Yargıda Bulunmaksızın Gözlemle

Yargıda bulunmaksızın gözlemlemek, kişinin hem kendi iç dünyasında hem de çevresinde olup bitenlere karşı bilgelikle hareket edebilmesini sağlayan önemli bir davranış biçimidir. Bu ilke Aborijin bilgeliğine göre; kendi deyimleriyle her yerdeki her ruh için geçerli olan kişinin içsel yolculuğunda uyması gereken 10 ilkeden biridir.

gözlemlemek
Yargıda bulunmaksızın gözlemle

Yargıda bulunmaksızın gözlemlemede kişi yargılamanın, eleştirmenin, kınamanın ötesine geçip iç ve dış dünyasında olanları bakar ve görür, duyar ve dinler, dokunur ve hisseder. Gözlemleyen bilinç, çocukluğumuzdan beri öğretilen tüm bakış açılarından farklı olanı olduğu gibi görmektir. İyi, kötü, doğru, yanlış, güzel, çirkin gibi kavramlara verilen yargılamaya yol açan anlamlardan uzak bir bakış açısıdır.


Yargıda bulunmaksızın gözlemlemek, sen şayet kızgınsan bunun için kendini suçlaman veya böbürlenmen değil kızgınlığına koşullandırılmış bir tepki vermeden yalnızca kızgınlık duygusunu kaynağından çıkıp yok olana dek izlemendir. Kökünde anlamaya çalışmak yatar. Bu diğer tüm duygular, düşünceler, çevrende olanlar için de geçerlidir.

[quote]Yargıda bulunmaksızın gözlemlemek, kişiye bilgeliğin yolunu açan birçok özellik kazandırır.[/quote]

– Gözlemleyen bilinç, olan her ne ise onu olduğu hali ile görebilmek, duyabilmek ve hissedebilmektir. Bu, kişiye farkındalık kazandırır. İç dünyasını gözlemlerken neyi neden yaptığını, nasıl hissettiğini keşfedip özüyle ilgili farkındalık kazanır ve bu keşfin verdiği istek farkındalığın artmasına sebep olur. Çevresinde olup bitenleri gözlerken kendi iç dünyasının yansımasını görür ve bütünlüğü keşfedecek farkındalıklar kazanır.

– Çocukluğumuzdan beri öğrendiğimiz alışkanlık haline gelen tepki verme davranışından bizi kurtarır.

Kişi olan bitene tepki yerine cevap verir. Osho’nun konuyla ilgili örneği şudur:

“Git ve bir güle bak ama hemen papağan gibi ‘ne kadar güzel’ deme. Bu sadece insanların sana söylemiş olduğu bir fikir olabilir. Çocukluğundan beri sürekli “gül çok güzel bir çiçektir, harika bir çiçektir “sözlerini duyuyorsun. O yüzden bir gül gördüğün zaman, hemen tuşuna basılmış bir bilgisayar gibi ‘bu çok güzel’ diyorsun. Bunu gerçekten hissediyor musun, bu senin içinden geçen duygular mı? Eğer değilse söyleme.

– Yargıda bulunmaksızın gözlemlemek olana dikkatle bakmak demektir. Bu davranış zamanla konsantrasyonun artmasını sağlar.

– Hoşgörü ve empatinin doğmasına sebep olur. Yargılamanın olmadığı yerde anlayış vardır.


– Her şeyi olduğu gibi kabulleniş ve teslimiyet ortaya çıkar. Gözlemleyen bilinç ile hareket etmek yargılamayı dışarıda bırakacağından kabullenme kendiliğinden ortaya çıkar. Yargılayan kişi kendini, yaptıklarını inanç ve değerlerini diğerinin üstünde tutup kişiye kibire sebep olan üstünlük duygusunu verir. Gözlemleyen bilinç ile olanlara bakmak ise kişiye teslimiyet, alçakgönüllülük, sabır gibi erdemleri kazandırır.

– Koşulsuz sevgi ışığının doğmasını sağlar. Yargıda bulunmaksızın gözlemleyen kişi olan bitenin en yüksek hayra hizmet ettiğinin bilincine varır. Farkındalık alanına giren tüm insanlarda kendinden bir parça görür ve etrafındakilerin kendisi için, kendisinin etrafındakiler için bir ayna görevinin olduğunun farkına varıp birliği görür. Bu bilinç ile kişi kendisi de dahil yaratılan tüm varlığa sevgi ile yaklaşır.

– Barışı sağlar. Yargıda bulunmaksızın gözlemlemenin kazandırdığı kabullenme ve anlayış, içsel ve dışsal barışın yeşermesine sebep olur. Çözülemeyecek türden görünen anlaşmazlıkların ve bunun sonucunda oluşan kırgınlıkların, küskünlüklerin, kavgaların hatta şiddete varan olayların oluşmasını engeller.

– Gelişimin yolunu açar. Olanlar, yargılama olmaksızın gözlemlendiğinde içsel ses daha duyulur hale gelir ve kişi olanlar karşısında sezgileri ile karar verip hareket eder.

– Gözlemleyen bilinç, objektif bir bakış açısı sunar ve bu da kişinin hakkaniyet içinde davranmasını sağlar.

[quote]Yargıda bulunmaksızın gözlemlemek, kişinin hem kendi iç dünyasında hem de çevresinde olup bitenlere karşı bilgelikle hareket edebilmesini sağlayan önemli bir davranış biçimidir.[/quote]

***

Not: Merak edenler için yazının başlangıcında belirtilen Marlo Morgan’a ait Sonsuzluğun Mesajı kitabında yer alan Aborijin bilgeliğine göre diğer 9 ilke:


1) Bireysel yaratıcılığını ifade etmelisin.
2) Sorumlu olduğunun farkına var.
3) Doğmadan önce diğerlerine yardım etmeyi kabul ettin.
4) Duygusal olarak olgunlaş.
5) Eğlendir.
6) Enerjini denetle.
7) Müzikle uğraş.
8) Bilgeliğe ulaşmak için çaba göster.
9) Öz disiplini öğren.