Elektrikli scooter kiralama şirketi Martı’ya 25 milyon dolarlık yatırım

Elektrikli scooter kiralama girişimi Martı, 25 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. İstanbul’da kullanımı giderek artan elektrikli scooter araçlarla ilgili yasal düzenleme yapılması gündemde.

Elektrikli scooter kiralama Martı

Elektrikli scooter kiralama şirketi Martı’ya 25 milyon dolarlık yatırım

Webrazzi’nin haberine göre; 2018 yılında kurulan ve ilk olarak 2019 yılının Mart ayında kullanıma sunulan Martı, bugüne kadar yerli ve yabancı yatırımcılardan yatırımlar almıştı. 2020 yılı içinde tamamlan tur ile birlikte ise şirket 25 milyon dolar yatırım aldı. Söz konusu yatırımın kimler tarafından yapıldığı ve şirketin değerlemesi ile ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadı.


3 milyon kullanıcıya sahip

Şirket tarafından yapılan açıklamalara göre Martı’nın en büyük hedefleri ülkemizde mobilite sektörünü kalkındırmak, vatandaşlarımıza konforlu ve çevreye duyarlı çözümler sunmak ve yurt dışına örnek olmak. Yaptığı açıklamada önümüzdeki 3 yıla kadar milyarlarca dolar değer yaratmak için var güçleri ile çalıştıklarını da dile getiren Martı, bu noktada girişime destek olan tüm büyükşehirlere de teşekkür etti.

Yapılan açıklama ile birlikte Martı’nın şu an için 1000’e yakın çalışanı olduğu ve 3 milyon kullanıcıya sahip olduğu da paylaşıldı.

Elektrikli scooter için yasal düzenleme bekleniyor

İstanbul Valiliği bünyesinde bulunan Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, elektrikli scooter’ların iyi bir ulaşım aracı olduğunu ancak yasal düzenleme yapılarak güvenlik risklerinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

Hükümetin de düzenleme yaptığı için hazırlık yaptığı belirtiliyor. Elektrikli scooter kiralama uygulaması Martı’nın kurucusu olan Alper Öktem, kanuni yaş sınırının 11 olduğunu ancak kendi inisiyatifleriyle bu sınırı 18 olarak belirlediklerini dile getirdi. Scooter kullanıcıları da şirketler de tartışmaların son bulması için elektrikli scooter yasasının bir an önce hazırlanmasını bekliyor.

İstanbul’da kullanımı giderek artan elektrikli scooter’larla ilgili düzenleme yapılması gündemde.

Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “Ulaşıma katkısı çok güzel. Aynı şekilde çevreye katkısı da güzel. Yaptığımız anketlerde de elektrikli bu araçlara vatandaşın ilgisi var. Ama başladığı yerde bitirmemek için, telafisi mümkün olmayan kazalara meydan vermemek için güvenlik tedbirlerini almamız lazım. Bu açıdan mevzuatımızda bazı değişiklikler yapmamız lazım” dedi.

Ilıcalı, “Yeni araç cinslerini, yeni teknolojileri ilave etmemiz lazım. Buna ait güvenlik tedbirlerinin de alınması gerekiyor. Buna karşılık olarak sıkı bir eğitim ve denetim verilmeli. Bu şekilde kazalara karışma ihtimali fazla. Ülkemizde maalesef trafik kazalarının yüzde 99’u insan hatasından kaynaklanıyor. Yasada bu düzenlemeleri görmemiz gerekiyor. Yolda da bunun tedbirlerini görmeliyiz” ifadelerini kullandı.


“Trafiğe çıkmaları riskli!”

Elektrik scooter’ların bir düzenleme yapılmadan trafiğe çıkmasının risk olduğunu ifade eden Mustafa Ilıcalı, “Trafiğe çıkmaları açıkça risk. Katkısı çok fazla. Riski minimize etmek için gerekli düzenlemeleri mutlaka yapmak lazım. Bisiklet ve elektrikli scooter çok güzel bir ulaşım aracı. Anketlerde vatandaş tercihini belirtiyor. Bunun için acil olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu düzenleme yapılmalı. Okulların açılmasından önce yapılmalı. Çünkü çok katkısı olabilir. Bu düzenlemeyi bir an önce yapmak lazım” diye konuştu.

“İki kişi asla binemez!”

Elektrikli scooter’larda en çok yapılan hatalı kullanımlara da değinen Ilıcalı, “İki kişi asla binemez. Binme yeri olsa bile binilmemeli. Buradaki denetimi çok güçlendirip insanlarda da bilinç oluşturulabilir. 18 yaşın altında bir kişi otomobil kullanabilir mi? Trafiğin içinde başka araçlarla beraber hareket ediyor. Özel bir yolu da yok. Bu nedenle kanun burada bir yaş sınırı belirliyor. Burada ehliyet alma yaşı olan 18 yaş esas alınmış” şeklinde konuştu.

Gerekli izinleri alıyoruz

İstanbul’un yanı sıra birçok ilde faaliyet gösteren elektrikli scooter firmasının kurucusu Alper Öktem, sistemle ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Öktem, “Martı’yı ben 2018 senesinin eylül, ekim aylarında kurdum. Los Angeles’ta bir iş seyahatim sırasında bu scooter’ları görmüştüm. Fikir olarak çok hoşuma gitti. Martı bu alanda faaliyet gösteren dünyadaki ilk beş firmadan bir tanesi. Çok hızlı harekete geçtik. Bizim yapmaya çalıştığımız ulaşımda bazı tıkanmış noktalarda faydalı olabilmek. Şu an çok konuşulan yerli teknoloji hamlesinin bir parçası olabilmek, istihdam yaratmak, teknolojide yeni bir soluk getirmek” diye konuştu.

İstanbul’da her bölgede martı olmadığını belirten Öktem, “Biz düzenli olarak talebi ölçüyoruz. İstanbul’u yakından tanıyoruz. İstanbul’da martının ihtiyaç olduğu yerlere elimizden geldiğince hizmet vermeye çalışıyoruz. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Biz de bir Türk firmasıyız. Bu ülkede izin almadan hiçbir şey yapamazsınız. Biz devletimizle çok yakından çalışıyoruz. Gerekli izinlerimizi alıyoruz. Tüm vergilerimizi ödüyoruz. Bu şekilde de büyümeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

18 yaş altı sorunu

Firma tarafından belirlenen yaş sınırı 18. Ancak 18 yaşından küçük çok sayıda kişi martıyla seyahat ediyor.

“Martı’daki talep sokaktaki insan sayısına bağlı” diyen Öktem, “Pandemi döneminde çok ciddi talep kaybı yaşadık. Sosyal mesafenin korunabildiği bir araç olduğu için insanlar talep ediyorlar. Öncelikle martıya kayıt olabilmek için TC kimlik numaranızı girmeniz gerekiyor.

Kimlik numarası ve doğum tarihi doğrulaması zaten yapılıyor. Bu bizim alabileceğimiz en önemli önlem. Buna çok hassasiyet gösteriyoruz ve bizim için çok kritik. Kanunen bu taşıtların yaş sınırı 11. Bu yaştan büyüklere kanun müsaade ediyor.


Biz firma olarak aldığımız inisiyatif burada 18 yaştan küçüklere kullandırmamak. Bununla alakalı kimlik doğrulamamızı yapıyoruz. Martıda ortalama yolculuk 800 metre. Diğer taşıtların mesafesinin çok altında. 800 metrelik bir yolculuk hiçbir şeye rakip veya alternatif değil” şeklinde konuştu. (DHA)

Elektrikli scooter: 30 dakikalık yürüyüş mesafesini 10 dakikada kat ediyor


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.