Tarih Dostları Darphane’de Buluştu

Ekim ayında 15. yılını kutlayan Tarih Vakfı, 2007 yılını da tarihi Darphane binalarında, çok sayıda katılımcıyla birlikte karşıladı.

Tarih Vakfı 2007 yılına, Orhan Pamuk’tan Murat Belge’ye kadar çok sayıda önemli aydının ve tarih dostunun katıldığı bir etkinlikle merhaba dedi. Etkinlikte bir konuşma yapan Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, 2006 yılında yapılan çalışmaları özetledi. Bulutoğlu ayrıca Vakfın Darphane’den tahliyesi konusuna da değinerek, katılımcıları vakfa sahip çıkmaya davet etti.

darphane orhan pamuk

Ekim ayında 15. yılını kutlayan Tarih Vakfı, 2007 yılını da tarihi Darphane binalarında, çok sayıda katılımcıyla birlikte karşıladı. Orhan Pamuk, Şevket Pamuk, Murat Belge, Mete Tunçay, Nuri Çolakoğlu, Bülend Tuna gibi isimlerin de katıldığı gecede, Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Halim Bulutoğlu, 2006 yılını değerlendiren bir konuşma yaptı.


2006 yılı için belirlenen hedeflerin büyük bölümünün gerçekleştirildiğini söyleyen Halim Bulutoğlu, yayın biriminin yeniden aktif hale geldiğini; Toplumsal Tarih ve İstanbul dergilerinin başarılı bir yılı geride bıraktığını; müzecilik ve kent müzeciliği alanında çok önemli gelişmeler sağlandığını ifade etti.

Darphane İçin Destek Çağrısı

Kaydedilen başarıların yanı sıra, Tarih Vakfı’nın karşı karşıya bulunduğu sorunları da dile getiren Bulutoğlu, özellikle tarihi Darphane binaları ve İstanbul Müzesi üzerinde oynanan oyunu vurguladı. “İstanbul müzesi için Kültür bakanlığı ile yürütülen görüşmeler geçtiğimiz günlerde hız kazanmıştı. Ama ne yazık ki, 49 yıllığına Tarih Vakfı’nın kullanımına verilen ve bir ‘2010 İstanbul Kültür Başkenti’ projesi olarak, Tarih Vakfı, Kültür Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Valiliği ortaklığıyla kurulacak İstanbul Müzesi’nin mekanı olarak belirlenen eski Darphane binaları, düzmece raporlarla Vakfımızın elinden alınmaya çalışılıyor.”


Darphane’nin Vakfa devredilmeden önceki durumunu da aktaran Halim Bulutoğlu şunları söyledi: “28 yıl boyunca metruk bir hurda çöplüğü olarak tutulmuş, binalarının çökmesine seyirci kalınmış Darphane, Tarih Vakfı’nın devralmasından itibaren on ay içinde bayındır hale getirilmiş ve sadece 1996’da 50.000 yerli ve yabancı ziyaretçinin İstanbul’a tarihsel bütünlüğü içinde tek bir mekanda ulaşması sağlanmıştır. Bugüne kadar önemli bölümü uluslararası nitelikte 600’ün üzerinde kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapan, toplam ziyaretçi sayısı bir milyonu aşan Darphane-i Amire, İstanbul Müzesi’nin gelecekteki mekanı olarak tüm engellemelere rağmen kentin önemli kültür merkezlerinden biri haline gelmiştir. Bu süreçte haksızlığa meydan verilmemesi için ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan destek bekliyoruz.”

Orhan Pamuk’a Kutlama


Tarih Vakfı’nın yılbaşı yemeğine katılan isimler arasında özellikle Orhan Pamuk ilgi çekti. Kısa süre önce Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Pamuk’u kutlayan Tarih Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, “Bu akşam burada pek çok değerli konuğumuzu ağırlıyoruz. Fakat içlerinden birini özellikle kutlamak istiyorum. Sayın Orhan Pamuk, Türkiye’ye ve Türkçemize kazandırdığı Nobel Edebiyat Ödülü ile çok önemli bir başarıya imza atmıştır. Kendisine en içten teşekkürlerimizi iletiyoruz,” dedi. Orhan Pamuk, davetliler tarafından coşkuyla alkışlandı.


 

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.