı, kırmızı gibi farklı renklerde üretimi bulunan traverten taşı diğerler döşemelik taşlardan ayıran en önemli özelliklerinden biri ise bir birden fazla şekilde kesilebilmesi ve çok çeşitli olmasıdır. Gözenekli ve lifli yapıya sahip olan bu taşın dekoratifliği açısından banyo, ev ortamı, kafe, restoran, otel, ofis, toplantı odaları, süit otel odaları, havuz duvarları, dış cephe kaplamaları, televizyon ünitesi arkaları, traverten cephe kaplama, yürüme yolları, ıslak zeminler, doğal taş tezgahı, lobi ve resepsiyon gibi birçok alanda tercih edilen diğer bir kesim stili traverten patlatma taş ise son zamanlarda en çok kullanılan döşemelik taş haline gelmiştir. Homojenik yapısı traverten patlatma taşı daha çekici kılar.

Traverten döşeme

Traverten taş ve traverten patlatma taş ücretleri ise birçok suni yapı malzemesine göre hem ekonomik hem de daha uzun ömürlü ve kalıcıdır, uygulaması da fileli olmasından dolayı daha kolaydır. Son 20 yıllık süreçte neredeyse tüm projelerde, mimarların, modelistlerin, çevre ve şehir planlama uzmanlarının, hatta bireysel hayat koçlarının bile terapi için dikkatini çeken doğal bir dekor ve yapı malzemesi haline gelmiş durumdadır. Diğer taşlara göre uygun fiyatlı ve kolay döşenebilmesinin yanı sıra, rahat kullanımı, traverten mermer, oniks, kireçtaşı, kayrak, granit gibi doğal bir yapıda olmasından dolayı da çok tercih edilir.

Traverten patlatma taş işlemi presli bıçak makinaları ile patlatılarak ikiye ayrılması ile yapılan bir yapı malzemesidir. Bu işlem sonucundan taşlarda ortalama 1 santim kalınlığında pürüzlü yüzeyler elde edilir ve bu taşlar fileli olarak 2,3+4,8 veya 4,8+10 Bu ebatların dışında, büyük ebat traverten patlatma taş yapılabiliyor.10+ boy serbest, 20+ boy serbest, 30+ boy serbest gibi.

Traverten taşın yine aynı alanlarda tercih edilen bir diğer kesim türü ise eskitme travertendir. Üretimi ise çakıllarla tamurlanarak eskitme işlemi ile yapılır, bunun sonucunda ortaya rustik bir yapı malzemesi çıkar. Eskitme traverten taşlar; traverten duvar kaplama, traverten yer döşeme ve traverten duvar kaplama olarak çeşitli kullanılabilir. Diğer traverten taşların farklı kesim stilleri olduğu gibi eskitme traverteninde döşeme stilleri vardır, bunlardan bazıları; french pattern set (Fransız desen seti), serbest stil döşeme olup en çok tercih edilen kesim stilleridir.

Traverten kaplama uygulaması eğer ıslak zeminde yapılıyorsa alanın kuru, temiz ve pürüzsüz olmasına dikkat edilmelidir. Geniş bir kabın içerisine yapıştırıcı dökülür, sürekli karıştırılarak gerekli kıvama getirilir ve bir spatula yardımı ile yapıştırıcı duvar zemine uygulanır, 10 dakika içinde mutlaka traverten taşların yerleştirilmesi gerekir. Traverten cephe kaplama ise; sarı tonlu medium traverten, bej tonlu mermer, light traverten, Denizli traverten, dark traverten, super light traverten, modern görünümlü patlatma ve bej kahve tonlu mekanik kaplama çeşitleri ile döşemesi yapılabilir.

Dünyanın en ender bulunan çeşitlerinden biri olan kırmızı traverten dünyanın belirli bölgelerinde üretilmektedir. Blok, ebatlı ve plaka olarak patlatma taş, mozaik, lavabo, söve, şömine bahçe, çeşme, korkuluk, sütun ve aplik alanlarında kullanılabilir. Kırmızı travertenin üzerinde yer alan su yollarını görmek isteyenler Türk kesimi olarak bilinen vein-cut ürünleri talep edebilirken, su yollarını görmek istemeyenler ise Amerikan kesim olarak tabir edilen cross-cut ürünleri tercih edebilir. Kısacası traverten mermer, traverten patlatma, kırmızı traverten, eskitme traverten ve bunların döşeme stilleri traverten taş çeşitleri olarak sıralanabilir.

Traverten taş fiyatları

Traverten fiyatları, çeşidine, kesimine, türüne, boyutuna göre farklılık göstermektedir. Fiyatlar ortalama olarak verilecek olursa, traverten mermer 5 cm+10 cm için metre kare fiyatı 35 TL civarı, traverten patlatma 5 cm+10 cm için metre kare fiyatı 20 TL civarı, kırmızı traverten 2 cm+30 cm+60 cm için metre kare fiyatı 55 TL civarı, eskitme traverten ise 4 cm+40 cm+60 cm için metre kare fiyatı 35 TL civarındadır.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.