Hamilelik süreci insanlara farklı deneyimler yaşatan, kazanımlarla dolu bir süreçtir. Planlı ya da plansız olsun hamilelik öğrenildiği an itibariyle anne ve babayı duygular arası bir yolculuğa çıkartır. Plansız olduğunda beklemediğiniz bir sürprizle karşılaştığınızı düşündüğünüz bir anı yaşamış olabilirsiniz.
Hamilelik ve Mide Bulantısı
Hamilelik ve Beden Sağlığı
Hamilelik lekelenmelerini önlemek için güneşe çıkmadan önce mutlaka koruyucu krem kullanmalısınız. Çatlayan bölgeler de güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır.
Hamileliğinizin üçüncü dönemi itibariyle rahat oturabilmeniz, uyuyabilmeniz ve doğumdan sonra da bebeğinizi emzirmek için kullanabileceğiniz hamile yastıkları satılmaktadır. Bu yastıklar yaklaşık 1 metre boyunda ve bedeninizin şeklini alıyor. Uyurken sol tarafınıza yatmanız öneriliyor ve bacağınızın arasına yastık koymak dolaşımı kolaylaştırıyor. Bu yastıklar belki de hamileler için yapılmış en yaralı ürünlerden biri çünkü yastık uzun olduğu için başınızı, karnınızı ve bacaklarınızı aynı anda destekliyor ve otururken sırtınızı tamamen doldurduğu için bel ağrılarını önlüyor.
Kilo aldığınız için oluşabilecek çatlakları önlemek ya da azaltmak için eczanelerde satılan tamamen organik kremler bulunmaktadır. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda bu ürünleri güvenle kullanabilirsiniz. Bunun dışında susam yağı ve badem yağını eşit oranda karıştırıp gece yatmadan önce kullandığınızda da son derece iyi gelmektedir. Duştan çıkmadan önce saf zeytinyağıyla bedeninize masaj yapabilirsiniz. Bir başka yöntemde susam ve badem yağı yerine kakao yağı kullanmaktır. Bedeninize krem ya da yağ sürerken karın bölgenize dairesel hareketlerle masaj yaparak iyice yedirmelisiniz. Göğüs bölgenize uygularken, merkezden dışa doğru dairesel hareketler yapıp sonra da boyuna doğru masaj yapmalısınız. Bacaklarınıza ve kalçanıza aşağıdan yukarı doğru masaj yapmak çok iyi gelmektedir. Elbette kolları da ihmal etmemek gerekiyor.
Masajı eşinizin yapması hem birbirinizle, hem de babanın bebekle olan bağını güçlendirmesi açısından tercih edilmelidir. Hamileliğiniz, doğumunuz ve sonrasında en büyük yardımcınız eşinizdir. Bu sürece onu dâhil edin ve bebeğinizle sık sık temasa geçmesi için yüreklendirin.
Hamilelik Hastalık Değildir
Hamilelik hastalık değildir. Evde hasta gibi davranmamalı, bu süreçte her anın tadını çıkarmalısınız. Geriye isteseniz de dönemeyeceğiniz çok özel bir dönem geçiriyorsunuz ve bu mucizenin farkına varın. Eşinizle ilişkinize özen göstermeli, ona bu süreçte yaşayabileceği duygu geçişleri konusunda destek olmalısınız. Artan sorumluluğun baskısını hissedebilir ve bu duygularını bastırabilir. Konuşarak eşinizi rahatlatmalısınız. Evet, siz anne oluyorsunuz ama o da baba oluyor. Ailenize yeni bir birey katılıyor ve bu sevinci aile olarak deneyimlemelisiniz. Eşinizle beraber hamilelik dönemi ve sonrası anne babalık programlarına katılmanızı öneririm. Gerçekten çok yaralı oluyor, eğer bulunduğunuz şehirde böyle bir kurs bulunmuyorsa internetten gruplarına üye olabilirsiniz. Ne kadar çok bilinçleniyorsanız o kadar kolay ve sağlıklı bir süreç sizi bekliyor.
Evinizde sevgi ortamı esas olmalı ve bebeğinize henüz rahme düştüğü an itibariyle sevgiyle yaklaşmalısınız. Onlar her şeyi hissediyorlar. Stres, sıkıntı ya da yüksek ses ortamlarında elinizi karnınıza koyup bebeğinizle konuşmalısınız. Üzülmemesini, bunun onunla ilgili olmadığını ve onu çok sevdiğinizi söylemelisiniz. Bebeğinize şarkı söyleyebilir, ona anne karnındayken masallar okuyabilirsiniz. Elinizi karnınıza koyduğunuzda elinize doğru yaklaştığını ve küçük tekmelemeleriyle size karşılık verdiğini göreceksiniz. Mozart, Vivaldi ve sakinleştirici müzikler dinletmeniz çok yararlı olacaktır.Bu tür müzikleri bebeğinizin çok sevdiği ve zekasını geliştirdiği söylenmektedir.
Hamilelik ve Doğum Endişesi
Doktorunuzla konuşarak yapabileceğiniz birkaç şey var. Normal doğum yapacaksanız, kolay olması için 32. hafta itibariyle perine masajı uygulayabilir ve bunun dışında perine egzersizi uygulayabilirsiniz. Perine egzersizi perinenin bir defa da en fazla 10 defa sıkılıp bırakılmasıyla gerçekleştirilir. Aklınıza geldikçe yapabilirsiniz. Tuvaletinizi yaparken idrarınızı tutup bırakarak egzersizi nasıl yapmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. Perine masajı ile ilgili detaylı bilgi içinse internetten yararlanabilirsiniz. Perine masajı epizyo denilen kesinin yapılmasını önleyebilmektedir. Doktorunuz bir sakınca görmezse ahududu yaprağı çayını haftada bir, 32. hafta itibariyle her gün içebilirsiniz. Doğumunuza yardımcı olmaktadır.
Doğum sırasında mümkünse doğumhanenin ışıklarının kısılmasını ve müzik çalmasını, eşinizin doğuma girmesini ve video kaydı veya fotoğraf çekimini talep ediniz. Eşiniz doğum sırasında size masaj yaparak oksitosin ve endorfin denilen sevgi hormonlarının salınmasına ve doğumun daha kolay olmasına yardımcı olmaktadır. Doğum, yemek ve su içmek kadar doğaldır ve gerekmedikçe müdahaleye izin verilmemelidir. Hastaneye gitmeden önce bir doğum planı hazırlamalısınız ve doğum yapacağınız hastaneyi mutlaka daha önceden görmelisiniz. Doğal doğum konusunda çok yararlı bilgilere ve gruplara İnternetten ulaşabilirsiniz.
Dışarıda gördüğünüz her insanı bir kadın dünyaya getirdi. O halde korkulacak bir şey yok. Doğumunuz sırasında bu güne kadar doğum yapmış tüm kadınların gücünü düşünüp onların gücüyle birleştiğinizi hayal edebilirsiniz.
Bugün, nüfusun tamamı çocuklardan oluşmuyor; ama bugün anne karnındaki bebekler ve onların ekeceği tohumlar yarınki toplumun %100’nü oluşturacaktır. O yüzden onlarla koşulsuz sevginizi bugün itibariyle paylaşmalı ve yaşadığınız sürecin ne kadar önemli olduğunun farkında olmalısınız. Siz çok değerlisiniz, bebekleriniz de öyleler…
Ekim 2008