Türkiye’nin İlk İnsansı Robotu: SURALP

Yaklaşık sekiz yıl ve 1 milyon dolarlık yatırımdan sonra Türkiye de insansı robot üreten seçilmiş ülkeler arasına katıldı. Türkiye’nin ilk insansı robotu Suralp görücüye çıktı. Çeşitli figürlerle dans eden robot, Türk mühendisler tarafından yapılan ilk insansı robot olma özeliğini taşıyor.

suralp ilk yapay zeka

Sabancı Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Kemalettin Erbatur liderliğindeki bilimciler 5 yıl süren bir çalışmayla Suralp’i tamamladı. Robotla ilgili bilgi veren Erbatur, “2001 yılında insansı robot çalışmalarına başladığında Türkiye insansı robot teknolojisinin 30 yıl gerisindeydi. Bu fark Suralp’ın Türkiye’de tasarım ve imalinden sonra 10 yıla indi. Bu gelişme ile Türkiye, insansı robot çalışmalarında en hızlı ilerleyen ülkelerden biri oldu. Bu başarının çarpıcı yanlarından biri de yurt dışındaki benzerlerinden çok daha düşük maliyetle ve çok daha sınırlı bir kadro ile gerçekleştirilmiş olması” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk insansı robotu Suralp, Japonya ve Amerika’daki örnekleriyle karşılaştırıldığında belki çok ileride değil ama ülkenin robotçuluk programlarını temsil etmesi açısından son derece büyük bir adim olarak görülüyor. İnsansı robot çalışmaları süper güç olan ülkelerin dışında da yayılmaya başladı, örneğin Temmuz ayında İran’ın Surena 2 isimli robotu tanıtılmıştı. Suralp’in iletişim becerileri “evet” ve “hayır” komutlarıyla sinirli ama dans etmek ve içecek getirmek gibi temel robot hareketlerini başarıyla yerine getirebiliyor.


Yetenekleri dansla sınırlı olmayan Suralp, değişen yüzeylerde yürüyebiliyor. Dengesi bozulduğunda ise duvardan destek alarak yürüyen Suralp, çöp bile atıyor. Suralp’in tek eksiği şimdilik konuşamaması… Ancak, “Danstan keyif aldın mı?”, “Ve Yoruldun mu?” sorularına başını sallayarak yanıt veriyor.

164 santimetre uzunluğunda 114 kilogram ağırlığındaki Suralp’in bacaklarında ve kollarında 6’şar eklem bulunuyor.

Kontrol elektroniği sırtına yerleştirilen Suralp’ın yürüme ve diğer hareket fonksiyonları, bu donanım üzerinde çalışan kontrol ve algılama algoritmaları ile sağlanıyor.


Türkiye’nin ilk insansı robotu Suralp’ın maliyeti ise dünyadaki benzerlerinden oldukça az, 1 milyon dolar.


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.