Facebook ve diğer sosyal ağların 2013 yılında görülen en büyük etkilerinden biri: Neredeyse hükumetleri devirebilecek kadar derin bir sosyalleşmeye olanak sağlayabilecekleridir.
Dolayısıyla kesinlikle hafife alınamayacak kadar büyük bir kitlesel güce sahip oldukları göz ardı edilemeyecek bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Sosyal Ağ
Facebook, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi, fotoğraf, video vb. paylaşımı amaçlayan bir sosyal paylaşım web sitesidir. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 sınıfı öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştu. Facebook ismini “paper facebooks”‘dan alır. Bu form A.B.D. üniversitelerinde okulların öğrencilerine, öğretmenlere ve çalışanlara doldurduğu onları tanıtan bir formdur.
Daha sonraları hemen hemen tüm İnternet kullanıcılarının yer aldığı, birbirleri ile iletişim ve bilgi alışverişi için kullandıkları sanal bir ağ haline gelmiştir.
Yapılan araştırmalara göre Facebook kullanıcıların %70 lik bir kısmının ilk aşamada diğer kullanıcıların hayatlarını merak ettikleri için bu sosyal ağı kullanmaya başladıklarını gösteriyor.
Faceboook üzerinde kurulan profiller, daha sonraları grup ve sayfalar sayesinde bağlantılar kurularak, tüm dünyada olup biten olayları güncel olarak takip etmeye ve en uzak mesafeler ile iletişim kurmayı sağlamaktadır. Masa başında gerçekleşen bu sosyalleşme sayesinde pek kişiyle tanışıyor, bilmediğimiz çok şeyi öğreniyor, uyguluyor ve belki de farkında olmadan bir çok sosyal beceri elde etmiş oluyoruz.
Facebook; eğlence, muhabbet, günlük sorunlardan kaçış ve vakit öldürmek amaçlı kullanılabileceği gibi, büyük kitlelere ulaşılıp profesyonel mesleki amaçlar üzerine kullanılarak, büyük başarılar elde etmeye de olanak sağlayan bir sosyal ortamdır.
Bu sosyal ağın kulanım amaçlarından biri; kullanıcıları birleştirmek, organizasyonlar düzenlemek ve farklı amaçlar üzerine tekrar tekrar bir araya gelmek olarak belirlenmiş. Yani bu sosyal ağı doğru amaçlar üzerine kullanıyorsanız, masa başı sosyalleşme ile başlayan bu eylemler, real sosyalleşmeye dönüşerek hayatımıza güzellikler getirebiliyor.
Dilerseniz güvenilirliğinden emin olduğunuz Facebook sayfa ya da gruplarını takip ederek, sizden binlerce kilometre ötedeki bir okulun kırtasiye ihtiyacına destek olabiliyorsunuz. Yakınınızdaki acil bir kan anonsuna koşarak bir kişiye can, ilik ihtiyacı olan bir hastaya derman, sokakta acıdan kıvranan bir hayvana yuva olabiliyorsunuz. Enkaz altında kalan insanlara kuvvet, adil olmayan her tür düzene karşı da ‘buradayım’ diyebiliyorsunuz.
[quote]2013 yılında Facebook adlı sosyal ağın görülen en güçlü etkilerinden biri; neredeyse hükumetleri devirebilecek kadar derin bir sosyalleşmeye olanak sağladığıdır. Facebook kesinlikle hafife alınamayacak kadar büyük bir kitlesel güce sahiptir.[/quote]
Facebook tarafından 2013 yılının ikinci çeyreğinde, sosyal ağın aylık aktif mobil kullanıcı sayısının 819 milyona ulaştığı açıklanmıştır.
Bu sosyal ortamda yapılan her paylaşım bir belge niteliği taşımaktadır. Facebook’un yayınladığı Hak ve Sorumluluklar Bildirimi’nin 3. Maddesinde (www.facebook.com/legal/terms) “ Facebook’un emniyetli kalmasını sağlamak için elimizden geleni yapmaktayız, ancak bunu yine de garanti edemeyiz” ibaresini lütfen dikkate alarak; kimsenin bilmesini istemediğiniz kişisel bilgilerinizi (fotoğraf vs) ve sonradan pişman olacağınız hiçbir şeyi paylaşmayınız.
Unutmayalım ki İnternet bağlantısının olduğu her yerde kurabileceğimiz bu sanal sosyalleşme, hayatınızı cennete çevirebileceği kadar cehenneme de çevirebilmektedir. Özel fotoğrafları ve bilgileri çalınarak, adlarına açılan sahte profiller ile çoğu kişi mağduriyet yaşamaktadır.
[quote]Real olarak sosyalleşme girişimlerimizde yaptığımız gibi, elbette ki bu sanal sosyalleşme sırasında almış olduğumuz her tür bilginin doğruluğunu da sorgulamamız gerekmektedir. İyi kullanımların yanında, kötü amaçlı kullanımlar da kaçınılmaz bir gerçektir.[/quote]
Ben, sadece 2013 yılında resmi kurumların Facebook ağı üzerinde kurulan grup ve sayfaları sayesinde orada toplanan binlerce değerli üye ile birlikte; binlerce kişiye gıda desteği, yüzlerce bedensel engelliye tekerlekli sandalye, hastalara çeşitli medikal ürünler, öğrencilere kırtasiye destekleri, burs, binlerce çocuğa oyuncak, kılık, kıyafet, ayakkabı, bot, mont, diş macunu, fırça, çikolata, her tür ev eşyası, kütüphanelere kitap desteği ve hatta köy okullarına bina yapım desteği çalışmalarında bulunma onurunu yaşadım. Facebook’u bu amaçlar üzerine kullanarak, Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinden muhteşem dostluklar kazandım. Kısacası; Facebook’u cennete çevirdim. Umarım tüm kullanıcılar, iyi ve faydalı amaçlar üzerine kullanarak, kendi cennetlerini oluştururlar.
İyilik dolu bir kullanıcı olmanız ve hep öyle kalmanız dileğiyle…