Koçum Benim: Koç Burcu

20 Mart – 19 Nisan Koç burcu

İlk kadim uygarlıklardan günümüze, tüm kültürlerde görülen adak ve kurban geleneğinin baş aktörü Koç’tur. O kurban yerine kurban olabilendir. 


21 Mart Ekinoks, Kuzey yarıkürede İlkbahar, Güney yarıkürede Sonbahar başlangıcıdır ve Güneş Koç burcunda parlar. Bu sene bahar biraz daha erken geldi. Astronomik olarak 20 Mart günü saat 18.37 de Dünya, yılda iki kez gerçekleşen ekinoks konumuna girdi. Dünya’nın, Güneş etrafında dönüş ekseninin, yörünge düzlemine tam dik oluş hali, geceyle gündüzün eşit olduğu iki günden biri. Günler uzamaya başladı, her ne kadar havalar tamamen ısınmadıysa da, ağaçlar yeşillendi, çiçekler açtı ve her sene sayıları gittikçe azalan leylekler geldi. 19 Nisan’a kadar, burçlar aleminin ilk yıldızı Koç burcunu deneyimleyeceğiz.

Gök eşleğinin kuzeyinde, burçlar kuşağı takımyıldızlarından olan Koç; Ram, Kozı, Hamel, Kebş, Bere, Bere-i Felek ve Aries gibi isimlerle anılmış. Antik çağlardan beri çeşitlik kültürlerin mitolojisinde önemli yer tutmuştur. Eski Mısır’da doğurganlığın ve yaratıcı yaşamın tanrısı Ammon Ra’nın başı, koçbaşı olarak temsil edilmiş. Grek mitolojisinde ise Koç, Kral Athamas’ın kurban edilecek çocukları Friksos ve Helle’yi sırtına almış ve uçarak Kolkhis’e (günümüzün Batum ve Poti civarına) kaçarken, Çanakkale boğazını geçerken Helle suya düşerek ölmüş, kurtulan Friksos koçu öldürmüştü. Ölen koçun postu altına dönüşmüştü. Çanakkale boğazının bir adının da Hellespotus’un (Helle’nin denizi) burdan geldiği söylenir. İlk kadim uygarlıklardan günümüze, tüm kültürlerde görülen adak ve kurban geleneğinin baş aktörü Koç’tur. O kurban yerine kurban olabilendir.

Öncü burç olan Koç, ateş burçlarının ilkidir. Yönetici gezegeni Mars’tır. Mars (Ares, Aries) Roma mitolojisinde önceleri çiftlik hayvanlarının ve ekin alanlarının koruyucusuyken daha sonraları savaşla özdeşleştirilmiştir. Yunan Mitolojisinde Zeus ile Hera’nın oğlu, kanlı savaşların acımasız tanrısıdır. Korkusuz ve çılgın Mars, savaşçılığının yanı sıra ateşli bir sevgilidir, tanrıça Aphrodite’nin sevgilisidir. Gerçek aşk peşinde koşar. Gerçek sevgiyi hissettiğinde ondan sadık birisi bulunmaz ancak o zaman eş olabilir. Koç sevgilisi olmak kolay değildir, cesur ve kışkırtıcı Mars etkisi, cinsel dürtülerini harekete geçirir ve onu ateşli bir sevgiliye dönüştürür. Çekiciliğini, ısrarcılığını ve ikna kabiliyetini kullanarak istediğini yaptırmasını bilen Koç, oldukça realisttir ve çoğunlukla duygusal davranışlara karşıdır ancak bunu gizlemek için elinden geleni yapabilir. Karizmatik ve güçlü çekiciliğini iyi kullanır. Romantizmin dozu iyi ayarlanmalıdır yoksa duygu yoğunluğundan sıkılıp yeni ufuklara yelken açabilir.  Onun zarafet ve incelik gösterisinde riya yoktur. Hakim olan taraf olmak ister. Bir Koç’la mı yoksa bir Koyun’la mı berabersiniz davranışlarından kolayca anlarsınız. Hayır denmesinden hoşlanmazken, kendisi safça ve inatla hayır diyebilir, dikkat o Afrodit’e ihanet edendir.

Onun maceraperest bir ruhu vardır, sanki doğuştan asidir. Haksızlığa karşı savaş açan, polise de hırsıza da şiddetle karşı çıkan odur. Öfkeden gözü hiçbir şey görmez, saf enerjisini hedefine yönelttiğinde, önüne çıkanları yakıp yıkıp geçerken, kendinin de zarar görebileceğini düşünmez. Ruhunda şeytanlık, fesatlık yoktur, canının yanacağını unutup mücadelesini her şartta sürdürür. Hayal gücü, doğayla kolayca bütünleşebilmesinden gelir, bu onu dürüst yapar, doğada yalan olmadığı gibi onun doğasında da yoktur. Genellikle göründüğü gibidir. Zor durumlarda tek davranış biçimi sesini yükseltmek, bağırıp çağırmak, saman alevi gibi sönecek öfke ateşine tutulmaktır. Kinciliği olmadığı için kolayca unutacaktır ama benzer durumda aynı tepkiyi tekrar gösterecektir. Dobra bir insandır. Kararlı keskin bakışlarıyla, ileriyi hep ileriyi görecek, çabuk ve güçlü hareketlerle hedefine en kısa zamanda ulaşmaya çalışacaktır. Yenilgi onun için kabul edilemez sondur. Önce ben, benim isteklerim, benim dediğim der ve her zaman şan ve şerefi paraya tercih eder. Düşünmeden söyledikleriyle karşısındakinin kırıldığını fark etmez çünkü o kırmak için söylememiştir. Geçmişten ders çıkarmak, yarın için endişe etmek ona göre değildir, anda yaşamayı sever. Öylesine enerjiktir ki onu seyretmek bile insanı yorabilir.


Hayat yolunda, girişimcilik yeteneği ona hep yardım eder. Başkalarına boyun eğmektense kendi efendim olurum mantığı üstün gelir ve genellikle kendi işinin patronu olmak için çalışır.Projelerini yüksek enerjisiyle yürürlüğe koyar, canını dişine takarak başarıya ulaşır. Kurallar onu rahatsız eder. Açıkça, kurallar yıkılmak içindir diyecek kadar dürüsttür. Popüler bir lider olmayı hedeflediyse tüm zorlukların ve acıların üstesinden gelecektir ancak politik davranması zor olduğundan politikacı olmak ona göre değildir. Ondan iyi asker, iyi savunucu olur.

Koç burcu

Kendi ihtiyaçları her şeyden önce gelir ama cömertlik simgesi olacak kadar parasını, eşyasını bonkörce dağıtabilir. Üstün egosu, zayıf anlarında yakalanmaktan kaçmasına neden olur. Zayıf zamanları çabuk atlatır. Sağlam beden yapısı, kolay kolay hastalanmasına izin vermez. Hedeflenenin önüne çıkan engeller her halükarda aşılmalıdır diyen Koç, ince düşünmeden harekete geçebilir. Heyecanla, çabucak verilmiş kararlarını uygular geçer. Ardından yıkıntıları hayretle seyreder. Toplumu, aileyi ve arkadaşları idare etmek ve yönlendirmek hoşa gider.   Hep bir şeyler ister, kimi zaman o isteğin adını koyamaz. Sanki içi içine sığmayan bir çocuk gibi bağımsızlık arar. Önce ben, benim istediğim olsun bencilliğini yaşar. Hep bir şeylere heveslenir. Cesurca atılımlar yapsa da sıkıntılarla baş etmek zor gelir, bir anda kestirip atar, her şeyi bırakıp gidebilir. Hızlı ve aceleci tutumlar Mars’la da birleşince kaza potansiyelini yükseltir.

Bir Zodyak döngüsünü daha başlatan Koç burcunu, yeni başlangıçlar ve doğanın uyanış dönemini hepimiz yaşayacağız. Gelişim hızlı, doğada akşamdan sabaha yapraklanma, tomurcuklanma, çiçeklenme, kış uykusundaki hayvanlar uyanışta. İnsanoğlu bahar geçişinin enerji yoğunluğu hissetmekte. Toprak tohumlanıyor, fideler dikiliyor, gelecek için hazırlıklar yapılıyor. Sizde geleceğiniz için tohumlama yapabilirsiniz. Yeni bir proje, bir iş, bir ilişki ya da sürmekte olana yeni bir açılım getirebilirsiniz. Öncülük ruhunun hareketlendiği bu dönemde, öne çıkıp liderlik yapabilirsiniz. Bu illa büyük toplulukları arkaya toplamak gibi algılanmasın, küçük bir arkadaş gurubunu seyahate, sinemaya götürmek bile olabilir. Burada kaçınılması gereken küstah ve otoriter tavırlardır. Siz öncü ve lider olabilirsiniz ama herkes öyle unutmayın, herkesin duyguları bu yönde. Siz çabuk sinirleniyorsanız, diğerlerinin sinirleri alınmış değil. Mars’ın verdiği ateşli, kavgacı tutumlar ortamları gerginleştirir. Öfke, saman alevi gibi çabuk söndüğünde kırgınlıkları telafi etmek zor olabilir. Bireysellik ön plana çıkarken, enerjiler tavan yapabilir. Anatomik olarak baş, yüz, beyin, üst dişler ve kasları sembolize eden Koç döneminde bu organlara biraz fazla özen göstermek gerekir. Tüm bunlar Koç sürecinin yaşanabileceklerinden. Kimini delip, kimine değip, kimini es geçecek bir ay boyunca, illaki bir Koç’la karşılaşırız veya kendimiz Koç’luk taslarız. Yeni bir sürece başlamak kolay değildir. Önemli olan Koç’un tahriklerine kapılmadan yaşadıklarımızın bilincinde olmaktır. Bilgiyle yaşamı kontrol etmeye çalışmaktır. Bilgi sizin içinizde çıkarın onu ve değerlendirerek yaşayın. Etkileri bilin ve yansımaları takip edin.

Burada yapmaya çalıştığım şey, herkes Koç’u yaşayacak diyerek aynılaştırmak değil, farklılıkların farkındalığını yaratmak. Hep birlikte bir bütünü oluşturuyoruz, bir sene boyunca tüm burçların etkilerini deneyimleyeceğiz.

Bir Koç burcu olarak bu yazıyı okuduysanız, size uyan ya da uymayan yerler için, doğum anınızın diğer bileşenleri bir yana, doğum gününüze göre nasıl bir Koç’sunuzu açmalıyız. Her burç, 10 günlük üç ayrı dönemde değerlendirilir. Bunu Koç için basitçe yaptığımızda, diğer ateş burçları da kapsama alınır. Şöyle ki 20 – 29 Mart arasında doğanlar Koç&Koç tüm Koç özelliklerini,  30 mart – 8 Nisan arasında doğanlar Koç&Aslan bileşimini, 9 Nisan – 19 Nisan arasında doğanlar Koç&Yay bileşimini yaşarlar. Hangi 10 günlük dilim içinde doğduysanız o dilime ortak olan burcun özelliklerini de bilmeniz, o burcun karakteristiklerini kendinizde arayıp bulmanız gerekir.


Bir Koç burcu doğanı olmasanız bile, ilerlemiş yaşınıza göre Güneş’i hesaplayarak yaşamınızın bu dönemini bir Koç olarak deneyimlemekte olup olmadığınızı anlamanız çok kolay. Doğum gününüzü, yaşınız kadar ilerlettirseniz geldiğiniz günün burcu, sizin hayat algınızın nasıl değiştiğine işaret edecektir. Bir örnekleme yaparsak; 18 Şubat 1977 tarihinde doğmuş bir kişi bugün (25.Mart) 36yaşını sürmekte olan bir Kova burcu insanıdır. 18 Şubat’tan 36 gün ileri gittiğimizde Koç burcuna ulaşırız ki bu bize, o Kova burcu insanının karakteristiğine, Koç özelliklerinin de eklendiğini, hayat algısının değiştiğini gösterir. Bu hesapların yükselen burçla bir ilgisi yoktur. Astroloji 12 burçla sınırlı değildir, burçlar insanlığa çok çeşitli kokteyller sunar, tadını çıkarmak gerek.


Ümit Çilingiroğlu
1989 yılında Astroloji ile ilgilenmeye başlayan Ümit Çilingiroğlu, 2000 - 2004 yılları arasında Yasemin Boran’dan astroloji dersleri alarak ileri astroloji sertifikasını aldı. 2005 yılında İndigo Dergisi'nde astroloji ve felsefe yazıları yazmaya başlayan Çilingiroğlu, odak olarak "Astroid Astrolojisi" ve "Politik Astroloji" üzerinde çalıştı. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde (CKM) temel seviyede Modern Astroloji dersleri verdi. Çeşitli TV programlarında astrolojinin gerçekleri hakkında bilgilendirmeler yaptı. (Ümit Çilingiroğlu 24 Mayıs 2018 tarihinde hayata veda etmiştir.)