Ruhsal gelişimin etikleri… Ruhsal tekamülde bu 12 kuraldan hangisini uygulayabiliyorsunuz?
Ruhsal Gelişimin Etikleri: 12 kural
1. Kendini bil, kendin ol ve kendini geliştirmek için çaba harca.
2. Ruhsal deneyimlerin konusunda sessizliğe önem ver.
3. Yolunla ve gelişiminle ilgili amaçsız bir şekilde gereksiz yere konuşma.
4. Evrende var olan her şey canlıdır, hepsini sev.
5. Kimseyi yargılama.
6. Kim olduğunu veya neye inandığını kimseye açıklamak zorunda değilsin.
7. Gücü ve bilgiyi bilgelikle kullan, şimdi ve her zaman
8. İnsanların iradelerine, inançlarına, yaşam şekillerine ve seçimlerine saygı duy.
9. Doğayı, Dünya’yı ve hayvanları koru.
10. İlahi olduğunu bil ve kendine inan.
11. Şikayet etme, başına gelen iyi ve kötü her şey senin ruhsal gelişimin içindir.
12. Ruhsal ve Fiziksel Dünya’yı birlikte yaşa ve her daim ikisi arasındaki dengeyi sağla.
‘Ruhsal Yolun Kuralları ve Etikleri’ | Yazı Dizisi Bölüm -6-
Kendi Yolunuzun Sınırları
Yukarıda bahsi geçen farklı yollardaki kuralların benzerliklerini fark etmişsinizdir. Ruhsal yolun erdemleri esasında bellidir ve bu erdemler evrensel yasalarla uyumlu olmanın en önemli yoludur. Bizler ruhsal gelişim yolundayken zaten farkında olmadan kendi kurallarımızı, erdemlerimizi ve doğal olarak kendi ruhsal yolumuzun “sınırlarını” belirleriz. İçgüdüsel yaptığımız bu eylem bizim dengeli ilerlememizin yegâne yoludur.
Yolumuzda var olan sınırlar aynı bir bardağa benzer. Suyu yere döktüğünüzde hızla dağılırken, bir bardağa döktüğünüzde form ve şekil alır ve su, bu kabın içerisinde birikir. İşte ruhsal kurallarda aynı bardak gibi sınırları çizerek bizim enerjimizin ve düşüncelerimizin dağılmadan ilerlemesini sağlar.
Tek farkı ruhsal kuralların çizdiği sınır dogmatik değil, değişken ve sürekli yenilenebilir şekildedir. Haliyle bizim önem verdiğimiz kurallarda yaşadığımız şeylere göre önem arz eder. Kimisi için sessizlik ön plana çıkarken, kimisi için kişinin kendine inanması daha çok ön plana çıkabilir.
Aslında her kural birbirine bağlıdır ve hepsi önemlidir. Yine de eğer kendi gelişiminizi takip etmek veya sizde olmadığını düşündüğünüz erdemlere sahip olmak istiyorsanız, sizde kendi ruhsal kurallarınızı belirleyebilir veya hali hazırda olanları kullanabilirsiniz.
Bu kuralları özenerek bir kağıda yazın ve her sabah kalktığınızda görebileceğiniz bir yere (aynanın yanına, tam yatağınızın karşısına, kapının üzerine vs..) asın. Kalktığınız vakit her gün bu kuralları okuyarak kendinize hatırlatın ve hayatınızın içine dâhil edin. Bunu yaptığınızda evrenin size bu erdemleri öğretmek için doğru senaryoları hazırlayacağına şahit olacaksınız.
Çünkü hepimizin bildiği gibi bu erdemleri sadece kâğıttan kuru kuru okumak, içselleştirmek için yeterli değildir. Asıl içselleştirme, bunları hayat içinde kullanarak gerçekleşir. Haliyle siz bu erdemleri öğrenmek istediğiniz sinyalini her sabah evrene verdiğinizde, evrende sizin bu erdemleri öğrenmeniz için gerekli koşulları sağlayacaktır. İşte bu tür kritik durumlarda her daim o erdem aklınıza gelsin. Bu tekâmülü hızlandırmanın en etkili yöntemlerinden biridir.
Bunu yaparken ve kuralları benimserken asla dogmatik ve katı olmayın. Örnek olarak kendi ruhsal deneyimleriniz konusunda sessiz olmaya önem verebilirsiniz ama öyle bir an gelir ki, sizin yaşadığınız deneyimi bir başkasının bilmesi, o kişiye önemli bir farkındalık katacaktır. Böyle bir durumda deneyiminizi anlatmanız gerekebilir.
Kurallar her daim belli bir oranda esnekliğe sahip olmalıdır çünkü insanoğlunun tekâmülü sırasında hiçbir kural kesin ve net olamaz. Hayır ve şer kavramları bizim bilincimizin ötesindedir ve herkesin “yanlış” dediği bir eylemi yapmanız sizin tekamülünüz gereği sizin açınızdan “hayır” olabilir, ki mesela bu hayır, o yaptığınız yanlıştan dolayı büyük bir bilgeliği öğrenmek olabilir. Sınırlarınızı çizin ama bunların “katı” değil “esnek” olduğunu da bilin.