Kredi Kartı Aidatlarınızı Geri Alın!

Pek çoğunuz gibi ben de uzun yıllardır kredi kartı kullanıyorum ve her yıl bir ya da birkaç kez aidatı, kullanım bedeli şeklinde isimlendirilen yasa dışı ödemelere maruz kalıyorum.

kredi kartı

Büyük bir kapitalist çarkın içinde yaşıyoruz. Dünya globalleştikçe çarkın dişleri de sivrileşti sanki, hayatımızın her noktasında ayrı ayrı değiyor, her gün yeniden yeniden canımızı acıtıyor.

Bu düzende pastadan en büyük payı bankalar topluyor elbette. Oluşturdukları kartel sayesinde rekabeti de neredeyse sıfıra indirdiklerinden vatandaşın cebine attıkları eli çıkartmak ne yazık ki mümkün olmuyor. Özellikle de kredi kartı kıskacına aldıkları vatandaşları, faizlerle, aidatlarla inim inim inletiyorlar. Tabi toplum olarak kredi kartı kullanmayı bilmediğimizden biz de onların işlerini kolaylaştırıyoruz.


Pek çoğunuz gibi ben de uzun yıllardır kredi kartı kullanıyorum ve her yıl bir ya da birkaç kez kredi kartı aidatı , kredi kartı kullanım bedeli şeklinde isimlendirilen yasa dışı ödemelere maruz kalıyorum.

Bundan üç-dört ay kadar önce arkadaşlarımdan birisi, bankalara ödenen kredi kartı aidatlarının, geriye dönük on yıllık tutarını talep edebileceğimizi söylediğinde açıkçası ona çok inanmamıştım. Ama bana bazı arkadaşlarının ödemeleri almaya başladıklarını söyleyince denemeye karar verdim. Arkadaşımla birlikte gereken işlemleri yapıp başvurumuzu tamamladık. Umutsuzdum ama sonuç beklediğim gibi olmadı. Bankalar on yıldır ödenen tüm aidatları bize geri verdiler.

Kredi kartı aidatlarınızı nasıl mı geri alacaksınız?

Siz de bu hakkınızı kullanın ve ödediklerinizi geri alın!

Nasıl mı yapacağız?

Önce, eğer kendimiz saklamıyorsak bankalardan geçmiş on yıla ait kredi kartı ekstrelerimizi isteyeceğiz. Bunun için kartınızın arkasındaki müşteri hizmetleri numarasını aramanız gerekiyor. Ekstreleri isterken, sadece yıllık aidat kesilen aylara ait olanları isteyebilirsiniz ama bankaların bu konuda farklı uygulamaları var. Kimi sadece o ayları gönderebiliriz diyor kimi ise tüm ayların ekstrelerini yollarız siz ayırırsınız diyor. Ancak sizi şu konuda uyarayım; bankaların bir kısmı gönderdikleri ekstre başına ek ücret aldığı için tüm ayların ekstrelerini isterseniz ek bir ödeme ile karşılaşabilirsiniz. Bence bu bedel geri alacağınız miktarın yanında pek önem taşımayacağı için pek de aldırış etmeyin. Talep ettiğiniz ekstreleri e-mail adresinize gönderebildikleri gibi direk ikametgah adresinize de yollayabiliyorlar.

Ekstreleri elinize alınca sadece aidat kesilen ayları ayırmanız gerekiyor. Sonra da aşağıda örneğini verdiğim şekilde bir dilekçe hazırlayıp, ekine ayırdığınız ekstreleri koyuyorsunuz.

 

KAYMAKAMLIK MAKAMI’NA

(TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞI)

                                                                                                                                                                           …………………… (İl-İlçe)

ŞİKAYET EDENİN

ADI SOYADI

ADRESİ

T.C. KİMLİK NO

TELEFON NO

ŞİKAYET EDİLEN    


BANKANIN ADI

ADRESİ                                 (Ekstrede var)

VERGİ NO’SU                     (Ekstrede var)

İSTEM KONUSU                 Kredi kartımdan ……. (dahil) – ….. (dahil)  yılları arasında kesilen …….- TL kart aidat ücretinin iadesi hakkında.

OLAY                                     ……………. bankasına ait ……………………………… no’lu kredi kartı kullanıcısıyım. .. Kredi kartımdan ……(dahil) – ……. (dahil)  yılları arasında kart aidat ücreti olarak toplam ……(rakam ile) ………… (yazı ile) TL bedel kesilmiştir. Haksız ve hukuksuz olarak bilgim dışında kredi kartı hesabımdan kesilen  bu tutarın tarafıma iade edilerek mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Gereğini arz ederim.

……../…. / 2013

İsim İmza:

Ekler: ….….….. Sayıda kredi kartı ekstresi

Sonra da dilekçeye eklediğiniz ektrelerle birlikte, hepsi ikişer nüsha olacak şekilde, illerde valilik, ilçelerde kaymakamlık içinde bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti masasına teslim ediyorsunuz.

Bütün yapmanız gereken bu kadar. Yaklaşık 3 ay kadar sonra Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nden sonra da belki bankanızdan birer yazı alacaksınız. Hakem Heyeti’nden gelen yazı, size ödemenizin yapılmasına karar verildiğini haber veriyor ve aynı yazı, aynı tarihte bankanıza da gitmiş oluyor. Bu yazıda bir süre var, bu süre içinde banka size ödemeyi yapmak zorunda. Bu süreçte bazı bankalar ödemeyi yapmamak için çeşitli manevralar yapıp size yazı yolluyorlar. Bunlara itibar etmeniz anlamsız çünkü eninde sonunda size ödemeyi yapmak zorundalar.

Ödemeleri çeşitli şekillerde yapabiliyorlar. Eğer kredi kartınızı kullanmaya devam ediyorsanız, bu miktarı kredi kartınıza alacak olarak yansıtabiliyorlar. Eğer kredi kartınız iptal edilmişse ve bankada hesabınız varsa bu hesaba ödeme yapmayı teklif ediyorlar ki bu noktada dikkat. Çünkü yıllardır kullanmadığınız bir hesap ise, yatırılan paraya hesap işletim ücreti adı altında anında, yeniden el koyabilirler. Eğer böyle bir durumunuz varsa hesaba ödeme kabul etmeyiniz. Onun yerine ödeme ismime …….…. Şubenize açığa yatırılsın diye talimat verin. Talimata uymak zorundalar.

Bu sürecin sonunda her banka farklı bir şekilde uygulama yapıyor. Çoğunluğu sizinle çalışmaya devam ederken Finansbank, ödeme yaptığı müşterilerinin kredi kartlarını iptal ediyor. Bunun prensipleri gereği olduğunu söylüyorlar. Bu noktada yine dikkat. Eğer kredi kartınızda ileriye dönük taksitler varsa ve alacağınız tutar bunları ödemeye yetmiyorsa, tüm kalan taksitleri sizden nakit olarak isteyeceklerini aklınızdan çıkartmayın. Ama dediğim gibi Finansbank haricinde hemen hemen hiçbir banka bunu yapmayacaktır. Ayrıca Finansbank kredi kartından vazgeçemeyecekseniz de bu bankadan ödeme almaya çalışmayın derim.

Ben, arkadaşlarım ve çevremden pek çok kişi bu yöntemi izleyerek on yıllık aidatlarımızı geri aldık.

Ufak bir uğraş gerekiyor yalnızca, sizden haksız yere alınan bu paraları bankalara bırakmayın derim.

Biz aldık kredi kartı aidatımızı ve harcadık bile.


Darısı başınıza olsun!


Dilek Ural
1963 yılında İzmir’de doğmuşum. İzmirli olmaktan her zaman gurur duymuşumdur. Uzun yıllar İzmir’den uzak yaşasam da son iki yıldır memleketime kesin dönüş yaptım. Yıllardır Hürriyet Gazetesinin, Hürriyet Aile sayfasında rüya yorumlama işini sürdürüyorum. Ayrıca eborsahaber sitesinin finansal astroloji sayfasını yönetiyorum. İhtiyacı olanlara danışmanlık hizmeti veriyor, rüyalarla ve astroloji ile yollarını aydınlatmaya çalışıyorum.