“Ve nihayet tek bir bilim göründü ki o bilim, her yerdeki güzelliğin bilimidir.” Platon
Platon’a göre her yerdeki güzelliğin bilimi
Doğal olarak gün boyunca çevremizde binlerce uyarıcı ile karşılaşırız. Bunlardan bazıları hoşumuza gider, bazıları da gerginlik yaratabilir. Bize mutluluk verenlerle herhangi bir sorun yaşamayız, ancak rahatsızlık duyduklarımızdan ya sakınmaya çalışırız ya da endişe, öfke gibi duygular hissederiz. Ünlü düşünür Platon, güzelliğin her biçimde, durumda ya da kişide zaten var olan bir kavram olduğunu söyler. Önemli olan, çeşitli biçimlerdeki güzelliğin tek ve aynı olduğunu kavramamızdır.
Güzel olan ve olmayan şeylerin bize neden öyle geldiklerini doğru ifade edebilmemiz için kullanabileceğimiz bir yöntem de Platon’a aittir. Oldukça eğlenceli olan bu uygulama için sadece bir kâğıt ve kaleme gereksiniminiz olacak.
Şimdiye kadar karşılaştığınız nesne, kişi ya da durumlardan en güzel olan ve olmayan on tanesini listeleyin.
Bunlardan her birisini güzel kılan ya da kılmayan nedir, bir sözcük ile yanıtlayın.
Güzel bulduklarınız, bulmadıklarınız arasında ortak unsurların neler olduğunu saptayın.
Güzellik kavramını kendi sözcükleriniz ile tanımlayın.
Bizim için yararlı olduğunu düşündüğümüz ve bize kendi gücümüzü anımsatan herşey mutluluk verir. Hoşumuza gitmeyenleri ise nasıl daha anlamlı bir şekle dönüştürebileceğimiz üzerinde düşünmek bakış açımızı değiştirecektir. Oradaki gizli kalmış güzelliği görmemiz olayların akışını değiştirebilir.
Boş bir ay çiçeği tarlasına baktığımızda hiç bir şey göremeyiz, oysa çiftçiler oraya çoktan tohum ekmişlerdir. Bir çiftçi için, ay çiçekleri, gözle görülmeden önce bile oradadırlar.