Ayşe Kulin’den Tutsak Güneş

Günlük hayatın koşturması içinde, ülkemizde ve çevremizde neler olduğunun ne kadar farkına varabiliyoruz? Kendi hayatımızı düzende tutmak için mücadele ederken, gözümüzden neler kaçıyor? Ayşe Kulin’in son romanı Tutsak Güneş’in kahramanı Yuna Otiz, yıllar boyunca ülkesinde neler olduğunun farkına uzun yıllar sonra varıyor ve bir uyanış yaşıyor.

ayşe kulin tutsak güneş kitabı kitap roman kitapları

Tutsak Güneş’in konusu

Tutsak Güneş’te, kitabın adının tutsak güneş olma nedeni bu kitabın kurgusunda hayali bir ülkede güneş artık yoktur. Ülke ile güneş arasında bir cisim vardır. İnsanlar son yıllarda doğaya karşı iyi davranmıyor ve doğal olaylar gitgide artıyor. Peki doğa bizden intikam mı alıyor? Doğaya yeterince sahip çıkmıyoruz. Ve onun değerini bilmiyoruz. Doğaya sevgimizi göstermeliyiz.

Ayşe Kulin, Tutsak Güneş isimli yeni kitabında baskıcı bir rejim altında yaşayan bir ülke halkını anlatıyor. Bu baskıcı rejimdeki insanların tepkileri, tıpkı Gezi’deki gibi insanların eylemleri, günümüzde dünyada ve Türkiye’de pek çok kadının sorunu olan şiddet sorunu yer alıyor. Kadına karşı şiddetin kitapta özel bir yeri var.  Kadınların yaşadıkları tüm mağduriyetleri, tüm o şiddeti detaylı şekilde anlatmış.


ayşe kulin tutsak güneş kitap

Kitapta, ülkedeki baskıcı rejimin kadınlardan beklentisi çok  çocuk doğurmaları ve çocukları okul çağına gelene dek, onların bakımı ile ilgilenmeleridir. Kadınlardan iş hayatında, devletin bir beklentisi eşlerine birer eş olmaları ve  sorumluluk sahibi bir anne olmalarıdır. Kitapta pek çok toplumsal sorun ele alınmıştır. Bazı yerlerde günümüz ile benzerlikler gözükmektedir. Kitap ile gerçek dünya arasında kimi yer de hemen hemen her şey aynı şekilde gelişmiştir.

Ayşe Kulin kimdir?

ayşe kulin kimdirAyşe Kulin, 1941 doğumlu yazar ve gazetecidir. 1961 yılında Arnavutköy Amerikan Kız koleji Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. 1962- 1964 yılları arasında London School of Economics’de sosyoloji eğitimi aldı. 1978’den itibaren Cumhuriyet, Güneş ve Dünya gazetelerinde muhabirlik, çeşitli dergilerde yazarlık ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. Uzun yıllar halkla ilişkiler uzmanı, televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmeni ve senarist olarak çalıştı.

1984’de yayınlanan Güneşe Dön Yüzünü adlı ilk öykü kitabındaki Gülizar öyküsü, kendi tarafından senaryolaştırılarak Kırık Bebek adıyla film yapıldı ve Kültür Bakanlığı Ödülü’ne değer bulundu.

1989 yılında Ayaşlı ile Kiracıları adlı dizideki çalışmasıyla Tiyatro ve Televizyon Yazarları Derneği’nin En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü kazandı.

Foto Sabah Resimleri adlı öyküsü 1996 yılının Haldun Taner Öykü ödülünü kazandı. Öykünün adını verdiği kitabı ise 1997 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazandı.


Çeşitli kurumlar ve üniversitelerce, yılın en iyi edebiyat kitabı seçilen, Bir Tatlı Huzur, Adı Aylin, Füreya, Türkan/ Tek Ve Tek Başına adını taşıyan üç biyografisi, Sevdalinka, Köprü, Nefes Nefese, Veda Ve Umut isimli gerçek olaylara dayanan belgesel nitelikli altı romanı, Hayat ve Hüzün adlı iki otobiyografik eseri, Gece Sesleri, Bir Gün ve Gizli Anların Yolcusu isimli üç kurgu romanı, Güneşe Dön Yüzünü, Foto Sabah Resimleri, Geniş Zamanlar ve Bir Varmış Bir Yokmuş isimli dört öykü kitabı, İçimde Kızıl Bir Gül Gibi, Hayat ve Hüzün isimli üç anı, Babama isimli bir şiir kitabı ve Sit Nenenin Masalları adlı bir masal kitabı vardır.

2004 Yılında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Turkcell için yazdığı Kardelenler adlı çalışmasının telif gelirlerini, Türkan özel baskısının ve Türkan adlı tiyatro oyununun gişe gelirlerini Çağdaş Türkiye’nin Çağdaş Kızları projesine, Sit Nenenin Masalları’nın gelirini UNICEF’in ana okulu projesine bağışlamıştır. Sevdalinka’nın Bosna Hersek’teki satışının telif geliri, Bosna’da savaş kurbanı çocukların barındığı bir kuruma, Aylin’in geliri ise Bosna’da bir çocuk evine bağışlanmıştır.

Eserleri Çinceden Portekizceye kadar 22 dile çevrilmiştir. Bir Gün, Almanya’da 2009 yılında radyofonik piyes olarak sunulmuştur.

Geniş Zamanlar adlı öyküsü, Köprü, Gece Sesleri ve Türkan adlı romanları televizyon dizileri olarak yayınlanmıştır. Türkan tiyatro eseri olarak da sahnelenmiştir.

Veda romanı 2013 yılında televizyon dizisi olarak gösterime girecektir.

2008 Yılında Veda, Yazarlar Birliği tarafından, Nefes Nefese ise European Council Of Jewish Communities tarafından yılın en iyi romanları seçilmiştir.


Uluslararası bir edebiyat ödülü olan Dublin Impac Ödülü’ne 2011 yılında Veda romanı ile aday gösterilmiştir. Aynı yıl Hayat ve Hüzün adlı anı kitapları Eskader’in Yılın En İyi Hatıra Kitabı Ödülü’ne değer görülmüştür. Ayşe Kulin, 2007 yılından beri UNICEF’in İyi Niyet Elçisi’dir.


 

Merve Gülçin Güleç
"Biliyorum, içerilerde bir yerlerdesin..." Her insanın en derininde kendi sesi vardır. Güzele giden yol, insanın kendi iç sesindedir. Ve herkesin iç sesini duyabilmek için sessizliğe ihtiyacı vardır. Ben sessizliği yazarken duyuyorum...