Uzman Diş Hekimi Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, son zamanlarda çok daha popüler olan İmplant ve Estetik Diş Hekimliği uygulaması hakkında bilgilerini İndigo Dergisi okurları ile paylaştı.
Röportaj: Çağdaş Kışlaoğlu
İmplant (Diş Ekimi) ne demektir?
Çağdaş Kışlaoğlu: İmplant, noksan olan dişlerin yerine, noksan dişlerin görevlerini yerine getirmesi amacıyla çene kemiğine konulan yapay diş köküdür. Yapı maddesi genelde titanyum olan implantlar, estetik açıdan problem yaşatmaz. Vida görünümde olan implantların diğer isimleri; implantat, implante, çakma diş, vida diş, vidalı diş olarak bilinir.
İmplantın ömrü uzun mudur?
Çağdaş Kışlaoğlu: İmplant tedavisi güvenli olduğunun bilinmesinin yanı sıra hekimin bilgi birikimi ve deneyimleriyle de alakadardır. Ayrıca çok uzun bir kullanım süresi vardır. Üreten birçok marka da bunun garantisini vermiştir. 40- 50 yılı aşkın zamanın yanı sıra günümüzde de güvenilirliğinin ve uzun vadeli oluşu kabul edilmiştir ve yeni markalar da üretilmektedir.
Her diş noksanlığında kullanılır mı?
Çağdaş Kışlaoğlu: İmplantın uygulanması için yeterli miktarda kemik varsa tek diş ya da birçok diş için bu tedavi yapılabilir. Herhangi bir mani olmadığı sürece her diş noksanlığında bu tedavi uygulanır.
İmplantların her hastaya uygulanabilmesi için çenedeki kemik yapısının implanta uygun olması gerekir. Çünkü, implantın uygulanması için hastanın kemik yapısının implantı tutabilecek genişliğe ve yüksekliğe sahip olmalı. Bu durumda implant uygulaması başarılı olur. Kemik eksikliği olması durumunda da kemik ekleme ve yumuşak doku greftleme yöntemleriyle hastanın kemik yapısı implant tedavisine hazır hale getirilir. Çok genç yaştaki vakalarda ergenliğin tamamlanması şartıyla ve sağlık durumunda bir problem yaşanmıyorsa implant uygulamasında herhangi bir yaş sınırı yoktur.
Operasyon sırasında acı hissi olur mu?
Çağdaş Kışlaoğlu: Tedavi öncesinde yapılan anestezi uygulamaları elverişli şekilde yapıldığında acı hissi yaşanmaz. Bu uygulama genelde lokal anestezi ile yapılmasının yanı sıra diş çekiminden daha basit bir operasyondur. Ayrıca hastalar diş çekimi sonrası akşam hissedilen acı hissiden gibi acı duyabilirler. Acı hissini gidermek için basit bir ağrı kesici gerekebilir; hatta çoğu vakada gerek kalmayabilir de. İmplantlar hastanın hissetmeyeceği kadar rahat kullanılan bir uygulamadır. Aksi görülürse hekime başvurulmalıdır.
İmplant sonrası hemen protez uygulanır mı?
Çağdaş Kışlaoğlu: Günümüzde diş hekimleri arasında oldukça gündemde olan, tartışılan konu olan bu durum henüz gerçekleşmemiştir. İlk 3-6 ay süresince implantların kemik ile kaynaşması (Osteointegration) beklenmektedir. Çünkü bu süreçte implantın yükünün en az seviyeye inmesi gerekir. Bu süreçte diş noksanlığı yaşanmaması adına hekim tarafından geçici diş yapılacaktır.
İmplant tedavisi ne kadar sürer?
Çağdaş Kışlaoğlu: Hastanın genel sağlık durumu ve çenedeki kemik yapısının vaziyetine göre tedavi sürecinde değişiklik yaşanabilir. İyi durumdaki vakalarda implant uygulamaları 15 dakikada gerçekleşir. Aynı zamanda implant sayısı da bu tedavi süresini etkileyen önemli unsurdur. Genelde uygulama sonrasında ikinci ayda implantın üzerine dişler yerleştirilerek tedavi tamamlanır.
İmplant üzerine yerleştirilen protez çeşitleri nelerdir?
Çağdaş Kışlaoğlu: Protezler hastanın hassasiyetine göre farklılık gösterebilir. İmplant üzerine iyice yapıştırılan ya da vidalanan protezlere sabit diş protezi denir. Bu türdeki protez hastaya doğal diş rahatlığı verir. Temizlemek için rahatlıkla çıkarıp takılabilecek protezlere de hareketli protezler denir. Bu iki çeşit protez için de diş hekiminden yararları ve faydaları hakkında bilgi alınabilinir.
Noksan olan her dişte implant tedavisi mi uygulanır?
Çağdaş Kışlaoğlu: Noksan olan her diş için implant tedavisi uygulanmasına gerek yoktur. Tedavinin uygulanacağı yere bağlı olarak 2 implant iki veya dört dişin görevini üstlenebilir.
Uygulanacak implant fiyatı nedir?
İmplantın maliyeti yüksek mi?
Çağdaş Kışlaoğlu: İmplantın maliyeti yüksektir. Çünkü, gelişen teknoloji ile tüm malzemelerin kaliteli ve dışarıdan getirilmiş olması maliyetin yükseltmektedir. Ülkemizin de ekonomik durumuna bağlı olarak döviz kurlarındaki iniş çıkışlar maliyette farklılıklara sebep oluyor. Hastalar, öz dişlerini kaybetmemek ve rahat kullanımı için yüksek maliyete rağmen implantı tercih edebiliyorlar. Bu durumda ağız ve diş sağlığında uygulanan bu tedavi sağlık açısından önemli bir yatırım olmuş oluyor. Yapılan bazı anketlerde implant sonucunda memnun kalındığı, gerekirse tekrar bu tedavinin tekrar yaptırılabilineceği çıkan netice olmuştur.
İmplant tedavisinde ne tür risklerle karşılaşırız?
Çağdaş Kışlaoğlu: İmplant tedavisinde görülen risk, tüm ağız için ve ağız dışı tedavilerinde görülen riskler kadardır. Bunun dışında bir risk görülmez. Risk, iltihaplanma olduğunda ya da implant işleminin ardından gerektiği şekilde temizlenmediğinde enfeksiyon kapmasıyla gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra iyileşme sürecinde içilen sigara da enfeksiyon riskini artıran sebeplerdendir. Böyle bir durumda risklerin yaşanmaması için hastaların düzenli olarak haftalık ve aylık kontrollerine gitmeleri gerekir.
Ne tür durumlarda fayda sağlar?
Çağdaş Kışlaoğlu: Hastalar alt çenedeki bütün dişlerini kaybetmeleri durumunda olan hastalar tam (total) protez kullanırlar. Bu durumlarda şikayetçi oldukları konu protezleri hareketli olduğundan çiğnemede zorluk çekerler. Zamanla proteze destek olan kemik dokusunun erimesi problemi artırmaktadır. Bu durumda implant devreye girer ve bu tür şikayetler ve kemiğin erimesi problemi de ortadan kalkar.
Bu problem üst çenedeki bütün dişleri kaybedenlerde de yaşanabilir. Bunun sonucunda da implant tedavisi uygulanır. Hastanın protezinin damağı kapatan biçimi olması nedeniyle tat almasında azalma ve midesinde bulanma meydana gelir.
Yine bazı sorunlardan biri de alt ve üst çenedeki bazı dişlerin kaybedildiği durumlarda dişlerine tutturulan kancaların görüntüsünün görünüm kaygısından kaynaklanır. Ayrıca köprü tedavisi için de sağlam olan dişlerin kesilmesi gerekir ve bu da ciddi bir durumdur. Bunun sonucunda da implant tedavisi ile bu problemler çözümlenebilir.
Hastaların tek dişinde sorun var ise, protez takılması gereken diş için en az iki komşu dişten vazgeçilmesi gerekir. İmplant ile bu problem de çözülmüş olur. İmplant düzgün görünümün yanı sıra uzun süreli rahat kullanım için de önemli bir tedavi biçimidir.
İmplant tedavisinin faydaları neler?
Çağdaş Kışlaoğlu: Estetik bir görünüm; gıdaların rahatça çiğnenip yenilmesi; hastanın kendine olan güveninin yerine gelmesi ve sosyal hayatında bunu rahatça göstermesi; gıdalar kolaylıkla tüketilebildiği için sağlıklı bir beslenme hayatı sağlar.
Muayene sırasında neler yapılır?
Çağdaş Kışlaoğlu: Hastanın sağlık durumunun implant tedavisine uygun olup olmadığı belirlenir ve ağız modelinin çıkarılması için röntgen çekilir.
Peki başarı oranı nedir?
Çağdaş Kışlaoğlu: Tedavi uygulanmadan önce bilinmesi gereken önemli etkenlerin başında hastanın sağlığının yerinde olması gerekir. Mesela herhangi bir hastalığı olan birinin yarı iyileşmesi durumunda önemli problemler yaşanabilir. Bu durumda hastanın iyileşme direnci olmalı. İmplantlar uygulandıktan sonra hastalık tekrar ederse yine problem yaşanabilir. Zaten bu tedavi uygulanmadan önce iyi bir sağlık taraması yapılarak tedaviye başlanmalı. Diş hekiminin gösterdiği hassasiyetin yanı sıra hasta da implant dişlerine dikkatli bakmalıdır. Alkol ve sigara gibi zararlı maddeler implant başarısız olacaktır.
İmplantlar ne kadar süre dayanιklι?
Çağdaş Kışlaoğlu: 30- 40 yıl kadar problemsiz şekilde ağızda kalabildikleri görülen implantların ömrünü belirleyen birçok faktör vardır. İlk başta kişinin sağlık durumunun iyi olması ve implantının bakımına verdiği önemdir. Sağlıklı koşullarda bakıldığında uzun ömürlü olduğu görülmüştür. İmplantların bakımı ve uzun süreli kullanılmasını sağlamak için hekim tarafından yeterli bilgiler alınabilinir.
İmplant tedavisinde yaşlılık etken midir?
Çağdaş Kışlaoğlu: İmplant tedavisinde yaşlılık etken değildir. En önemli etken sağlıktır. Hastanın sağlığı ve kemik yapısı implanta uygun olması tedaviyi belirleyen etkenlerdendir. 70- 80 yaşındaki hastaların riski, sağlık sorunu olan gençlerden daha azdır. İmplant ihtiyacı ileriki yaşlarda daha da artmaktadır. Genç yaştaki kişilerin de en az ergenlik çağında olmaları gerekmektedir.
Vücut implantları reddeder mi?
Çağdaş Kışlaoğlu: İmplantlar çok eski yıllardan beri yapılan araştırmalar sonucunda bir yan etkisi olmayan maddelerden meydana gelmiştir. Bu maddeler hiçbir zaman canlı bir varlığın parçası olmayan ve titanyum gibi metallere benzer maddelerdir. Vücudun bunlara karşı parazitler üreterek, kalp ve böbrek transplantlarında olduğu gibi reddetmesi mümkün değildir.
Kanser tehlikesi var mı?
Çağdaş Kışlaoğlu: Tıpta implantların kansere yol açtığı görülmemiştir. İmplant, yitirilen organ ve dokuların yerine konulan ve bu organ ve dokuların işlevini yapan yapay organ ve dokulardır.
İmplant esetetik görünüm amacıyla uygulanır mı?
Çağdaş Kışlaoğlu: Genelde estetik görünüm amacıyla kullanılmazlar. İmplantların amacı, protez dişlere destek sağlamaktır. İmplant üzerine yerleştirilen dişlere estetik diş kullanarak düzeltme yapılabilir; fakat hastanın beklentilerini uygulamaya başlamadan önce hekimiyle görüşmesi gerekir.
İmplant ne kadar zamanda yerleştirilir?
Çağdaş Kışlaoğlu: İmplantın yerleştirilmesinin süresi hastanın durumuna, ihtiyaçlarına ve uygulanacak işleve bağlıdır. Bir operasyon 15 dakika ile birkaç saat arasında değişebilir. Tüm tedavinin bir operasyonla bitebileceği gibi, birçok operasyonla ve tedavi süreciyle devam edip; iyileşmenin tam olması için aylar geçebilir.
İmplant tedavisinde işte izin süresi ne kadardır?
Çağdaş Kışlaoğlu: Operasyon gününde ve sonraki iki gün dinlenilmesi uygun görülür. Yalnız bir ya da iki tane implant uygulamasında ertesi gün işe gidilebilir. Operasyon uygulanan yerde şişkinlik, ağrı ve morarma yaşanabilir; fakat tedavi boyunca dişsiz kalınmaz, işten alınan izin de hasta tarafından belirlenebilir.
İmplant nedir?
Çağdaş Kışlaoğlu: İmplant, yitirilen organ ve dokuların yerine konulan ve bu organ ve dokuların işlevini yapan yapay organ ve dokulardır. En açıklayıcı implant örneği kalça ve omuz eklemi implantlarıdır. Bir başka implant tipi de dental implantlarıdır. Doğal olan dişler yitirildiğinde çene kemiği ve dişeti içerisine dişlerin köklerinin yerini üstlenecek yapay bir cihaz konulur. Dişler de bu yeni köklerin üzerine yerleştirilir. Dental implantlar, dişlerini yitiren hastaların rahat gülmesini, konuşmasını, iyi çiğnemesini ve doğal görünüm kazanmasını sağlar. Hastalar dental implant tedavisine karar verirken, hekimleri tarafından bu tedaviyi uygulamanın yararları, karşılaşacağı riskleri hakkında bilgilendirmeli ve hastaların özel durumlarıyla ilgili de tam bilgi vermelidir.
Dental İmplant ve İmplantoloji tedavileri nasıl uygulanır?
Çağdaş Kışlaoğlu: İmplantlar vücudun bazı bölgelerinde kullanılabilir. Dental implant da ağza uygulanan bir implanttır. İmplantlar ana maddesi titanyum olan ileri teknolojiyle üretilen yapay dişlerdir. Ağza yerleştirilebilmesi için hastanın kemik yapısının uygun olması gerekir. Çünkü dişler damaktaki kemiklere yapıştırılır.
İmplant tedavisi diğer tedavi türü olan kron, köprü ve hareketli diş protezleri gibi tedavilere göre daha kalıcı sonuçlar meydana getirir. Böyle uygulamalarda görülen sorunlar implanlarda yaşanmaz. Tek diş noksanlığında bu durumu gidermek için klasik köprü uygulamasında noksan olan dişin yanındaki iki diş de kesilmelidir. Böyle durumlarda sonradan kesilen sağlam dişlerle ilgili sorun yaşanılması sık yaşanabilir bir durumdur. Bu aralık implant ile tamamlandığında hem doğal bir görünüm hem de diğer tedavi çeşitleri uygulandığında oluşabilecek sorunlardan korununmuş olunur. Böylece tedavi uygulanan dişin yanındaki komşu dişler de korunur. İmplant tüm ağza da total protez yerine seçilebilir. Olumlu sonuçlar doğurması % 98 oranındadır. İmplantların hemen hemen ömürlük olduğu onaylanmıştır. İmplantın hızlı ilerleyen bir tedavi süreci olduğu, dişin çekilmesi ve devamında aynı gün yerleştirilerek estetik uygulamaların yapılmasıyla sonlanması tartışılan konulardandır. Hastaların vaziyetine göre alt ve üst çeneye 6 veya 8 tane implant uygulaması yapılarak sabit protez ile hastaların ağız sağlığı durumu düzeltilmektedir. İmplant tedavisi öncesinde bilgisayarlı tomografik röntgen görüntüleri yardımıyla uygulanacak implanların uygunluğu daha önceden belirlenir ve yapılacak olan işlemin değerlendirilmesi yapılır. Dental implantolojide vaka sınıflandırması hastaların durumuna göre değişir. hastanın diş durumu basit, ileri ve karmaşık olarak sınıflandırılır. Kemik defekti olmayan hastalar basit grubunda yer alır. Neticede, dental implant tedavisinde hastanın durumunun tedaviye uygunluğu ve ilerlemiş teknolojinin yanı sıra diş hekiminin bilgi ve birikimleri de sonucu etkiler.