2014’e 2 Gün Kala Gündeme Dair Son Haberler

2014’e iki gün kala dünyada ve ülkemizde yine karmaşa, yine kaos. Teknoloji ve bilimde iyice ilerlediğimiz bir dünyada insanoğlu bilinciyle neleri dönüştürebilecek bakalım yeni yılda deyip, son haberlere şöyle bir bakıyoruz…

2014 e iki kala

Bu Karar kağıt üzerinde kalmayacak!

oto-misir-da-ihvan-in-teror-orgutu-ilan-

Mısır Bakanlar Kurulu Sözcüsü Salah, İhvan’ın terör örgütü ilan edilmesi yönünde alınan kararın, kağıt üzerinde kalmayacağını, kararlılıkla sonuna kadar uygulanacağını söyledi.

Kahire


Mısır Bakanlar Kurulu Sözcüsü Hani Salah, Mısır’da bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “İhvan’ın terör örgütü ilan edilmesi kararı bakanlıklara, devlet organlarına ve büyükelçiliklere tebliğ edildi. Bu karar, kağıt üzerinde kalmayacak. Kararlılıkla sonuna kadar uygulanacak” ifadesini kullandı.

Terör olaylarının devam etmesinin muhtemel olduğunu ifade eden Salah, yılbaşının huzur ve barış içerisinde geçirilmesi amacıyla tüm kamu kurum ve kuruluşları, ibadethaneler ve işlek bölgelerde geniş güvenlik önlemlerinin alındığını belirtti.

Mısır Bakanlar Kurulu geçen çarşamba İhvan’ın, Mısır Ceza Kanunu’nun 86′ncı maddesi uyarınca “terör örgütü” ilan edildiğini ve üyeliği belirlenen herkese cezai müeyyide uygulanacağını açıklamıştı.

[divider]

Suudi Arabistan’dan Lübnan’a askeri yardım..

Lübnan'a askeri yardım

Suudi Arabistan’ın, Lübnan ordusunun silahlandırılması için 3 milyar dolarlık askeri yardım kararı aldığı bildirildi.

Beyrut

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, başkent Beyrut’un doğusundaki Baabda’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptığı açıklamada,  ”Suudi Arabistan, Lübnan ordusunun kapasitesini artırmak ve yeni silahlar almasına yardımcı olmak amacıyla 3 milyar dolarlık yardımda bulunma kararı almıştır” dedi.

Suudi Arabistan tarafından yapılacak 3 milyar dolarlık silah yardımının Fransa’dan karşılanacağını belirten Süleyman, “Fransa’nın bu talebi hemen karşılamasını umuyorum” diye konuştu.

Bunun Lübnan tarihinde yapılmış en büyük yardım olduğunu vurgulayan Süleyman, ordunun görevini yerine getirmesi için yeterli olacağını bildirdi. Süleyman, mezhep çatışmaları ve radikal grupların tehdidi altında olan Lübnan için bu desteğin büyük bir gereksinim olduğunu söyledi.

Lübnan’da, Suriye’de başlayan iç savaşın ardından özellikle son dönemde mezhep temelli çatışmalar yaşanmış, bombalı saldırılarda artış gözlenmişti. Son olarak geçen perşembe günü düzenlenen bombalı saldırıda eski Maliye Bakanı Muhammed Şatah hayatını kaybetmişti.

[divider]

İtalya’da deprem!

italyada-49-buyuklugunde-deprem_h100212

İtalya’nın güneyinde 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Roma

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkan Bilimi Enstitüsü, merkez üssü Napoli’nin kuzeydoğusu olan depremin büyüklüğünü 4,9 olarak açıkladı.

Açıklamada, depremin 10 buçuk kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.

Depremde, Napoli’de paniğe kapılan halk sokaklara dökülürken, can ya da mal kaybı olup olmadığına ilişkin henüz bir bilgi verilmedi.

İtalyan LaPresse ajansı, depremin, yarımadanın güneydoğu ucunda bulunan Puglia’da bile hissedildiğini duyurdu.

[divider]

Mısır’da darbe karşıtı gösterilerde 20 yaralı…

misirda_darbe_karsiti_gosteriler_devam

Mısır’da güvenlik güçleri Ezher Üniversitesi’ndeki göstericilere müdahale etti ve 20 kişi yaralanırken 30 öğrenci gözaltına alındı.

Kahire

Mısır’da güvenlik güçlerinin Ezher Üniversitesi’ndeki göstericilere müdahalesinde 20 kişinin yaralandığı ve 30 öğrencinin gözaltına alındığı bildirildi.

Ezher Üniversitesi Öğrenci Birliği Başkan Vekili Muhammed Atıf, başkent Kahire’de eylem yapan Ezherli öğrencilere güvenlik güçleri nin müdahalesinde biri ağır, 20 kişinin yaralandığını, bir çoğunun da göz yaşartıcı gazdan etkilenerek rahatsızlandığını ifade etti. Atıf, olayda 30 öğrencinin de gözaltına alındığını belirtti.

Güvenlik güçlerinin Nil Deltası’nda bulunan Ez-Zekazik kentindeki Ezher Üniversitesi İslami Bilimleri Fakültesi kız öğrenciler bölümüne de girerek, ”imtihanları engellediği” iddia edilen öğrencilere müdahale ettiği kaydedildi.

Bir çok üniversitede eylem

Öte yandan “Darbeye Karşı Öğrenciler Hareketi”nin çağrısı üzerine ülkedeki bir çok üniversitede, Ezher’deki öğrencilere destek eylemi yapıldı.


Bu çerçevede Kahire, İskenderiye, İsmailiye’deki Süveyş Kanalı ile Port Said, Beni Suveyf ve El-Mansura üniversitelerindeki öğrenciler, güvenlik güçleri nin darbe karşıtlarına yönelik orantısız güç kullanımını protesto etti.

Ezher Üniversitesi’nin Asyut yerleşkesindeki fen fakültesinde de bazı öğrenciler, arkadaşlarına uygulanan şiddeti protesto amacıyla fakültenin kapıları kapatarak, sınavları engelledi.

Asyut Üniversitesi’ndeki eylemde de gösterilerini üniversitenin dışında sürdürmeyi isteyen öğrenciler ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Mısır’da eğitim yılının başlamasından bu yana darbe karşıtı eylemler devam ediyor. Şimdiye kadar yaşanan bir çok olayın yanı sıra cumartesi günü Ezher Üniversitesi’nde sınavları boykot eden öğrencilere güvenlik güçleri nin müdahalesi sonucu, 2 öğrenci hayatını kaybetmişti.

Bugün de devam eden gösterilere güvenlik güçleri müdahale etti.

[divider]

Libya’da “devlet” kuşatma altında!

Libya’da devlet kuşatmada

Libya’da geçici hükümetin görevi bırakmasını isteyen göstericiler, Savunma, Adalet, Petrol, Ulaşım ve Dışişleri Bakanlığı ile Libya devlet televizyonu binasını kuşattı.

Trablus

Libya’da geçici hükümet karşıtı eylemciler, Savunma, Adalet, Petrol, Ulaşım ve Dışişleri Bakanlığı ile Libya devlet televizyonu binasını kuşattı. Eylemciler, yönetimi bırakması için Milli Genel Kongre (MGK) ve hükümete üç gün süre tanıdı.

Kendilerini, ”Onurlu Libya Evlatları” olarak adlandıran bir grup, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik çöküş, bozulan güvenlik durumu ve devlet kurumlarındaki yolsuzluğu gerekçe göstererek Savunma, Adalet, Petrol, Ulaşım, Dışişleri Bakanlığı ile Libya devlet televizyonu binasını kuşattı. Çalışanların içeri girmesini engelleyen eylemciler, talep listesinin yer aldığı bir bildiri dağıttı. Geçici hükümetin istifası ve MGK’nın görev süresinin uzatılmaması taleplerinin yer aldığı bildiride, karşılık verilmesi için hükümete 3 gün süre tanındığı ifade edildi.

AA muhabirine konuşan Dışişleri Bakanlığı önündeki eylemcilerden Nuri Buzlah, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde Libya’daki hayati öneme sahip tüm kurumların faaliyetlerinin durdurulacağını söyledi. Hiçbir partiye mensup olmadıklarını ve herhangi bir ideoloji adına hareket etmediklerini kaydeden Buzlah, “Ülkem, hükümet ve MGK’nın ellerinin arasında kaybolurken sessiz kalamazdım” diye konuştu.

Libya’da, ülkenin geçici meclisi MGK’nın görev süresinin uzatılmasını protesto ederek hükümet binasını kuşatan grup daha önce buradaki eyleme son vermişti. Eyleme son verilmesi kararının göstericiler ile orduya bağlı birliklerle gerçekleştirilen görüşmenin ardından alındığı belirtilmişti.

Libya’da Milli Genel Kongre, geçen hafta ”2011 geçici anayasası ile geçici parlamentonun görev süresinin 24 Aralık 2014′e kadar uzatılması”nı kapsayan “yol haritası”nı kabul etmişti. Bu konu ülkede protestolara neden oluyor.

[divider]

Chaparrastique Yanardağı gaz ve kül püskürtüyor…

k_chaparrastique-yanardag

Orta Amerika ülkesi El Salvador’da Chaparrastique Yanardağı’nın gaz ve kül püskürttüğü bildirildi.

San Salvador

Orta Amerika ülkesi El Salvador’da Chaparrastique Yanardağı’nın gaz ve kül püskürttüğü bildirildi.

Çevre Bakanlığı, bu sabah faaliyete geçen yanardağın, 5 kilometre yüksekliğe kadar gaz ve kül püskürttüğünü açıkladı.

El Salvador Kızılhaçı yanardağın zirvesine yakın bölgelerde yaşayanların tahliyesini istedi.

Kızılhaç sözcüsü Carlos Lopez Mendoza, bölgede yaralanan olmadığını, öte yandan yanardağın zirvesindeki meydana gelen patlamanın “çok güçlü” olduğunu söyledi.

Başkent San Salvador’un 145 kilometre doğusunda bulunan Chaparrastique Yanardağı, en son 1976 yılında patlamıştı.

Ülkenin en büyük kentleri arasındaki San Miguel, yanardağdan 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

[divider]

Hukukçular HSYK bildirisini protesto edecek!

hakimler ve savcılar yüksek kurulu

Ankara Hukukçular Platformu dönem sözcüsü Abdulkadir Özel, “HSYK’nın korsan bildirisine imza atan 13 üyeyi bugün saat 13.00′te HSYK önünde istifaya davet edeceğiz” dedi.

Ankara

Ankara Hukukçular Platformu dönem sözcüsü Abdulkadir Özel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “sivil ve milli iradeyi hedef alan, bağımsız yargıyı gölgeleyen, yargının bağımsızlığı üzerinde vesayet kurmayı amaçlayan HSYK’nın korsan bildirisini” protesto edeceklerini belirtti.

12 Eylül 2010′da gerçekleştirilen referandumla yürürlüğe giren anayasal değişiklikler çerçevesinde oluşan tablonun, yargı vesayeti değil milletin iradesi olduğunu ifade eden Özel, “HSYK’nın korsan bildirisine imza atan 13 üyeyi bugün saat 13.00′te HSYK önünde istifaya davet edeceğiz” diye konuştu.


Özel, basın açıklamasına Ankara’daki hukuk çevrelerinin yanı sıra bazı sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının da destek vereceğini bildirdi.


Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.