‘İnternet yayınlarına sansür’ mecliste kabul edildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen ‘Torba Kanun Tasarısı’nın internet yoluyla yapılan yayınların engellenmesine yönelik maddeleri, verilen önergelerle yumuşatılarak kabul edildi.
Kişilik haklarının ihlali
Özel hayatın gizliliği
Komisyonda değişiklikle kabul edilen maddeye göre, internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia eden kişiler TİB Başkanlığına doğrudan başvurarak içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek. Söz konusu talepte, iddiaların ispatına yönelik bilgiler yer alacak. TİB, her başvuruyu, uygulanmak üzere derhal Birliğe gönderecek. Erişim sağlayıcılar, söz konusu tedbir talebini en geç 4 saat içinde yerine getirmek zorunda olacak. Talepte bulunan kişiler TİB’e başvuru saatinden itibaren 24 saat içinde sulh ceza hakiminin kararına sunacak. Hakim, kararını en geç 48 saat içinde açıklayacak ve TİB’e gönderecek. Erişimin engellenmesine konu olan içeriğin yayından çıkarılmış olması durumunda hakim kararı kendiliğinden hükümsüz kalacak.
Tüsiad: İnternetle ilgili düzenlemeyi kaygı verici buldu
[quote]Türk Sanayicileri ve Işadamları Derneği (TÜSIAD), TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun gündemine gelen ‘torba tasarı’da yer alan bazı düzenlemelerin internette sansür uygulamalarını artıracak nitelikte olduğunu ileri sürdü.[/quote]
Tasarının, temel hak ve özgürlükleri ve her geçen gün büyüyen internet ekonomisini olumsuz etkileyecek hükümlerden arındırılması gerektiğini ifade etti.
İnternetin yaygınlaşması iletişim ve bilgiye erişime hız ve yoğunluk kazandırmış, ekonomik ve sosyal yaşamlarımızı kökten değiştirmiştir. Yaklaşık 20 senelik bir geçmişi olan internette, ifade ve haber alma özgürlüğü, fikri haklar, kişisel gizlilik gibi konularda yasal zeminin nasıl olması gerektiği hassasiyetle ele alınması gereken bir konudur.
Ülkemizde 2007 tarihli, 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınlar Aracılığıyla Işlenen Suçlara İlişkin Kanun’ yürürlüğe girdiğinden bu yana, binlerce web sitesine erişim engellenmiştir. Bireylerin temel hak ve özgürlüklerini sınırlandıran sonuçlar doğuran Kanun, ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ‘ifade özgürlüğü ihlali’ kararına da konu olmuştur. Bu gelişmeler Kanun’un kapsamlı şekilde gözden geçirilmesi gereğine işaret etmiştir.
Editörün Notu:
[quote]Torba kanun tasarısı olarak sunulan 5651 sayılı kanunla ilgili internet düzenlemesi büyük çaplı bir internet sansürüyle birlikte gelirken insanların özgürce bilgi alma ve paylaşma hakkına tecavüz eden bu yasa tasarısı aynı zamanda internet servis sağlayıcıları için de mali açıdan büyük sıkıntıları beraberinde getireceğe benziyor.[/quote]
Yasa değişikliği ile birlikte TTNET, Turkcell Superonline gibi internet sağlayıcılarına internet kullanıcılarının bilgilerinin iki yıl saklama zorunluluğu geleceğinden böylece milyonlarca dolarlık bir maliyete sebep olacağıve bu da doğrudan internet kullanıcılarının faturalarına yansıyacağı konuşuluyor. İnternet sağlayıcıları için büyük maliyetlere yol açacak olan yeni yasa tasarısı doğrudan kullanıcıların yüklü internet abonelik bedelleri ödemelerine yol açacak bilgilerinin söylentilerine yol açtı. Sonuç olarak şu günlerde gündemde tartışma konusu olan torba yasası gereğince, hem internet erişimimiz kısıtlanacak hem de giremediğimiz siteler için dünyadaki en pahalı internet hizmetlerinden birini kullanmak zorunda kalabiliriz.