Sıkı Sıkı Sarılalım! Engelleri Kaldıralım!

Engelliler ve engelli yakınları, engellerin insanlığa, kardeşliğe, yardımseverliğe, birliğe engel olmadığının öğretilmesi için çok onurlu bir misyon üstlenmiş, cesur ruhlardır. Ve engelliler için çalışanlar da aynı onurdan nasibini almalıdır.

engelli ve unisef

Engellerin engel olmadığı bir dünya hayaline uzanan köprüleri insa etmek üzere Engelli çocuklar ve aileleri ile toplum arasındaki sosyal mesafenin azaltılması için geliştirilen entegre iletişim stratejisinin eylem planını belirlemek üzere 2 Mayıs’ta Ankara’da bir çalıştay yapıldı.


çalıştay

Çalıştay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve UNICEF işbirliğinde düzenlendi. Çalıştaya kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, BM İletişim Grubu, öncü üniversitelerden akademisyenler, STK’lar, engelli çocuklar ve ailelerini temsil eden 80’den fazla kişi katıldı.

Çalıştayda açılış konuşmaları UNICEF Türkiye Temsilci yardımcısı Regina De Dominicis ve Dr. Aylin Çiftçi,  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü tarafından yapıldı.

Regina De Dominicis, “Eğer engelli kişiler ve çocukların haklarını hayata geçirmek ve onların toplumdan dışlanmasına son vermek istiyorsak, alışkanlık ve tutumumuzu değiştirmeliyiz. Yöneticiler, çocuklarla ve çocuklar için çalışan kişiler, aileler ve toplumun tüm üyeleri, hepimiz farklı düşünmeli ve farklı hareket etmeliyiz’’ dedi.

[quote]

Engellilere henüz onlar çocukken sarılırsak ve ellerini tutarsak, onlar büyürken, toplumla aralarındaki engellerin de büyümesine engel oluruz.

[/quote]Sizleri çalıştaya katılan Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi  Bilgi Yönetimi Sorumlusu Tuba Coşkun’un çalıştay izlenimleri ve projenin logosu konulu yazısıyla baş başa bırakıyorum:

[quote]

Sarıl Bana

Ankara’da sıcak bir mayıs günü. Yaz mevsiminde gibi hissediyoruz. BM İletişim Grubunu temsilen, “Engelli Çocuklar ve Aileleri ile Toplum Arasındaki Sosyal Mesafenin Azaltılması için Entegre İletişim Stratejisi Geliştirme Çalıştayı’ndayız. Çalıştayın konusu gereği aramızda engelliler de var. Benim oturduğum masada Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan Bakan Müşaviri Kenan Bey de oturuyor. Görme engelli. Sunumlar yapılıyor. Projenin logosu çok güzel. Birbirine sarılan bir engelli bir engelsiz resmedilmiş. Sarılma, bir olma, mesafeleri kaldırma öyle güzel anlatılmışki. UNICEF İletişim Bölümü Başkanı Sema Hosta logoyu ve neyi simgelediğini anlatırken, biz görebilenler ekranda logoyu izliyoruz. Logo ekrana yansırken, yanımda oturan Nezih de bir kıpırdanma hissediyorum. Sunum bitiyor. Nezih hızla yanımdan kalkıyor.

Kenan Bey’in yanına gidiyor. Ona, “Kenan Bey ayağa kalkarsanız ben size logoyu göstereceğim” diyor.


Kenan Bey de yanındaki Bakanlıktan gelen bayan da, ve ben de şaşkınız.

Nezih Kenan Bey’e size sarılacağım siz de bana sarılın diyor. Sarılıyorlar. İşte logo bu diyor Nezih. Telefonum elimde her anını fotoğraflamak istiyorum. Hepimiz gülüyoruz. Kahkahalarımız da sarılıyor birbirine adeta.

Nezih’in bu anlamlı hareketini yıllarca anlatacağım galiba.

Engelli Çocuklar ve Aileleri ile Toplum Arasındaki Sosyal Mesafenin Azaltılması için Entegre İletişim Stratejisi Geliştirme Çalıştayı uzun süredir katıldığım en anlamlı toplantılardan biriydi. Bana bu dünyada yapılacak daha ne kadar çok iyi şey olduğunu hatırlattı. Böyle projeleri görünce BM ile çalışmanın gururunu yaşıyorum.

Benim çalışma grubumda 3 yaşında otizm teşhisi koyulmuş olan genç bir arkadaşımız var. İlke, üniversiteden mezun olmuş, yüksek lisans derecesini tamamlamış, ve şuan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında calışıyor. Onu görmek daha iyi bir dünya umudumu artırıyor. İlke’nin de söylediği gibi engelli dostlarımız aslında bir nimet. Onlar hazine sandığımız.

Engelli çocuklar ve toplum arasındaki sosyal mesafeyi kapatmanın bir yolu var. Biliyorum, gördüm. Hadi gelin sarılalım birbirimize, bir kahkaha, bir gülücükle kapatalım mesafeleri. Siz de göreceksiniz, duyacaksınız, hissedeceksiniz ve koklayacaksınız; şimdi aramızda mesafe kalmadı!

Tuba Coşkun

[/quote]

sarıl bana 2sarıl bana 2
Katkılarından dolayı Unicef iletişim Bölümü Başkanı Sayın Sema Hosta’ya, Anlamlı yazısını paylaşma teklifime cevabı olan “tabiî ki” kelimesinin içine sığdırdığı kocaman samimiyetinden dolayı  Unic  Bilgi Yönetimi Sorumlusu Sayın Tuba Coşkun’a ve projenin logosunun hayata geçirilişini simgeleyen duyarlı davranışından dolayı  da Unfpa basın sorumlusu Nezih Tavlas’a kendim ve indigo dergisi adına ve engellilere karşı duyarlı tüm insanlık adına çok teşekkür ediyorum.


E hadi ne duruyoruz! Sarılalım sıkı sıkı!


 

Özgül Süsler
Falanca yılın, filanca ayının, bilmem kaçıncı gününde doğmuşum. Kutu kutu pense, yakan top ve misket oynamışım. Komşuların zilini çalıp kaçmışım. Balkondan sarkan komşu teyze “kimdi o? “ diye sorunca, “Bilmem” demişim...