Ağır Metal Otizme Etki Ediyor

Otizm, beyin duyarlılığından kaynaklanan bir hastalıktır. Anne ve babadan gelen sorunlu genetiğin dışında anne adaylarının yaşadığı stresli bir hayat, beslenme özellikleri ve vücudunda ağır metal bulunuşu beyin duyarlılıklarına neden oluyor…

nasıl korunabilirim

Nöroloji uzmanı Dr. Güçlü Ildız, anne olmak isteyen her kadının hamile kalmadan önce mutlaka ağır metal temizliği yapmalarının önemine dikkat çekiyor. Dr. Ildz,  hamilelik öncesi gribi önlemek için yapılan aşıların ve stres hormonu ile birlikte harekete geçen ağır metal bebeğe ulaşarak otizme neden olabileceğini belirtiyor. Son yıllarda sıklıkla karşılaşılan Otizm’i Nöroloji Uzmanı Dr. Güçlü Ildız’a sorduk.

Röportaj Dr. Güçlü Ildız

Gülşen Kaş: Beynin çalışma prensibinden bahseder misiniz?


Dr. Güçlü Ildız: Beynin hücreleri aynı prensip ile çalışır ancak her beynin üretimi kendine özeldir. Beyin çalışması sonucunda ortaya çıkan konuşma, mimikler ya da düşünce ve kişilik özellikleri; grinin tonları gibi her beyin için farklıdır. Bu ton farklılıklarına “duyarlılık” diyebiliriz. Her beyne özel duyarlılık farklılıkları, kişiye özel beyin çalışma özelliklerini oluşturarak bireyler arasındaki farklılıkları ortaya koyar. Duyarlılıklar aynı zamanda hastalıkların şiddetini belirler.

Beyinde duyarlılık artışı olduğunda veya farklı çalıştığında pek çok hastalıkta ortaya çıkabiliyor, bunlardan birisi de Otizmdir. Otizmin ne olduğundan bahseder misiniz?

100 yıl öncesinde tıbbi kayıtlarda görülmeyen otizm, sanayileşmenin getirdiği bir hastalık olarak görülüyor. Çocuk beyinleri, anne karnından 21 yaşa kadar sürekli gelişim gösterir. Anne karnında ve doğum sonrası ilk yıllarda bir dış etkenin varlığı ile beyin gelişimi durabilir. Bunun sonucu olarak dikkat eksikliğinden otizm ve daha ileri olgularda mental retardasyon’a (zeka geriliği) uzanan bir spektrum içinde çeşitli klinik tablolar ortaya çıkar.

Otizm bir hastalık değildir!

Dr. Güçlü Ildız
Dr. Güçlü Ildız

Otizm bir hastalık mıdır?

Otistik bir beyin farklı çalışır. Kimi özellikler gerilerken kimileri daha ön plandadır.”Farklıdır”. Ayrıca her otistik çocuk kendine özeldir. Her birinin ortaya koyduğu bir özellik, diğer bir otistiğin ortaya koyduğundan daha farklıdır. Haliyle tek tip otizmden söz edilemez. Sonuçta otistik, dikkat eksikliği vb. olan bir çocuk “sözde normal” çocuklardan sadece daha farklıdır. Haliyle özel ilgiyi hak eder.

Otizme etki eden faktörler nelerdir? 

100 yıl önce dünyamızda ne yok ise etkileyen faktörler onlardır. En başta ağır metal geliyor tabiki…

Otizmin çeşitleri var mı? 

Her çocuğu kendi özellikleriyle değerlendirmek gerektiğini düşünürüm. Sınıflamalar belki bilimsel dökümanlar içindir.

Ağır metal en çok kemik ve beyin dokusunu seviyor

Bebekler anne karnındayken annelerinin duyarlılıklarından (stres, aşılar ve beslenme) etkilenirler mi? Etkilenirlerse bebek doğduktan sonra nasıl bir sorun ortaya çıkabilir?

Otizm, doğum sonrası ilk yıllar içinde belirtilerini gösterir. Yapılan bilimsel çalışmalarda ağır metal annenin kemiklerinde kalsiyum ile birlikte bulunduğu, hamile iken yaşanılan stres sonucunda kana salınan stres hormonlarının etkisiyle kemikten anne karnına ve buradan da plasentayı geçerek fötüsa ulaştığı belirlenmiştir. Anne kanından bebeğe geçen ağır metal henüz gelişmekte olan bebeğin beyin dokusunu etkiliyor. Ağır metal etkisi, bebeğin genetik olarak gelişen beyin yapılanma ve çalışma özellikleriyle hamileliğin dönemine bağlı olarak değişim gösteriyor. Kimi bebeklerde doğum anında sorun olduğu saptanırken kimi 1 yaşında kimleri ise 3 yaşında ve hatta 7 yaşında beyin gelişim ya da çalışma anormallikleri ortaya çıkartıyor. Ancak her stresli annenin çocuğunda otizm başlamıyor çünkü her bebeğin beyin duyarlılıkları farklıdır.

Bilimsel kaynaklar; kurşunun hamileliğin 12.haftasından itibaren anneden fötüs’e geçmeye başladığını, kurşun beyinde öncelikle beyin ön bölgesini, beyinciği ve hipokampus’u etkilediğini; moleküler, hücresel ve hücrelerarası düzeyde kronik hasar oluşturduğunu; kan-beyin engelinin bozulmasına yol açarak kandan beyine girmemesi gereken maddelerin geçişine neden olduğunu; zeka düzeyinde azalma, dikkat eksikliği, hiperaktivite, sosyal ilişkilerde bozulma ve bunama ile kemik dokusundaki kurşun oranı arasında belirgin ilişki olduğunu bildiriyor.

Anne adaylarının ağır metal temizliği yapmaları gerekir… 

Son yıllarda otistik çocukların ağır metal uzaklaştırıcı kelasyon tedavisinden %75 oranda fayda gördükleri bilinmesi, ağır metal etkisinin ne kadar önemli olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Ağır metallerden kaçışın mümkün olmadığı günümüz yaşam koşullarında hiç değilse çocuk sahibi olmaya karar veren çiftlerin ağır metal tahlili yaptırmaları, çocuklarımızın geleceğini düşünme ve haklarını koruma konusunda önemli bir önlem olacağı

Otizmin tanısı nasıl konur? 

Tanı için muayene yeterlidir.

Tanı konulduktan sonra nasıl bir yol izlenmelidir?

Her çocuğun önceliği farklı olabilir ancak ortak tedavi ağır metal temizliği olmalıdır. Amerika otizm araştırma birliği tarafından yapılan bir çalışmada ailelere çocuklarının en çok hangi tedaviden fayda görüldüğü sorulmuş. Her 4 çocuktan 3’ü ağır metal temizliğinden fayda gördüklerini belirtmişler. Bu yayının orjinal ve Türkçesini www.beyindoktoru.com adlı sitemden çocuk beyni bölümünden bulabiliriniz.

Nöroterapi otistik çocuklara uygulanabilir mi? Ne şekilde uygulanabilir? 

Önce QEEG ile beyin çalışma özelliklerini değerlendirmek gerekir. Sonuca göre öneride bulunmak daha doğru olacaktır.

Doğal olmayan gıdalar Otizm ’i tetikleyebilir

Otistik çocuklar için beslenmenin önemi nedir? Otistik çocuklarda sindirim sorunları çok rastlanan bir durum, bunun yaşanmaması için ne yapılmalıdır?

doğal beslenme ağır metalÖncelikle doğal olmayan tüm gıdaları kesmek gerekir. Tüm unlu ve meyve hariç tatlı besinler, sarmısak, çiğ soğan ve süt. Otizmin yakın geçmişine ve hastalıkların tarihine bakıldığında hastalıkların ortak kaynağı olarak doğal olmayan yaşam tarzı olduğu söylenebilir. Toprak altında olması gereken ağır metal kullanımına bağlı olarak sadece otizm değil, kalp ve beyin damar hastalıkları, kanser gibi günümüzde sıkça karşılaşılan hastalıkların nedeni olduğu görülür.

Doğada, doğal halde bulunan besinlerle yaşamını sürdüren Portekiz, Japonya kırsalı gibi bölgelerde hastalık sıklığı ve çeşitliliğinin çok az olduğu, insan ömrünün uzun olduğu görülüyor. Doğal beslenme, doğada doğal haliyle bulunan besinleri tüketmektir. Tüm unlu ve meyve haricindeki şekerli besinler doğal değildir. Hastalıkların nedenlerinden biridir ve tüm hastalıklarda doğal beslenmeye geçiş ile hastalık şiddetinde belirgin azalma olduğu görülür.

Doğal beslenin, Otizm ’e dur deyin!

süt faydalı mı?Klinik deneyimlerime göre “multipl skleroz’dan şizofreni’ye otizm’den Behçet hastalığına kadar geniş bir yelpaze içinde yer alan kronik hastalıkların başlangıç tedavisi doğal beslenme olmalıdır.


▪ Süt doğada bebekler için bulunur. İlk 2 yıldan sonra anne sütü almak anlamsızdır. Buzağı içeceğine bu nedenle karşıyım.”

▪ Doğada kötü kokunun mesajı “benden uzak dur”. Sarmısak, soğan gibi maddeler beyin dalgalarını zayıflattıkları ve kötü kokuları nedeniyle kullanılmasına karşıyım.

▪ Ayrıca kahve beyni perişan ediyor. Kullanılmaması gerekir.

Melatonin hormonun görevinden bahseder misiniz?

Melatonin beyinden salgılanan hormonların regülasyonunu sağlar. Vücudun uyku-uyanıklık ritmini kontrol eder.

Melatonin hormonunun otistik çocuklar için önemi nedir?

Melatonin beyinde pineal bezden (epifiz) salınır. Otistik çocuklara söz konusu bezin çalışma özellikleri etkilenir. Otistik çocuklarda kullanımı sonrası faydalı olduğu görülmüştür.

Yapılan araştırmalarda b vitamininin otistik çocuklar üzerinde önemli etkisi olduğu bildiriliyor. B vitaminin bu özel çocuklar üzerinde nasıl bir etkisi vardır?

B vitamini hücresel enerji metabolizmasında rolü olan önemli bir maddedir. Ağır metal hücresel enerji metabolizması üzerine etkilidirler. Haliyle B vitamin etkinliğini azaltır. Tedavide B vitamini verilerek hücresel enerji metabolizması normalleştirilmiş olur.

Oksijen tedavisinin otistik çocuklar üzerinde bir etkinliği var mı? 

Hiperbarik oksijen tedavisi (HBO) B vitamini gibi etki eder. her çocukta hücresel enerji metabolizması farklı derecelerde etkilenmiştir. Haliyle HBO tedavisinin etkisi de her çocukta farklı olacaktır.

Sporun otizm açısından bir önemi var mı?

Spor kronik olan her hastalığa faydalıdır. 

Ailelerin otistik çocuklara yaklaşımı onların iyileşmesinde etkili midir? Otistik çocuklara nasıl davranılmalıdır? 

Otizm’de beyin, organik olarak etkilenmiştir. Aileler öncelikle beyin işlevlerini düzeltme yönünde tedavileri çocuklarına uygulamak için gayret göstermeliler. Aileler çocuklarına karşı sabırlı, tedaviler konusunda inançlı olmalıdır.

Yetişkinler, Otizm ’e Dikkat! 

Otizm yetişkinlerde gelişebilir mi? Bunun nedenleri nelerdir?

Yetişkinlerde başlayan otizm benzeri tablolar diğer hastalık adları altında görülebildiği gibi ağır metal beyni etkilemesiyle gelişen diğer hastalık tablolarda görülebilmektedir.

Yetişkinler otizme karşı önlem alabilir mi? Neler yapılabilir?

Önce doğal beslenme sonra spor ve ağır metal atıcı yöntemlerin uygulanmasını hastaya da sağlıklı her insana öneririm.

Biyografi: Dr. Güçlü Ildız

1965 yılında doğdu. 1993’te Çukurova Üniversitesi’nden mezun oldu. Nöroloji uzmanlığını S. B. Ankara Hastanesi’nde 1998’de tamamladı. 8 yıl yurdun çeşitli illerinde uzman hekim olarak çalıştı. 2006’ya kadar teorik olarak çalıştığı nöroterapi ve QEEG pratiği için İngiltere ve Hollanda’da bulundu. Bu yöntemleri ülkemizde ilk kez uyguladı. Çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyor.

Yayımlanan eserleri:

Beynimiz, Göz ardı edilen tıbbi gerçekler (Mart 2009)

İletişim: 0212-296-4848 / 0212-669-1198 / 0555-566-9707

E-posta: [email protected]


Web: www.beyindoktoru.com