Kilo dediğin nedir? İnsan inandığını yaşar derler, değil mi? Farkında olalım ya da olmayalım, hep de inandığımız konuda deneyimler yaşarız.
Erkekler güvenilmezdir diye bir inanç taşıyorsanız, güvenilmez erkek arkadaşlar edinmeniz en yaygın örneklerden sayılabilir. Aynı şekilde her insan iyidir gibi bir inancınız varsa da insanlardan kötülük görmemeniz normaldir. Özellikle bu örneğe çok rastlanamaması normal, çünkü bu inanca çok rastlanmıyor, değil mi? Tabi bu da yanlış olabilir, çünkü benim en temel inançlarımdan birisi inandığımızı yaşadığımızdır.
Konumuza gireyim ufak ufak…
Birçok kez karşılaştığımız sorunların, içsel dinamiklerimizden doğduğunu ispatladım. Bunu mobbing vakalarında da, eş ile anlaşamama durumlarında da, depresyon, obsesyon (takıntı), korku gibi vakalarda da bu bakış açısıyla çözmeyi başardım. Ayrıca son bir yıldır ise kilo ve iç hastalıklarda deniyorum çalışmalarımı ve şu ana dek %100 hedefe ulaşıldı.
Bu yazımda en genel sıkıntı olarak kilo üzerinde durmak istedim. Çünkü en derinde dinamikler benzese de, en yaygın sıkıntı kilo şeklinde görülmekte. Dolayısıyla bu yazım ile sizlere daha faydalı olabileceğimi düşündüm.
Bir gün otobüsteydim, karşımdaki koltukta şişman bir teyze oturuyordu. Hiç de çekici olmayan bir göbeği vardı. O sırada da yoldan göbekli bir amca geçiyordu. Hepimiz için alışıldık olabilecek bu sahne bende farklı bir şimşek çaktırdı; önümdeki teyzeyle yoldaki amcanın görünüşleri çok farklıydı, ikisi de çok göbekliydi, ama göbekleri çok farklıydı. İlişkiler üzerine çalışmalarımdan bir bilgi çaktı kafamda; kadın ve erkek beyni farklı çalışır çünkü…
Zihnimde canlanan soru, ‘erkeğin beyniyle kadının beyni farklı çalışıyor, erkeğin göbeğiyle kadının göbeği de farklı. Acaba beyin yapısıyla göbek yapısı arasında bağ olabilir mi?’ Fazla kilonun altındaki genel algı metabolizma yavaşlığı, dengesiz beslenme, genetik yatkınlık, başka iç hastalıkların kiloya sebep olması, alınan bazı ilaçların hormonları tetiklemesi ile kilo alınması vb şeklinde. Merak ediyorum, süreçte psikolojinin yeri neresi? Kilo alınca canınız sıkılıyor ve bu sıkıntı halini hafifletmek için daha çok yiyebiliyorsunuz. Daha çok yeyince de daha çok kilo alabiliyorsunuz…
Peki uzmanı olduğum şekilde yaklaşsak ve saçma bir bakış denesek nasıl olur?
[quote]Acaba kilo, can sıkıntısı veya başka bir psikolojik tetikleyici sebebiyle alınıyor olabilir mi? Yani kilo aldığınız için canınız sıkılmasından önce, canınızı sıkan bir şey olduğu için kilo almış olabilir misiniz? [/quote]
Mesela gayet fit birisiyken, sevgiliniz sizi aldattı. Çünkü sizden çok daha güzel bir kız var! Onun kalçaları sizinkinden daha alımlı, bacakları sizinkinden daha biçimli, belki de sesi sizinkinden daha iç ısıtıcı… Bu düşüncecikler öyle bir noktaya geliyor ki; sevgiliniz aldatmıyor sizi, güzellik aldatıyor. Çünkü zihniniz tümevarım yapıyor ve artık özne sevgiliniz değil, güzellik olgusu oluyor. Güzelliğe düşman kesiliyorsunuz ve artık onu istemiyorsunuz hayatınızda. Düşmanını kim ister ki? İlişkinizi bitiren şey güzellik! İşe de ilk kendinizle başlıyorsunuz, kendinizdeki güzelliği baltalamaya başlıyorsunuz. Bu, karşılaştığım senaryolardan bir örnekti sadece.
Başka bir sahnede, hayatınız güzelce akıyor, her şey yolunda çok şükür. Evlendiniz bir gün, baba oldunuz bir de, oh maşallah. Terfi de aldınız, maddi sıkıntı kaygısı yok çok şükür. Sadece yoğunluğunuz arttı biraz biraz, sorumluluklarınız arttı, ama her şey yolunda çok şükür. Ama gün geçtikçe baba olmak, koca olmak, amir olmak, arkadaş olmak… Kayboluyorsunuz zamanla, çünkü yoruluyorsunuz vesselam. Zaten kendinize ayırabildiğiniz bir nanosaniye bile yok. Tuvalette geçirdiğiniz zamanı bile dinlence sayıyorsunuz, enerji depolama vakti görüyorsunuz.
Ve bir gün gelmiş, bir bakmışsınız ki sadece enerji depolamıyorsunuz fırsat buldukça, vücudumuzun enerji kaynağı yağı da depolamaya başlamışsınız…
Saçma, değil mi? Ama mantıklı olduğunu kim söyledi ki?
[quote]Zihnimiz anladığımız mantıkta çalışmaz ki kilo konusunda mantıklı eşleşmeler yapsın![/quote]
Çözüm, bu eşleşmeleri, zihnimizde oluşan haritayı çıkarmak ve bilinçli bir şekilde geliştirmekten geçiyor.
Kendi psikolojik döngülerinizi, tetikleyicilerinizi fark edebilirsiniz. Neticede İndigo Dergisi okuyucularımızın büyük çoğunluğu, kişisel gelişim kitaplarının da takipçisi. O kitaplardaki sorgulamalardan kilonuzu tetikleyen unsurları öğrenmek için faydalanabilirsiniz.
Konuyla ilgili sorularınızı, saçma olsalar bile, benimle paylaşabilirsiniz, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.