Gencer Savaş ile Müzik Dolu

Renkli kişiliğiyle, sahip olduğu birbirinden farklı müzik tarzlarıyla, kendi bandosunu kuran; aynı zamanda Mustafa Ceceli Orkestrası’nda çalan Gencer Savaş ile hayatının müzik dolu anlarına ortak olup, yaptığı ve yapmak istediği projelerine hep birlikte göz gezdirmeye ne dersiniz?

gencer savaş mustafa ceceli
Gencer Savaş ve Mustafa Ceceli (Fotoğraf: Aslan Özcan)

Röportaj | Gencer Savaş

Öncelikle Gencer Savaş’ı daha yakından tanımak istiyoruz. Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

Ritm tutmayı seviyorum, elime geçen her enstrümanla vakit geçirmeyi severim. Kulağım, doğada sürekli müziği arar. Mide emekçisiyim, güzel yemek için mesafe sınırımız yok. Lezzet peşinde koşuyoruz. Ayrıca Gamze’yle birlikte gezgin bir yanımız var. Fırsat buldukça gezeriz.


Birçok tarzda müzik yapıyorsunuz, çeşitli albümleriniz var. Bunlardan bahseder misiniz?

Evet benim müzik tarzım yoktur. Her tarzda hoşuma giden bir şeyler buluyorum. Ve 2004’ten beri kendimce farklı tarzlarda müzikler yapıp, kaydediyorum. İlk kaydım 2004 yılında İsviçre’de bir plak olarak çıktı. Özellikle bu sene atağa geçtim. 4 albüm yayınladım. Bunlardan biri, Gencer Savaş Bandosu’nun albümü… Ayrıca darbuka sololarından oluşan albüm yaptım. Sonra meditasyon ve chill out… Bütün albümlerime iTunes üzerinden ulaşabilirsiniz.

Sokak müziğinin öncülerinden Siyasiyabend ve Alatav gruplarına üyesiniz. Bu gruplara katılma süreciniz nasıl gerçekleşti?

Antalya’da 16-17 yaşlarındayken beraber müzik yaptığımız ve yıllarca görmediğim Önder Yalçın’la bir gün metro istasyonunda karşılaştım, yere oturmuş santur çalıyordu. O karşılaşmanın ardından beraber çalmaya başladık. Alatav grubu kuruldu ve yıllarca Taksim tünel meydanında çaldık. Bu vesileyle Siyasiyabend grubuyla tanışıp, onlarla da İlhan Erşahin prodüktörlüğünde kayıtlar yaptık, konser verdik.

Şuana kadar birçok müzisyenle çalıştınız. Peki içinizde kalan; ‘kesinlikle çalışmak istediğim müzisyendir’ dediğiniz müzisyen var mı?

Hiçbir konuda tek bir hedefim ya da beğenim olmadığı gibi bu konuda da yok. Birçok renkli müzisyen var. Yolumun kesiştiği herkesle çalmak isterim. Ama şu önemli tabi; şaşırtan, hayranlık uyandıran ve sürekli bir şeyler öğrenebildiğim bir müzisyenle çalışmak çok keyifli… Tabiki o da Mustafa Ceceli…

Müzik, yaşamınıza genel olarak neler kattı?

Saymakla bitmez ama en önemlisi mutluluk kattı.

gencer savaş bandosu orkestra konser

Biraz da Gencer Savaş Bandosu’ndan bahsedelim isterseniz. Gencer Savaş Bandosu’nun genel olarak faaliyetlerinden bahseder misiniz?


Birinci plandaki aktivitemiz, düğünlerde pasta çıkarma gösterisi yapmak. Latin’den Alaturka’ya her tarz çaldığımız kopma garantili bir programımız var. Karnaval kostümleri ve benim icadım olan ışıklı davullarla yaptığımız gösteri oldukça ilgi görüyor. Onun dışında kurumsal davet, tanıtım, fuar gibi organizasyonlarda da yer alıyoruz. Sosyal medyadan veya internet sitemizden performanslarımızı izleyebilirsiniz.

Gencer Savaş Mustafa Ceceli
Fotoğraf: Aslan Özcan

Aynı zamanda Mustafa Ceceli’nin orkestrasında çalışıyorsunuz. Daha önce konserlerinize defalarca gelen biri olarak, konserlerde de aynı renkli ortamı yaşatıyorsunuz. Buna bağlantılı olarak, Gencer Savaş Bandosu’nun oluşma süreci de bu sahnede mi gerçekleşti?

Aslında Brezilya perküsyon grubu olarak başka isimle uzun yıllardır çalıyorduk. Ustamız Ali Aslanbay’ın zamansız vefatından sonra dağıldık. Daha sonra kendi ekibimi kurdum ve ilk defa Mustafa Ceceli’nin Bostancı Gösteri Merkezi konserinde sahneye çıktık. Gelen güzel tepkiler bizi gelişmeye itti ve bugünkü halimizi aldık. Bu arada ilk defa da Birkan Şener’in nikahında davul çaldım. Tepkiler çok güzeldi ve düğünler için bir konsept yapmaya karar verdim.

gencer savaş serkan çağrı

Gördüğüm kadarıyla Gencer Savaş Bandosu çok renkli bir konsepte sahip. Bu konsepti kendiniz mi belirlediniz? Ve bu konsepti seçerken nelere dikkat ettiniz?

Bu konsepti oluştururken Brezilya karnavalının coşkusu ve rengarenk kostümlerinden esinlendik. Kostümleri eşim Gamze tasarladı. Zaten Brezilya davulları çalıyorduk. Davullara ne yapabilirim diye düşünürken ışıklı davul fikri ortaya çıktı ve yaptık. Daha sonra repertuara biraz müdahale gerekti sadece Brezilya müzikleriyle düğün olmaz dedik ve repertuarımıza her yöreden ezgiler ve popüler şarkılar ekledik.

İnsanların Gencer Savaş Bandosu’na tepkileri nasıl? Daha önce bu kadar renkli bir ekip oluşturulmadığını göz önüne alırsak, büyük bir boşluğu doldurduğunuzu söyleyebiliriz. Siz bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Bando, beklediğimizden çok daha fazla beğenildi, gelen tekliflere yetişemez duruma geldik. Yurtdışından bile arayanlar oluyor. TV programlarından, kliplerden teklifler geliyor. Bu başarı hepimizi mutlu etti tabiki.

Son olarak sizi takip edenlere, müziğinizi sevenlere, ve tüm müzikseverlere verebileceğiniz üç öneri nedir?

Kulağınızın götürdüğü yere gidin. Her tarz müziği dinleyin, ayrım yapmayın. Ve bizi her yerden takip edin. Kötü bir insan değiliz 🙂 Bu arada 23-24 Ekim’de Sezenli Yıllar projesinde Volkswagen Arena’da Sezen Aksu’ya eşlik edeceğiz. Kaçırmayın 🙂


Bu renkli röportaj için, İndigo Dergisi olarak, Gencer Savaş’a teşekkür ederiz.


 

Beyza Elif Özer
3 Ocak 1995 doğumluyum. Belki de istediğim her şeyi gerçekleştireceğime inandığım yaşlara geldiğim vakit, yazma isteğimin oluştuğunu farkettim. Öncesi/sonrası olmayan hayatımızın sadece bir an'ını dahi yazarak kendimi avuttum. Sadece düşünmek ve düşündüklerini anlamlandırmak adına yazdım hep. İnsanları anlama konusunda güçlük çekip,sırf bu yüzden kişisel gelişime merak sardım. Uzun yıllar basketbol ve voleybol oynadım. Aynı zamanda fotoğraf ve dekorasyon meraklısıyım. Ve özellikle şuanda aldığım eğitimden dolayı yabancı dizi ve film delisiyim. İzlemekten en çok keyif aldığım dizi; House. Bunların haricinde yapmaktan en çok keyif aldığım şey; Kendimden daha bilgili/kültürlü insanlarla konuşup, onların deneyimlerinden faydalanmak. Binevi hayatıma yön verirken her şeyi düşünüp ona göre yol almak... En sevdiğim insan şekli; her açıdan kendini geliştirip, yarın'ını düşünen insan.. Bu arada şuanda eğitimime Celal Bayar Üniversitesi/ İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde devam ediyorum.. Yazmaya/okumaya olan ihtiyacımızın hiçbir zaman eksilmemesi dileğiyle.. Son olarak,hayat felsefem; ''ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.''