Jyotishi Dr. Lale Dinç ile Vedik (Hint) Astrolojisi

Hint kültürü, insanlığın bildiği en eski kültürlerden biridir ve çok eski antik yazmalara ev sahipliği yapar. Bu kadim ve kozmik kültürün milattan önce zamanlardan, bu zamana kadar bize taşıdığı çeşitli bilgelikler mevcuttur. İşte vedik astroloji bu bilgeliklerden biridir.

lale din.
Jyotishi Lale Dinç

Vedik Astroloji’nin Türkiye’deki temsilcisi Dr. Lale Dinç, bu bilgeliği Hint diyarından bizlere taşıyor ve birçok insanın yolunu, edindiği yüksek erdemlerle birlikte aydınlatıyor. Kendisi bir Jyotishi; Yani Vedik Astroloji’nin bilgeliğiyle bizlere Tanrı’nın ışığını taşıyan bir vazifeli… Her ne kadar görevinin indigo ve kristallere yol göstermek olduğunu söylese de, bu görevin yanı sıra çok bariz bir şekilde kendisi de tam anlamıyla bir “kristal”…  Şimdi Jyotishi Lale Dinç ile Antik Hint Kültürünün bu kozmik bilgeliğine doğru bir yolculuğa çıkalım.

Röportaj | Dr. Lale Dinç

 

Merhaba Lale Hanım. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?  


Merhabalar Sevgili Elmas.

Ne kadar hoş ki, sayenizde bu benim ilk söyleşim oluyor. “Neden?” derseniz; önceki mesleğim gereği yıllarca, on binlerce bebeğin dünyaya gelmesine vesile oldum. Üniversite ve uzmanlık eğitimi aldığım eski işimde, hem anneler hem de geleceğin nesillerinin en iyi şekilde dünyaya gelmesi benim bir görevimdi. Mesleğimi de bu anlamda taşıdım. Zaman zaman da “Ne işim var bu ağır meslekte? Ne gecem, ne gündüzüm, ne sosyal yaşamım olabiliyor…” diye de yakınmıştım. Ancak Vedik Astroloji yani kadim Hint Astrolojisi çalışmaya başladıktan sonra, bunun gerçekten yüce bir görev olduğunu anladım ve şükrettim. Çünkü sonrası da vardı. Bir İndigo ve Kristal öncüsü olduğum kesinleşti.

Bu durum bir silsile halinde devam etti.  Seneler önce acımasız bir arayış içinde buldum kendimi. Tıptaki işim ve aldığım bilgiler yetmez olmuştu. Çünkü batı tıbbı, biz doktorlara her konuyu belli dünyasal çerçeveden anlatmak zorundaydı. Mutlaka dahası vardı ve bu dahası “benim dünyaya geliş nedenim” idi, öğrenmeliydim…

Soracak, danışacak, öğrenecek hiç kimse veya merkez ya da bilgi olmazken, tek ışığı kitaplarda buldum. Önce tarih, mitoloji, kökenlerimiz, ardından kişisel gelişim kitapları geldi.  1999 yılında ilk Reiki öğretmenim Hindistan’da yaşayan (şimdi 90lı yaşlarda olması gerek ) sevgili Balbir’di.  Minnetle anıyorum. Onun sayesinde Usui Reiki 2. düzeye varmış ve sadece reiki değil, başka birçok enerjiyi mesleğimde kullanır olmuştum. Yaptıklarımı ve sonuçlarını sadece benim bildiğim yoldaydım. 2004 yılında sevgili dostum, can arkadaşım Turgay Köyağasıoğlu ile tanışarak ve onun vasıtasıyla Reiki gibi enerjilerin öğretmeni oldum. Karmik regresyon terapisi, Hipnoz ve Otohipnoz eğitimini de yine ondan aldım. Eğitmenliğe başladım. Bunları genişleterek mesleğime kattım.  Yetmiyordu…

İlk ne zaman ve ne şekilde vedik astroloji ilginizi çekmeye başladı?

Astroloji ile ilgilenmem üniversite yıllarıma uzanır. Bildiğimiz Batı Astrolojisi ile ilgili tüm kaynakları okumuştum ancak uygulamaya geçmemiştim. 90’larda karşıma değişik tip bir harita çıktı. Bu, Hint Astrolojisi yani Jyotish haritasıydı ve benimdi. “Kendimi bulmak” yolundaki kapıları iştahla çalıyordum. O dönemde Vedik Astrolojiyi aktaracak bilgiyi bulmak neredeyse olanaksızdı. Yine de bilgi bilgiydi ve araştırmalarım sürdü.

Bu konuda ilk kaynaklara 2008’de ulaştım. İnternet yayınları, kitaplar, e-kitaplar ile çalışmalarımı sürdürdüm. İyi bir temel oluşturmak için Türkiye’den kaynak araştırdım ve International DIRAH Academia Türkiye ayağı sevgili “Merih Akalın” hocamla tanıştım ve temel vedik astroloji derslerimi ve ilk sertifikamı ondan aldım. Temel bilgileri geliştirmek gerekiyordu. Online eğitimler ve kitaplar yerine, bu muazzam evrensel matematik dersini ana kaynağından almam gerektiğine karar verip, yine merkezi Hindistan’da olan Sri Jagannath Center’ın ikinci 5 senelik “Jaimini Upadesa Sutra” eğitimine başvurdum.

“Jaimini Upadesa Sutra”, kadim bilgilerinin izleri, Guruji Sanjay Rath’ın atalarının mensubu olduğu Orissa’dan Chaitanya Mahaprabhu’ya kadar uzanır. Bu bilgi ona atalarından gelmiştir. Atalarının da onay aldığı kaynak Brihat Parasara Hora Shastra’dır. (BPHS) Bir brahmin olan Achutya ‘da BPHS’nın aktarımcısıdır. Bu vesileyle kökler dolayısıyla babadan oğula geçen Brahmin hali, Guruji Sanjay Rath için de söz konusudur. Eğitimimi ondan ve yetiştirdiği eşi Guruji Sarbani Rath, öğrencileri olan Guruji Lakshmi Ramesh ve Gurji Ajay vasıtasıyla almaya devam ediyorum.

Bu eğitime herkesi almıyorlar. Dünyasal haritamıza ve yaşam biçimimize bakarak dünyadan 16 öğrenci kabul edildik. Bunlardan ikisi Türkiye’dendi; ben ve eşim.

Vedik Astrolojinin de kendi içinde ayakları var. Jaimini Upadesa  Sutra’lar, Guruji Sanjay Rath tarafından aktarılan, 500 yıllık geçmişe sahip, kadim vedik astrolojik bilgilerin özüdür, varoluşunun sırlarını içerir. İşte bana lazım olan da buydu. Bu merkeze ve eğitime herkesi almıyorlar. Dünyasal haritamıza, yaşam biçimimize bakarak tüm dünya’dan 16 öğrenci olarak kabul edildik. Bunlardan ikisi Türkiye’dendi; Ben ve eşim.

2012 başında “Jaimini Upadesa Sutra”‘da ilk yıl eğitimimiz online başladı ve 2012 haziranda Hindistan Nepal sınırındaki Bhimtal gölü, Himalayaların eteklerinde 20 günlük bir inziva ile yoğun eğitim görerek bitti. Şimdi ikinci senemize dolu dolu hazırlanıyoruz.

Bu eğitimde dikkatimi çeken şuydu:

Kadim Hint bilgileri olan VEDA’lar, bugüne kadar öğrendiğimiz tüm varoluş bilgilerinin, dinlerin, felsefelerin temeliydi. Veda “bilgi” demektir özetle. Jyotish yani Vedik Astroloji ( Hint Astrolojisi) sadece bilgi değil, bu bilgiyle birlikte iyi bir karmadır. Birisi iyi bir astrolog olabilir. Ancak pek çok zavallının yaşamını mahvedebilir, ölümüne dahi sebep olabilir.

İşte var oluşumun temel nedeni, önce kendimin nedenlerini bilip, ardından bu bilginin ışığını tüm insanlığa yaymak. Kendi karmalarını anlamalarına öncü olmak… Ve bu yayma halinde öncelik elbette gençlerde… İndigolar, kristaller ve ötesi, onların anneleri, anneler vasıtasıyla çekirdek aile ve tüm insanlık…

Bu kadim bilgi ne yazık ki Türkiye’mizde çok kısıtlı şartlarda ve kısmen var. Özellikle Vedik Astroloji alanında çalışanların bu konuda Türk gençliğine fazla katkıları olduğunu düşünmüyorum. Söz konusu olan katkı, Veda‘ların 6 önemli ayağından birisi olan Jyotish’in yani “Vedaların Gözü” bilgisinin aktarılması….

Himalayalar'da bir köy
Himalayalar’da bir köy

Vedik astroloji kısaca nedir, tarihsel olarak nasıl bir süreç geçirmiştir? Ve Klasik Batı Astrolojisinden Farkı Nedir?

Jyotish sansktrit bir sözcük olup, anlamı ışık ya da ışığın bilimi’dir. Vedik felsefe ya da Vedik Astrolojinin karmanın kanunu olduğu varsayılır. Tüm dünyada birleşik anlayışların hızlanması ile Vedik Astroloji daha çok ilgi çekmeye başlamıştır.

Galaksimizin ışığı Güneş, Samanyolu merkezinin çevresinde yaklaşık 26.000 ışık yılı uzaklıkta saatte 900.000 km hızla dönerken bir yandan da evrende saatte 700.000 km’den daha büyük bir hızla “Solar Apex” adı verilen bir yörünge boyunca Vega Yıldızı’na doğru hareket etmektedir. Hızla spiraller çizerek ilerler, hiçbir yıldız ve gezegen ve Dünyamız yerinde saymamaktadır. Onlar da Güneşle beraber ilerlerler. Evrende geçen yıl şu dakikada bulunduğumuz yerde değiliz şimdi.

İşte bu yüzden Vedik Astroloji de sürekli hareket eden canlı bir bilimdir. Batı Astrolojisinden, en önemli farkı da budur. Batı Astrolojisi, gökyüzüne dünyadan bakar, oysa Hint Astrolojisi, Dünya’ya evrenler ve ötesinden bakar.

Vedik sözcüğü Sanskritçe veda sözcüğünden gelmekte olup manası bilgidir. Ruhsal deneyimlerden tutun da, bireysel, medikal, politik, teknik, kültürel, karmik tüm deneyimleri Sanskrit Vedalarda bulabiliriz.

Dünyanın en eski vedaları 4 tanedir:

1-Rk veda

2-Sama veda

3-Yajur veda

4-Atharva veda

Kimse bu bilginin ne kadar eski olduğunu bilmemektedir. Binlerce yıldır bu vedalar geleneksel olarak ağızdan ağza aktarılmıştır. Bunlar aynı zamanda astrolojinin de en eski kaynaklarıdır.

Vedalar fonksiyonel olarak 6 vedanga’lardan  (bilim dalları) oluşur.

Bunlar:

1- Sikşa; Sanskrit seslerin bilimi (burun)

2- Kalpa; Vedik ritueller bilimi (baş)

3- Vyakarana; Sanskrit gramer bilimi (ağız)

4- Nirukta; Sanskrit sözcüklerin etimoloji ve mana bilimi (kulaklar)

5- Chanda; Vedaları zikretmek bilimi (ayaklar)

6- Jyotish; Astroloji bilimi (gözler)

Vedangalar aynı zamanda vedaların fiziksel kollarıdır. Burun, baş, ağız, kulaklar, ayaklar ve gözler.

Jyotish, tüm vedaların gözleridir. İnsanların zamanın ötesini görebilmesi için belki de böyledir.

Jyotish’den bahsettiniz.  Tam kelime anlamı nedir?

Jyot, ‘ışık’  ish, ‘Tanrı’ demektir. Jyotisha sözcüğünün böylece tam olarak manası ‘Tanrı’nın ışığı’ dır.

Jyotisha, vedik astrolojinin Sanskrit ismidir. Jyotisha eğitimi alan ve pratiğini yapan kişiye Jyotishi denir.

Siz bir Jyotishi’siniz öyleyse…

Evet, Ben bir Jyotishi’yim. Bunu kendim söylemiyorum. Gurujilerimin hitabı böyledir.

Vedik Astrolojinin amacı nedir?

Vedik Astroloji karmik bilginizi ortaya çıkartarak, size, sizin “kim” olduğunuzu anımsatır. Nasıl bir yaşam geçirdiğinizi, hangi dertlerden muzdarip olduğunuzu, tek başınıza çözemediğiniz sıkça tekrarlanan olaylarınızı aydınlatır. Bundan sonraki yaşamınızda, böylece daha yüksek bir düzeye oturmanıza yardımcı olur. Bu da saf mutluluktur.

Vedik astroloji ideallerinize ulaşmanızı kolaylaştırır. Bunu da “davranış biçimleri değişiklikleri” sunarak yapar. Değişime açık olmak lazım… Bir bakarsınız ki, siz aslında mühendis yerine bir denizci olmalıymışsınız. Ya da denizci oldunuz da, şu alanda değil, bu alanda olmalıymışsınız. İş dünyasındaki mutsuzluklar ve meraklar Rasi (doğum) ve 10 . (D 10)  haritanıza bakılarak anlaşılabilir.

vedik astroloji

Hayata atılacak gençler için, hangi konuda eğitim alacakları, zekâları, eğilimleri ve topluma bu konuda nasıl fayda sağlayacakları, bu yoldan para kazanıp kazanmayacakları D 24 haritasından belli olur.

Vedik Astroloji “Davranışlara” hareket getirerek, size “bu dünyaya niçin geldiniz?” sorunuza yanıt bulur. Bu manada harekete geçen kişi, sadece kendinin değil, bütünün hayrına harekete geçer. Örneğin kendisi için en makul, en yararlı olacağı iş önerildiğinde, bu, zaten toplumun yararına da olacaktır.

Vedik Astroloji kadim bilgileri ışığında, gerçek “davranış iyileşmeleri” görülür. Kişinin yaşamında sürekli yakındığı bazı hallerin nedeni ve kaynağı ortaya çıkar ve bunlarda ciddi iyileştirmeler sağlanabilir. “Ben kiminle evlensem ki, ne zaman olacak bu?” gibi sorun haline getirilen meraklar masaya konur incelenir.

Peki Sadece vedik astrolojiyi öğrenmek bütün bu analizler için yeterli mi? Bunun destek aldığı bir nokta, bir öğreti var mı?

İş vedik astroloji öğrenmekle bitmiyor. Aslolan, onun temelindeki Vedaları ve manalarını öğrenmek. Vedik bilgi öyle muazzam bir matematik ve ruhsallık halidir ki, bu ömrümde tamamını çözebilir miyim bilmiyorum. O yüzden resmen gece gündüz çalışıyorum. Eski mesleğimi bıraktım ve kendimi bu eğitime teslim ettim artık.

Her bilgeliğin, bir de getirdiği sorumluluk vardır, peki ya vedik astrolojinin? Herkes bu öğretiye tabi olabilir mi yoksa bazı erdemler önemli midir?

Bir Jyotishi olarak ilk aldığım eğitim şuydu; “Bir Jyotishi kimdir?”

Vedik astroloji sadece matematik ve fizik gibi bir bilgi kolu değildir. Kutsal bir öğreti ve bilgi olarak kabul edilir. Bilen kişiye, geçmişi, şimdiyi ve geleceği gören özel bir güç verir. Bu gücün ciddi manada farkındayım. Bu gücü sadece kendi hayrıma kullanmak, bana olsa olsa fazladan ağır bir yük getirir. O yüzden bir Jyotishi adımlarını çok dikkatli atmalı, yorumlarını da özenle ve daima pozitif karma üzerine yapmalı.

Böyle kutsal bir bilgi sadece sorumluluk sahibi kişilere aktarılabilir. Maharshi’ler bu nedenle Jyotishilere etik davranış öğretisi vermiştir.

Jyotish öğretmeni, bu bilgiyi iyi niyetli, doğru sözlü, inançlı ve buna değer kişilere verir. Bu yüzden öğrenciler, Gurularına daima saygı duymalıdır. Öğrenci, Gurusuna bir hizmetli gibi daima uymalıdır.

Maharshi’ler, Jyotishanın sadece dürüst, içi temiz ve Gurusuna saygı gösteren, inançlı ve doğru kişilere öğretilmesini tavsiye etmiştir. İnanmayanlara ve bilinçsiz kişilere öğretilmemelidir. Çünkü Jyotish’de astrolojik konsültasyonlar ruhsal boyutta sağlanır. Bu, haysiyeti ve kutsallığı korumak için çok önemlidir. Konsültasyonu alan kişi, paha biçilmez bir bilgi edindiğini bilmelidir.

Bir Jyotishinin en önemli hedefi, kendisinden yardım isteyene karşılık beklemeden yardım elini uzatmaktan memnun olmaktır. Sade bir Jyotishi, insanlığa böyle hizmet ederek geçmiş karmalarını temizler. Jyotish’in en önemli bilgilerinden birisi, kişilerin davranış sistemlerine yön vermesidir. Astrolojik konsültasyon ile kişinin yaşamını iyileştirmek mümkündür. Vedik astrolojik öngörüler daima olumludur. Mecbur kalmadıkça negatif öngörülerden kaçınılır. Çünkü alınan spiritüel servisin manası, kişinin karmasını temizlemektir.

Vedik astrolojide ilginç bir terime denk geldim; Atma-Karaka.  Tam olarak ne manaya geliyor ve önemi nedir?

Vedalara göre, ruh, önceki yaşamlarında, arzu edip de tamamlayamadığı manalar nedeniyle tekrar bedenlenir ve bu yaşamında arzularını gerçekleştirmeye çalışır.

Atma ” ruh”, Karaka ” belirleyici” demektir. Atma Karaka, bu yaşamımızda çok isteyip ama elde edemediklerimizdir. AtmaKaraka (AK) vedik astrolojide kişinin Karma yöneticisidir. Ruh yani Atma’nın arzularıdır. AK kişinin bu yaşamındaki her şeyden sorumludur. Rasi (doğum) haritasında en yüksek derecede olan gezegendir.

Tüm charakarakalar, tüm karakalar ve gezegenler AtmaKaraka’nın önünde diz çökerler. O ne derse o olur. Jaimini’ye göre; Güneş, Ay, Mars, Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Rahu, bu 8 gezegenden bir tanesi AK’nız olabilir.

Naisargika atmakaraka yani Doğal Atmakara ise Güneş’tir. Bu tamamen ruhsal düzeydedir. Tüm karakalar bir gün Güneş’e ulaşmak için uğraşır. Eylemler de dünyada yaşarken gerçekleşir. Hepimiz bu dünyaya ders almak üzere geliyoruz ve tüm Atma’lar Güneş’e ulaşmak için uğraşır.

Peki bu ruhsal gelişimi hızlandırmak veya şifalandırmak için ne yapabiliriz, Atma’ya nasıl yardımcı olabiliriz?

Fiziksel planda Atma’ya yardımcı olacak birkaç iyileştirme var. Mantralar, doğal taşlar gibi.

En önemli mantra ise Gayatrı Mantra:

Söyleyenin ruhunu aydınlatır, dinleyenin de hafızasını.

ॐ भूर्भुव: स्व:
तत्सवितुर्वरेन्यं ।
भर्गो देवस्य धीमहि
धीयो यो न: प्रचोदयात् ।।

[quote]Om bhūr-bhuvah svah,
ŧaŧ-saviŧur-varen’yam,
bhargo đevasya đhīmahi,
đhiyo yo nah pracho-đayāŧ.[/quote]

Tanrım,

Sen yaşam verensin,

Acımı, üzüntümü alansın,

Evreni yaratan yüce Tanrım,

Günah yolunda bize Işık ,

Doğru yolda, aklımıza rehbersin.

Gayatri

Vedik astrolojide çeşitli terimler mevcut; “Arudha Lagna” “Janma Lagna” ve “Lagna” gibi… Bunların anlamları ve vedik astroloji içerisindeki önemleri nedir?

Bu dünyadaki maddesel duruşumuzu Arudha Lagna (AL) temsil eder. Erişkin insanın en önemli dikkat alanlarından birisidir bu. Kendini dışarıya “göre” ayarlamak.

Vedik Astrolojide, bizi, dış dünyanın “nasıl” gördüğüne, davranışlarımızdan nasıl bir insan olduğumuzu algıladığına dair, öyle bir sembol var ki, asla şaşmıyor.

Biliyoruz ki doğum haritamızın Lagna, yani yükselen burç evi, bizim her şeyimizi biliyor. İç dünya, beden, bütünümüz, bu dünyaya neden geldiğimiz, nereye kadar gideceğimiz lagnada yazılı. Ana lagnamız bizim kim olduğumuzu gösteriyor.

İyi de, lagnamızın bir de dış dünyadaki yansıması var. Bedenimdeki gözler, dış dünyadaki “ayna” da kendini nasıl görüyor?

Aynayı dış dünya olarak kabul edersek, iki uç kutup gibi, karşı karşıya kaldığımızda, o derinden baktığımız kendimiz, iki boyutlu bir kapalı pencere gibi.


Dış dünya işte bizi böyle görüyor.

Dış dünyadaki bu yansımamıza Jyotish’de Arudha Lagna deniyor. (AL)

Arudha sanskrit bir sözcük. Temelinde “Işığın Yansıması” var. Ana ışık kaynağı güneş, yani ruh ve yansımamızın da Ay tarafından maddesel olarak dışarıya yansıdığını düşünürsek, AL aynı bir ayna gibi, bizi yoğun bir şekilde yansıtan bir nevi kimlik hali.

İçimizde fırtınalar var diyelim, biz böyle doğmuşuz ve kendimizi her şeyi yapmaya muktedir görüyoruz. Oysa dışarıda yasalar var, karşıt gruplar ve manalar var. Olduğumuz gibi olamıyor ve çok boyutlu olmamıza rağmen, adımlarımızı sanki iki boyutlu ve bir kısıtlı pencereden yansıtıyor gibi hissediyoruz. Uyum sağlamak için durmadan dönüşüyoruz. Buna kendimizi mecbur da hissediyoruz. İşte AL bu.

Nakşatra Nedir? Vedik Astroloji aslında Nakşatralar demektir. Yazının başında, Vedik Astrolojinin yorumlarını, evrenler ve ötesinden, dünyaya bakarak yaptığını söylemiştim.  Her burcun tepesinde olağanüstü bir gökyüzü alemi vardır. Gezegenler bu alemi yönetir. Bunlara nakşatra diyoruz.

Nakşa “yaklaşım” , Tra “koruyucu” demektir. Mitolojide tanrı ya da tanrıça olan nakşatraların görevi , gökyüzünden , dünyadaki  ruhlar alemini izlemek ve korumaktır. Nakşatra, aynı zamanda “hiç bozulmayan” demektir. Yükselen burcun nakşatrası, tüm gezegenlerin final dispozitörüdür. 27 tane Nakşatra vardır. Bunlar 13º 20´aralıklarla burçlarda dizilir ve hepsinin yönetici gezegeni vardır.

Hint Astrolojisinde 2 aydınlatıcı vardır; Güneş ve ay. Güneş ruhu, ay ise, ruhun şifrelerini bu dünyaya aktaran zihni, yani eylemlerimizi temsil eder. Ayı da aydınlatan Güneştir. O halde bu dünyadaki her adımımız, ruhun temsil ettiği görev ve dünyaya gelip tekrar bedenlenme arzusu ile bağlantılıdır.

Gökyüzüne gece baktığımızda pek çok yıldız görürüz. Örneğin Aya baktığımızda Ayı o an belirli bir yıldızıl grubunda görürüz. Her insan, belirli bir yıldızıl –nakşatra etkisinde doğar. Bu nakşatra, o kişinin bu dünyada “ne, niye” aradığını gösterir. Güneş gündüzün lordudur. Gecenin lordu ise Ay’dır. Ancak asıl lord güneş’tir. 12 burç, gündüz zodyakıdır. Nakşatralar ise gece zodyakını temsil eder. Gecenin efendisi ay’dır.

“Nak + ksha + tra”

Nak: Gece

Shatra: kuşak, bölge , zon

Nakşatra: Gecenin yıkıcı karanlığından koruyan.

Burada konuştuğumuz Vedik Astrolojinin orijini tamamen Nakshatra’lardır. Vedik Astrolojide her konuyu sorgulamak gerekir. Üç güçlü soru, her şeyi bilmemizi sağlar. Neden, Nasıl ve Ne zaman?

27 adet Ay nakşatrası, zihnimizin koruyucularıdır. Her birinin, katmanlarda ayrı ayrı manası vardır. Bunların arasında en önemlisi Janma Nakşatra‘mız. Janma: Doğum, başlangıç demektir. Janma Nakşatramız, doğum anındaki Ay Nakşatramızdır.
Janma Nakşatranın en önemli özelliği, bir olaya nasıl başlayacağımızı belirtir. İyi mi? Kötü mü?  Bu, janma Nakşatranın lorduna bağlıdır.

Peki, isimlerle bağlantısı nedir? Ve Nasıl isim bulunabilir?

İsim konacak kişinin Ay Nakşatrasını bulunur,  yeni isim için şu heceleri kullanabilirsiniz:

Ashwini…. Chu, Che, Cho, La

Bharani….Lee, Lu,  Le, Lo

Krittika… A, E, U, Ea

Rohini …O, Va, Vi, Vu

Mrigashira …We Wo, Ka, Ki

Ardra… Ku, Gha, Dha, Jha

Punarvasu …Ke, Ko, Ha, Hi,

Pushya …Hu, He, Ho, Da

Ashlesha… De, Du, De, Do

Magha …Ma, Me, Mu, Me

Purva Phalguni …Mo, Ta, Ti, Tu

Uttara Phalguni… Te, To, Pa, Pe

Hasta… Phu, Sha, Na, Teha

Chitra …Pe, Po, Ra, Re

Swati …Ru, Re, Ro, Taa

Vishakha ..Tee, Tue, Teaa Too

Anuradha Na, Ne, Nu, Ne

Jyeshtha …No, Ya Yi, Uu

Mula ..Ye, Yo, Ba, Be

Purva Shadya… Bu, Dha, Ea Eaa

Uttara Shadya …Be, Bo, Ja, Ji

Shravana… Ju, Je, Jo,

Sha Dhanishtha …Ga, Gi, Gu, Ge

Shatbisha …Go, Sa, Si, Su

Purva Bhadrapada…. Se, So, Da, Di

Uttara Bhadrapada…. Du,

Revati …. De, Do, Cha, Chi

Eğer yükselen burcunuzun ve Ay nakşatranın titreşimsel heceleriyle bir isim kuramadıysanız, hangi gün doğduysanız onun hecelerini de kullanabilirsin.

Pazar…. A, Aa, Ie, Iee, Uu, Ee EEe, O, Oo
Pazartesi.. Ya, Ra, La, Va, Sha, Shha, Sa, Ha, Le
Salı… Ka, Kha, Ga, Gha, Gna
Çarşamba… Ta, Tha, Da, Dha, Nha
Perşembe… Ta, Tha, Da, Dha, Nha
Cuma…Cha, Jha, Jhe, Kna, Hna
Cumartesi….Pa, Pha, Ba, Bha, Ma

Kafası karışanlar için bir örnek vereyim: Diyelim ki pazartesi günü doğdunuz ve bir isim yapmak istiyorsunuz. Ya, Ra, La, Va, Sha, Shha, Sa, Ha, Le hecelerini bu isimi yapmak için kullanabilirsiniz. Tabi aslında çok kolay değil, kullandığın her hece, ismi vermek istediğin şeye (çocuğun, iş yerin vs) uygun mudur, bakmak lazım. Ben pazartesi doğdum mesela, annem babam bilmeden adımı Lale koymuşlar. Bak ne güzel oldu…

vedik astroloji dr lale dinç

Bir kişinin vedik astrolojisi nasıl inceleniyor, neler önemli?

Hint astrolojisine göre kişinin 144 ve ötesi haritası vardır. Bunlardan ilk 20 ye kadar olanı dünyasal, geri kalanı tamamen ruhsal yani karmiktir.

Kişinin en önemli haritaları Rasi D1 dediğimiz doğum haritası ve Navamsa dediğimiz D9 mutluluk haritasıdır. Çok özetle, bu haritalarda ilk bakacağımız konu, kişinin yükselen burcu (LAGN ) ve yönetici gezegeni nedir, ardından da AY burcu (janma lagna) ve yöneticisi nedir. Daha sonra AK, AL ve diğer belli başlı konumlara bakılır. Çok başlı bir matematiksel sistemdir.

Daha sonra kişinin DASA dediğimiz geçtiği dönemlere bakılır. Pek çok dasa sistemi vardır, hepsinin kendine göre manası da vardır. Vimsottari, Narayana, Sudasa, Kalachakra dasa vs gibi.

Vedik astroloji sadece kişilere mi odaklanır?

Sadece kişilerin haritaları yoktur. Ülkelerin, şirketlerin, maddesel dünyadaki her şeyin haritası vardır. Bunlara mundane harita denir. Bunlara biraz daha farklı gözle bakılır. Örneğin şirkete verilen isim, onun işleyişine uygun mudur gibi.

Yine kişinin kendisine isim verirken, içindeki hecelerin titreşimine çok dikkat edilir Hint geleneğinde. Seslerin titreşimleri, kişilerin haritalarında EV’ler olarak gördüğümüz, yaşam biçimlerini gösteren konumları aktive eder. Kişinin isim heceleri özel bir yöntemle hesaplanarak, onun hangi alanlarda daha başarılı olabileceğini de gösterir. Şirketlerin veya herhangi bir maddeye isim konurken de bu böyledir. Vedik astroloji ile bunlar hesaplanabilir.

Vedik ile hayatımıza ve ruhsallığımıza dair neler hesaplanabilir? Mesela ölüm tarihinin hesaplandığı söyleniyor?

Kişinin doğumdan ölümüne, eski yaşamlarındaki karmalardan, atalarının karmalarına kadar hesaplanabilir.

Zaman kavramı sadece dünyada vardır. Uzayda ve üst boyutlarda zaman yoktur. Bu manada dünyasal olarak sıfat koyduğumuz geçmiş, şimdi ve gelecek hali yani “eş zamanlılığın” tüm senaryoları Vedik Astroloji ile tespit edilebilir.

Yani ölüm tarihi biliniyor, bunun tarihini paylaşmak etik mi?

Vedik Astroloji ile ölüm tarihi bellidir. Ancak ahlaki olarak söylenmez. Düşünebiliyor musunuz, bunu yapanlar var! Kişiyi, sende şu yogalar, bu görünümler var, hayatın feci akıyor, diyerek, kendine çeken ve onların yaşamlarını mahveden vedik astrologlar var. Ben bunlardan değilim, Gurum ne öğretirse, aslolan odur.

Bu tarihlerin tutarlılığı ne ölçüde, mutlak tarih midir? Veya bu tarihlerin ne gibi katkısı var?

Şunun unutulmaması gerekir ki, Jyotish bilgileri tamamlanmış ama tamamı henüz aktarılmamıştır. En iyi jyotishi bile kendisine öğretilen bilginin en doğru halinin ancak % 75 ‘ini doğru olarak aktarabilir. Ben sadece Upadesa’yım. Yani öğüt. Kişinin eşzamanlı bilgilerini aktarırım, ona gösteririm. Kehanet yapmam. Kâhin değilim. Ağzımdan çıkan kanun değildir.

Her astrolog, aldığı eğitim ve Yücelerle kurduğu temas ve onların izni dâhilinde yorum yapar. Bu böyledir. Bunlara ekstra yorum katmak mümkün değildir..Danışmanlık alan kişilerin bu konuda kime başvuracağı da çok önemlidir. O astrolog senin, bu grup benim dolaşan çaresizlikle kıvranan pek çok insan var. Onların neyi merak ettiğini çok iyi anlıyorum, çünkü bir zamanlar ben de aynı merak ve ilgi içindeydim.

Gurujim Sanjay Rath der ki;

Bir kişi eğer bir Vedik astroloğa başvurduysa, o kişi yaşamında büyük eziyetler çekmiştir ve neticede varacağı yer Mokşa, yani ruhsal özgürlüktür, o kişi eninde sonunda Vedik astrolojinin kapısına gelir. İster eğitim, ister danışmanlık almak üzere.

Çünkü Jyotishi’nin görevi ona, mokşanın nerede olduğunu göstermektir. Bu çizgiyi ve sınırı asla aşmamalıyız. Görevimiz bu. Benim bir Guru Upadesa’m var. Yani Guru bana bir mantra verir ve ben ona teslim olurum. Verdiğim hizmetin temelinde Guru Upadesa yatar. Gurum bana, “iyice öğren ve bu bilgiyi yay ” öğüdü vermiştir. İşte benim mantram budur.

Hepimizin bildiği gibi ülkemiz ve Dünya çok karışık bir dönemde. Birçok astrolog yaklaşan dönemleri ve tehlikeleri analiz etmeye çalışıyor. Vedik astroloji, ülkemizin ve Dünya’nın gidişatıyla ilgili neler diyor, mesela 2012-2013 yıllarında bizleri neler bekliyor?

Türkiye ve dünya geleceği üzerine şimdilik yorum yapmaktan kaçınıyorum. Türkiye karmik olarak zaten zor yollardan gelmiş bir ülke ve insanımız da hayli eğitim görmeli. Ben de bu eğitimin bir parçası olarak, yayınlarımı sürdüreceğim.

Hint astrolojisiyle ilgilenmek isteyen okuyuculara ne önerirsiniz, nereden öğrenebilirler veya nasıl vedik haritalarını incelettirebilirler?

Bu bilgi ışığında, kendini bulmak ve bilmek isteyenler bana ve adresime başvurabilirler. [email protected]

Sevgilerimle güzel Kristalim.

Bu bilgeliği bizimle paylaştığınız için ben çok teşekkür ederim.  Sizinle sohbet etmek çok keyifliydi. İndigo dergisi adına size teşekkür ederim.

Lale Hanım’ın facebook üzerinde grupları ve kendi kişisel blogu da mevcut. İlgilenen okuyucular günlük vedik astroloji yorumlarını ve daha detaylı bilgileri bu gruplardan takip edebilirler. Ayrıca daha detaylı bilgi için internet sitesini ziyaret edebilirler.

https://www.facebook.com/groups/astrovedik/

https://www.facebook.com/ASTROVEDIK

http://astrovedik.blogspot.com

vedikJyotishi Dr. Lale Dinç Kimdir?

1959 Zonguldak doğumlu. 1977’de TED Ankara Lisesini bitirip Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde okumaya başladı.

1983-1987 arasında mecburi hizmetten sonra yine AUTF Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD’da 5 sene süren uzmanlık eğitimi aldı.

2005 yılından beri Reiki, Hipnoz, Karmik regresyon ve diğer konularda (Otohipnoz, Ra Sheeba, Hipnozla regresyon terapisi, I Ching, yoga vs)  çalışarak öğrenciler yetiştirmekte.

2007-2010 arası Aikido çalıştı ve bir kaza sonucu kahverengi kuşakta bırakmak zorunda kaldı.

2011 Aralık ayında doktorluk mesleğini tamamen bırakarak Vedik Astroloji’ye (Hint Astrolojisi) ve kadim Vedik bilgileri öğrenmeye yöneldi. Sanskrit dili de buna dahildir.

Bu konuda ilk resmi temel eğitim sertifikasını Uluslar arası DIRAH Akademi’den aldı.

2012 yılı başından itibaren Merkezi Hindistan’da olan Sri Jagannath Center’dan Jaimini Upadesa Sutra ileri eğitimi almakta.

5 sene sürecek olan bu özel eğitimde ilk kez 2012 haziran ayında Hindistan’a ziyarette bulunup ,öğretmenleri olan Guruji Sanjay Rath , Guruji Sarbani Rath , Guruji Lakshmi Ramesh ve Guruji Ajay ile tanıştı ve onlardan yoğun eğitim aldı.


Beraberinde yine Gurujisi Sanjay Rath’dan Parasara eğitimi de almaktadır.  Sanjay Rath , Sri Jagannath Center’ın kurucusudur.