Pandeminin gölgesinde Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları

2020 Yaz Olimpiyatları resmen XXXII Olimpiyat Oyunları olarak da bilinen Tokyo 2020, 23 Temmuz-8 Ağustos 2021 tarihleri ​​arasında Japonya’nın Tokyo kentinde düzenlenen çok sporlu bir etkinliktir.

tokyo 2020

Olimpiyat oyunları savaşlar edeniyle geçmişte üç kez; Birinci Dünya Savaşı sırasında 1916 Olimpiyatları ve İkinci Dünya Savaşı sırasında 1940 ve 1944 Oyunlar iptal edilmişti.

Başlangıçta 24 Temmuz- 9 Ağustos 2020 tarihleri ​​arasında gerçekleşmesi planlanan etkinlik, Covid-19 pandemisi nedeniyle, 2021 için yeniden planlanmasına rağmen, etkinlik pazarlama ve markalama amaçları için Tokyo 2020′ isim koruma kararı almıştı. Bu durum, Olimpiyat Oyunlarının iptal edilmek yerine, ilk kez ertelenmesi ve yeniden planlanması anlamını taşımaktadır. Yaz Paralimpik Oyunları, Olimpiyatlardan sonra 24 Ağustos-5 Eylül 2021 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilecektir.


Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), kendini spor yoluyla daha iyi bir dünya inşa etmeye adamış gönüllülerden oluşan, kar amacı gütmeyen, sivil, uluslararası bir kuruluştur. Gelirinin yüzde 90’ından fazlasını daha geniş spor hareketine yeniden dağıtmaktadır. Bu da her gün 3.4 milyon dolar eşdeğerinin dünyanın her yerindeki sporculara ve spor organizasyonlarına yardım etmeye gittiği anlamına geliyor (1).

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlarına yaklaşık, 205 Ulusal Olimpiyat Komitesi (NOC) içerisinden 11.000 sporcu katılacak, 186 NOC tarafından, 1.800’den fazla sporcuya Olimpik Dayanışma Tokyo 2020 bursu verildi. Tokyo 2020 Oyunları için 29 sporcu Mülteci Olimpiyat Takımının (EOR) bir parçası olmaya hak kazandı. Tokyo 2020’de 42 yarışma yeri (Olimpiyat Oyunları için) 33 spor ve 32 Uluslararası Federasyon, 18 karma/açık etkinlik dahil olmak üzere 339 madalya etkinliği düzenlenecek.

IOC, Oyunların başarısına 1,7 milyar dolar katkıda bulunuyor. Oyunların ertelenmesinden kaynaklanan ek yurtiçi sponsorluk gelirindeki payından vazgeçti. Son birkaç yılda Tokyo 2020 ile IOC arasında 4,58 milyar dolar tasarruf sağlayan ortak çalışmada; Mekan master planının gözden geçirilmesi sırasında 2,2 milyar dolar tasarruf elde edildi. Yeni Norm ile işletme bütçesinden 2,1 milyar dolar tasarruf sağlandı. Koronavirüs sonrası dünyaya uygun oyunlar sunmak için ilk basitleştirmeler ve optimizasyon çalışmaları yoluyla ek 280 milyon dolar eklendi ve ertelenen Olimpiyat Oyunları Tokyo 2020’yi organize etme sorumluluklarının bir kısmı, kendi genişletilmiş operasyonları ve sporcuları ve daha geniş Olimpik Hareketi desteklemek için 800 milyon dolarlık bir ek bütçe sağlandı.

tokyo olimpiyatları

Tokyo 2020 bilime dayalı ayrıntılı önlemler çerçevesinde, COVID-19 risklerini azaltmak için; Tokyo 2020 Oyunları için planlar geliştirirken, Eylül 2020’den bu yana 430’dan fazla büyük spor etkinliğinde yarışan 54.000’den fazla sporcunun deneyimlerini değerlendirdi. Oyun planlama ve hazırlıklarına katılan uzman panellerinden biri olan IOC Solunum Hastalıkları Konsensüs Grubu, sporcularda, COVID-19 epidemiyolojisine ilişkin en son bilimsel kanıtları gözden geçirdi (109 uluslararası bilimsel makale).


Tüm Uluslararası Federasyonların COVID-19 ile ilgili yönergelerinden unsurlar, Tokyo 2020’ye karşı önlemlerine entegre edilerek tüm katılımcılar için Oyunların güvenlik düzeyi yükseltildi. IOC, Olimpiyat Köyü’nde kalan sporcuların ve destek personelinin yüzde 85’inden fazlası halihazırda aşılanmış veya aşıları yapıldı, IOC tarafından alınan en son geri bildirimlere göre, yayıncıların ve akredite basının yüzde 70’inden fazlası aşılandı (2).

Temmuz 2019 itibariyle, Tokyo 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’nın Japonya üzerinde olumlu bir ekonomik etkisi olması bekleniyordu. Ekonomik etkinin yalnızca Tokyo Eyaletinde yaklaşık 20 trilyon Japon yeni ve ülke çapında yaklaşık 32 trilyon Japon yeni olacağı tahmin ediliyordu.

Japon hükümeti, 2020 Yaz Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları ile ilgili tedbirlerden uzun süreli sosyal, ekonomik ve kültürel faydalar bekliyordu. Yalnızca Tokyo Eyaletinde hükümet, 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunları’nın hem kısa hem de uzun vadeli bir sonucu olarak genel talepte yaklaşık 14 trilyon yen civarında bir artış bekliyordu. Talepteki doğrudan artışın, yatırım ve harcamalardan kaynaklanan yaklaşık iki trilyon yen olduğu tahmin ediliyordu.

Bunlar arasında; kalıcı tesislerin ve Olimpiyat köyünün kullanımı, şehrin kentsel gelişimi, genişleyen bir spor ve kültür endüstrisi ve turizm endüstrisinin canlandırılması yer aldı. Talepteki bu artış tahminiyle birlikte hükümet, genel ekonomik dalgalanma etkisini 32 trilyon Japon yeni olarak hesapladı. 

Tahminin kabaca beş trilyon yen, Olimpiyat ve Paralimpik oyunlarının doğrudan etkisinin bir sonucuydu ve yaklaşık 27 trilyon yen’in geri kalanı uzun vadeli etkilerdendi. Ayrıca ülkede yaklaşık 1,94 milyon kişilik yeni istihdam artışı da bekleniyordu. Ocak 2021 itibariyle Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunlarının kaderi belirsiz görünüyordu. Ev sahibi ülke, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) gibi organizatörler ve sponsorlar Oyunları düzenlemeye niyetliyken, Japon nüfusu önceki coşkusunu kaybetti (3). Pandeminin gölgesinde gerçekleştirilen Tokyo 2020 oyunlarının ekonomik etkisi oyunlardan sonra daha net olarak görülecektir.


Fakat tüm olumsuzluklara ve tartışmalara rağmen, dünyanın en büyük spor organizasyonu olan olimpiyat oyunlarının, pandeminin gölgesinde gerçekleştirilmesi, alınan önlemler, tedbirler ve spor teknolojisindeki ve ekonomisindeki yeni uygulamaları ile yaşanabilir bir dünya için insanlığa ümit vermesi açısından önemli bir değer olarak varlığını sürdürmeye devam etmektedir.

Futbolda kripto koleksiyonculuğu (NFT)