Yumurtalıkların işlevlerini yitirmesi ile ortaya çıkan Menopoz, pek çok kadının derdi. Bu durum doğal kabul edilse de hala kadınların korkulu rüyası olmaya devam ediyor.
Özellikle hormonsal değişimlerin yaşanmasına neden olan Menopoz, kadınlarda gerginlik, ruhsal sıkıntı ve sinirlilik gibi bazı psikolojik değişimlere neden oluyor. Biz de kadınlar için önemli olan bu konuyu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın hastalıkları ve doğum Anabilim Dalı Prof. Dr. Erkut Atar’a sorduk.
[divider]
Prof. Dr. Erkut Attar
Röpörtaj: Gülşen Kaş
Menopoz nedir? Kötü ya da korkulacak bir şey midir?
Menopoz, yumurtalıkların işlevlerini yitirmesi ile ortaya çıkan doğal bir durumdur. Doğal bir sonuç olması bakımından korkulacak bir durum oluşturmaz. Ancak, menopoz yaşlarında meme, yumurtalık ve rahim kanserleri gibi kanser türlerinde arayış olması bakımından kadının düzenli olarak muayene ve kontrol edilmesi gerekir.
[quote] Genç yaşta menopoz riski taşıyanlar dikkat! [/quote]
Türkiye’de menopoza giriş yaşı kaçtır?
Bu yaş Türkiye’de ortalama 44-48 yaşları arasındadır.
Menopoza giriş yaşı kalıtsal mıdır? Genç yaşta menopoza giren bir kadının kızı da genç yaşta menopoz tehlikesi yaşayabilir mi?
Yumurtalıkların genellikle kalıtımsal olan ve kişiden kişiye değişen bir rezervi vardır. Bu rezervin tükenmesi ile menopoz durumu oluşur. Bu açıdan bakıldığında ailede erken menopoz sorunu olan kadınların veya genç kızların bu konuda dikkatli olmaları ve gebelik şansını yitirmemeleri için düzenli olarak kontrol edilmeleri gerekir. Ailede erken menopoz sorunu olması durumunda gebelik yaşının geciktirilmemesi özellikle tavsiye olunur.
[quote] Spor, sağlıklı beslenme ve düzenli cinsel yaşam, Menopoz’u geciktirebilir. [/quote]
Menopozu geciktirmek mümkün mü?
Yaşam biçimi, beslenme ve stres menopoz yaşını doğrudan etkileyen faktörlerdir. Sigara kullanımı menopoz yaşı açısından son derece önemlidir. İçen kadınlarda menopoz daha erken görülebilmektedir. Kadının sportif, sağlıklı bir yaşam sürdürmesi, beslenmesine dikkat etmesi stres ve özellikle sigaradan uzak durması menopoz yaşını geciktirebilir. Bunun dışında aktif ve sağlıklı bir cinsel yaşam da menopoz yaşının geciktirilmesi açısından önem taşır.
Menopozun belirtilerinden bahseder misiniz?
Menopoz öncelikle düzensiz adetler, adetten kesilme gibi adet bozuklukları ile başlar. Sonrasında ateş basmaları, ruhsal sıkıntılar, sinirlilik, gerginlik gibi sıkıntılarla kendini gösterir.
[quote] Menopoz’a girmiş kadınların düzenli olarak kontrol yaptırması gerekir… [/quote]
Menopoza girmiş olan kadınları nasıl bir süreç bekliyor?
Menopoza giren kadın öncelikle adet düzensizlikleri, vajinada meydana gelen kuruluk ve libido azalması gibi cinsel sorunlar ve ilerleyen zamanda kemik erimesi gibi problemler yaşabilir. Meme ve üreme organlarında görülen kanser sıklığındaki artış menopoz sürecindeki en çok dikkat edilmesi gereken sorunlardır. Bu sorunlar düzenli kontrol ve tıbbi tedaviler ile rahatlıkla çözülebilir. Bunu dışında sportif ve aktif bir yaşam bu sürecin sorunsuz yaşanmasına katkıda bulunur.
Menopoz için bir tedavi uygulanıyor mu?
Menopoza giren kadın öncelikle her yıl jinekolog tarafından düzenli olarak muayene edilmelidir. Adet düzensizlikleri kontrol edilmeli ve menopoza ait diğer belirtiler tedavi edilmelidir. Yılda bir defa mamografi denilen meme filmi ve muayenesi mutlak yaptırılmalıdır. Kemik erimeleri dikkate alınarak, güneş ışığından yararlanmak ve aktif bir yaşantı ile tıbbi yaklaşımın desteklenmesi esastır. Bunun dışında doktor kontrolünde kısa sürelerde ve düşük dozlarda hormon desteği, kemik erimesine yönelik tıbbi tedaviler yapılabilir.
Yaz ayları menopozlu olsun olmasın kadınlar için neden daha tehlikelidir?
Yaz ayları kadınlar için hiçbir şekilde daha tehlikeli bir dönem olarak nitelenmemelidir. Ancak, menopoza giren kadında ateş basmaları dikkate alındığında yaz aylarında daha bu sorun daha belirgin olarak yaşanmaktadır.
Tatile gitmek isteyen bayanlar nasıl önlem alabilirler?
Tatile giden kadınlar genel olarak adetleri açısından sorun yaşayabilirler, ancak adet geciktirici tevdiler çok şart değilse genel olarak önerilmez. Bunun dışında yaz aylarında güneş yanıklarına dikkat edilmesi gerekir. Havuz enfeksiyonları konusunda yanlış bir inanış vardır ve bu tür enfeksiyonlar kadın hastalıları ile doğrudan ilgili değildir. Mayoların sık değiştirilmesi ve adetliyken deniz veya havuzdan uzak kalınması önerilir. Bunun dışında özel bir önleme gerek yoktur.
Eklemek istedikleriniz?
Kadınların düzenli muayene ve tetkik yaptırmaları, adet sorunlarını giderebilmek için tıbbi danışmanlık almaları, yanlış inanış ve bilgi kirliliğinden kaynaklanan hurafelerden uzak kalıp çağdaş doğum kontrol yöntemlerini kullanmaları onları menopoz, enfeksiyon veya mevsimsel sorunlara karşı koruyan en önemli unsurlardır.
[divider]
Biyografi: Prof. Dr. Erkut Attar – İstanbul Tıp Fakültesi IVF Ünitesi Sorumlusu – Reprodüktif Endokrinoloji ve Infertilite Bilim Dalı – Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı – İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi
Adres: PK. 30, Çapa, Istanbul. Tel: 0212-6352676 / Gsm: 05325171000 – www.erkutattar.com – [email protected]