2013 Sbs Faciası ve Tercih Dönemi

Milli Eğitim Bakanlığı son yılların en zor SBS sınavından kısa bir süre sonra, SBS sınavının ve dershanelerin kesin olarak kaldırıldığı açıklamasını yaptı. Bu açıklamayla birlikte öğrencilerden, velilerden ve öğretmenlerden yükselen isyanlar yeni tartışmalara zemin hazırladı.

sbs sınavı

Peş peşe ve gerekli zemin hazırlanmadan yapılan değişiklikler öğrencileri, öğretmenleri ve velileri “Bu yıl böyle ama seneye ne olur bilmem” cümlesiyle biten tedirgin bekleyişlere gebe bıraktı.


Son SBS sınavında sorulan sorular, alışılagelmiş SBS sorularından çok farklı ve zorluk derecesi yüksek sorulardı. Öyle ki sınavdan çıkan öğrencilerin %90’ının gözü yaşlıydı. Dahası sınav sırasında şaşkınlığını atamayıp, kendini toparlayamayan bir çok öğrencinin hiçbir şey yapamadan sınavı terk ettiğine bizzat şahit oldum. Yüzlerindeki hayal kırıklığını gördükçe içim ezildi. Koca bir yıl, hatta son 3 yıl boyunca dershaneyle okul arasında mekik dokumuş, tüm dinlenmelerini sınav ertesine ertelemiş 13 yaşındaki çocuklar, rahatlamak şurada dursun, sınav sonrası ellerinden kayan hayallerini bir yerinden tekrar yakalamanın telaşına düştüler. Üstelik SBS, ÖSS gibi tekrarı olan bir sınav da değil. Tek umutları düşen başarı ortalamalarının taban puanlarını da düşürmesi ve hayallerine bir adım daha yaklaşabilmek.

Sayın bakanın açıklamasından önce SBS sınavının ve dershanelerin kaldırılacağı sadece bir söylentiden ibaretti. Ne okullara ne dershanelere bu yönde bir tebliğ yapılmadığı için, dershaneler yeni eğitim öğretim dönemi için kayıtlar aldı, öğretmenlerle ve çalışanlarla sözleşme imzaladılar. Karar verildi. Ama kararın nasıl ve ne zaman uygulanacağı hakkında hiç kimsenin bir fikri yok. Milli eğitim bakanlığını arayıp soru soran velilere “Dershanelere kayıt yaptırmayın. Bekleyin” diyorlar. Kayıt yaptıranlar endişeli. Dershanelerde çalışan öğretmenler, idareciler, muhasebe personeli, temizlik personeli diken üstünde. İndigo Dergisi yazarlarından kalemdaşım Eşref Tarku’nun söylediği gibi, “Hele bir yola çıkalım da, nereye nasıl gideceğimize, ne yapacağımıza yolda karar veririz “ mantığının bedeli harcanan nesiller olacak yazık ki.

Madem SBS’yi kaldıracaktınız son yılda neden bu kadar kalbur üstü sorularla öğrencileri zorladınız. Öyle ki 2011 SBS sınav sorularından oluşan deneme sınavında 500 üzerinden 465, 2012 SBS sınav sorularından oluşan deneme sınavından 474 alan ve hayallerini bu yönde şekillendiren bir öğrenci 2013 SBS’den 350 civarı puan bekliyor. Bu sonuçlardan yola çıkarak sistemin ne kadar adil olup olmadığı konusunda bir sonuca varabiliriz. Bu yıl 500 puan üzerinden değil 700 puan üzerinden bir değerlendirme yapılacak. Nasılı konusunda kimsenin pek bir fikri yok.

Amaç % 90’ı dershaneye giden ve SBS’ye giren 8. sınıf öğrencilerinin başarı ortalamasını bilinçli bir şekilde düşürerek, dershanelerin kaldırılmasını haklı gösterecek bir yol açmaksa yazık. Değişimi zamana yayarak, dershaneye gitmeyen öğrencilerin sadece okulda öğrendiği ile başarılı olmasını sağlamaktı oysaki hem öğrencileri hem de velileri bu konuda ikna etmenin yolu. Böylece dershanelerde çalışanları istihdam edecek bir yol da bu süreçte bulunabilirdi. Yavaş yavaş hafif ateşte pişen yemek lezzetli olur. Ama harlı ateşte pişirilmeye çalışılan yemek yanmaya mahkumdur.


[quote]

Sayın yetkililer;  Siz eğitim sistemimizin yani bağışıklık sistemimizin altına harlı ateşi verdiniz nesillerimizi yakıyorsunuz. Etmeyin!

[/quote]  12 Temmuz 2013 tarihinde açıklanacak SBS sınav sonuçları ardından tercih sürecinin telaşı başlayacak.

[quote]

Sayın Veliler ve öğrenciler: Düşük puanları gördüğünüzde telaşa kapılmayın, tercih listelerinizde öğrencinin aldığı puanın üzerinde tercihlere mutlaka yer verin(ortalama düşeceği için okullar belirlenen taban puanlarında öğrenci yerleştirmekte zorlanacak ve yedeklerin şansı artacak), acele etmeyin, 2. ve 3. yerleştirmeleri bekleyin ve mutlaka tercih döneminde okullarınızın veya dershanelerinizin rehberlik servislerinden profesyonel destek alın.


[/quote] Diliyorum 2013 yılında SBS sınavına giren öğrencilerin şanssızlığı, tercih döneminde doğru tercihlerle umuda ve geç de olsa mutluluğa dönüşür.


Özgül Süsler
Falanca yılın, filanca ayının, bilmem kaçıncı gününde doğmuşum. Kutu kutu pense, yakan top ve misket oynamışım. Komşuların zilini çalıp kaçmışım. Balkondan sarkan komşu teyze “kimdi o? “ diye sorunca, “Bilmem” demişim...