İklim değişiminin petrol devlerini etkileyeceği bilinen bir gerçek iken nasıl kar edebileceği merak konusu…
Dünyanın en büyük petrol şirketleri, karbonun iklim değişikliği ile mücadele edeceğini düşünerek bu fikre odaklanmış bir geleceğe hazırlanıyor. Ancak Amerikalı politikacılar bu fikrin mümkün olacağına imkan vermiyor. Piyasanın öngörülerine güvenen insanlar, birincil seçmenlerini yanlarına çekmek yerine şirket hissedarlarını yanlarına çekmenin mantıklı olacağını düşünebilir.
[quote]Çevresel verilerle ilgili çalışma yürüten CDP adlı şirketin yayınladığı bir rapora göre, aralarında ExxonMobil, ConocoPhillips, Chevron, Shell ve BP gibi petrol devlerinin bulunduğu 29 büyük şirket uzun dönemli finansman planları hazırlamak amacıyla karbon emisyonu için fiyat belirleme konusunda hem fikir olmaya çalışıyor.[/quote]
1 metrik tonu 6$ ile 60$ arasında değişebilecek olan bu fiyat; şirketlerin enerji ve yatırım için ne kadar harcayacaklarını ve müşterilerine bu hizmeti ne kadara sunacaklarını etkileyecek. Bazı şirketler hala karbon fiyatı belirlemenin gerekliliği için çalışma yürütürken, Amerika’nın Pensilvanya eyaletine bağlı Cassandra kasabasında değişen iklim, onların finansal planlamalarının bulunduğu durumun bir işareti olabilir.
Birçok şirketin iş birlikçisi olan Avrupa Birliği, elektrik santrallerine, fabrikalara ve hava yollarına gerektiği kadar gaz satın alarak ya da gaz ticareti yaparak gaz salınımına olanak sağlayan bir projeyi hazırlamıştı. Ancak bu gibi fikirler, Amerika’da birkaç önemli başarısız girişimden sonra özellikle 2009 yılının ardından siyasi başarısızlık anlamına gelmeye başladı. Belki de şu anda Obama yönetimi kömür tesisleri için yeni bir düzenleme hazırlamayı planlıyor. Belki de kongre desteği olmadan karbon salınım oranını sınırlandırabilirler. Temsilciler Meclisi’ndeki cumhuriyetçiler bu oranlardan bile rahatsız.
Diğer yandan, ABD 2050 yılına kadar kendi emisyonlarını 2005 seviyesinin de altına çekerek %80 oranında azaltacaklarını belirten uluslararası taahhütte bulundu. Aynı zamanda iklim değişikliğinin kanıtları gün geçtikçe artıyor.
[quote]Bilim adamları, ana karaya ulaşabilecek kadar güçlü Haiyan Tayfunu gibi örneklerle daha sık karşılaşılabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Multi-milyar dolarlık organizasyonları yürüten insanlar, bu kadar büyük bir riski göz ardı etmemeye karar verdi.[/quote]
Batıdaki petrol devleri İran’ın kapısında sıraya giriyor
İran’ın nükleer krizinde Batı ile anlaşmasının ardından enerji devi şirketler kapıları aşındırmaya başladı. 1990′lı yıllarda ambargoya rağmen ülkede yatırım yapan ve sonra çıkan Royal Dutch Shell, Eni ve Statoil gibi firmalar tekrar dönmek için görüşmelere başladı.
İran eski Enerji Bakanı Bijan Namdar Zanganeh bu şirketler ile dolaylı olarak görüştüğünü ve ülkeye yatırıma davet ettiğini belirtti.
Türkiye cephesinde ise Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uygulanan ekonomik yaptırımların kısmen gevşetilecek olmasının ardından İran’a yapılan ödemelere Halkbank’ın yanı sıra diğer bankaların da aracılık edebileceklerini belirtti.
Kaynak: Enerji Enstitüsü
Siirt’in kaderi değişiyor: Eruh’ta petrol üretimine başlandı
Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Bayıryüzü köyündeki 42.3 gravitede petrol bulunan Doğu Sadak-1 Petrol Arama Kuyusu’nda sondaj çalışmaları tamamlanarak, petrol üretimine başlandı.
Aladdin Middle East Petrol Arama Şirketi Mühendisi Hüseyin Yıldırım’dan bilgi alan Vali Aydın, yaptığı açıklamada, 42,3 graviteli petrolün bulunduğu Doğu Sadak-1 Arama Kuyusu’nda sondaj kulesinin çıkarılması ve at başının yerleştirilmesi işlemleri tamamlandığını belirterek, üretime geçildiğini söyledi.
Çıkarılan petrolün Batman’daki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) ait tesislerde işlendiğini ifade eden Aydın, şöyle dedi:
“2,5-3 aylık üretim testlerinin sonucunda buradaki rezerv miktarının yeterli seviyede olması halinde ikinci ve üçüncü kuyular da açılabileceğini ve bunun için gerekli lokasyon çalışmalarına başlandığını, bu çalışmalar ilerledikçe çok daha iyi sonuçlar alınacağını söyledi.