Bilim insanlarının son çalışmaları yine muhteşem; kalp rahatsızlıklarından kansere kadar pek çok hastalığın tespit edilmesi ve önlenmesi için kullanılacak mikroskobik organizma geliştirildi. İnsan vücudunda yüzerek hücreleri denetleyecek ‘bio-bot’, geleneksel cerrahi operasyonları da gereksiz kılabiliyor.
Organizma:
Canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için solunum, beslenme, dolaşım, boşaltım, üreme gibi yaşamsal faaliyetleri gerçekleştirirler. Tek hücreli canlılarda yaşamsal faaliyetler tek hücre içerisindeki organeller tarafından gerçekleştirilir, çok hücrelilerde ise hücre toplulukları tarafından gerçekleştirilir.
Çok hücreli hayvanlar ve insanlar da tüm organlarının birlikte çalışması ile yaşayan birer organizmadır. Doku ve organların gelişmesi sonucunda organizma içinde bir işbölümü ortaya çıkar. Örneğin; göz görmeye, burun koku almaya yarar. Bir organlar sistemi içinde çeşitli organlar daha üst bir ortak görev için birlikte çalışırlar. Sindirim organları böyle bir organ sistemi oluşturur.
Hücre > Doku > Organ > Sistem > Canlı Organizma (Canlu vücudu)
Örneğin :
• İnsanda kemik hücreleri birleşerek kemik dokusunu kemik dokusu birleşerek vücudun değişik yerlerindeki kemikleri vücuttaki bütün kemikler de birleşerek iskelet sistemini oluştururlar.
• İnsanda kas hücreleri birleşerek kas dokusunu kas dokusu birleşerek vücudun değişik yerlerindeki kasları vücuttaki bütün kaslar da birleşerek kas sistemini oluştururlar.
• İnsan vücudunda bu şekilde oluşan kas solunum dolaşım boşaltım sindirim sinir üreme gibi sistemler de birleşerek canlı vücudunu oluştururlar.
Çok hücreli canlılarda yapı ve görevleri aynı olan hücrelerin oluşturduğu hücre topluluklarına doku denir. Bitki ve hayvanlarda bulunan dokular birbirlerinden farklıdır. Bitkilerin yapısında bulunan dokulara bitkisel dokular hayvanların yapısında bulunan dokulara hayvansal dokular denir. Çok hücreli canlılarda dokuların oluşmasıyla dokular arasında işbölümü ortaya çıkmıştır. İnsan vücudunda kan kas kemik sinir yağ destek salgı epitel doku gibi çeşitli dokular bulunur. Her dokuyu oluşturan hücrelerin şekli görevi yapısı büyüklüğü ve dizilişi o dokuya özgüdür. Bir dokunun hücresi ile başka bir dokunun hücresinin şekli görevi yapısı büyüklüğü ve dizilişi farklıdır. Çok hücreli canlılarda aynı yapı ve görevdeki hücreler birleşerek dokuları dokular birleşerek organları organlar birleşerek sistemleri sistemler de birleşerek canlı organizma (canlı vücudu) oluştururlar.
Tüm bu bilgilerden sonra Bilim insanlarının ürettiği bir organizmanın yolculuğuna çıkalım…
İnsan vücudu içinde yüzecek olan organizma
[quote]Illinois Üniversitesi araştırmacıları, esnek polimer kullanarak kuyruğu sayesinde sperm gibi hareket edebilen mikroskobik bir organizma üretti. Bio-bot adı verilen organizma, vücut içinde hareket ederek zararlı madde ve hastalıklı hücreleri tespit edecek.[/quote]
Bilim insanları, büyüttükleri kalp hücrelerini polimer örtü içinde bir araya getirdi. Zamanla atışları senkronize hale gelen kalp hücreleri, kuyruk sayesinde hareket edebilmeye başladı.
Araştırma ekibinin başında yer alan Profesör Taher Saif, gelecekte tıp alanında büyük faydalar getirmesini umduğu bio-bot’un, insan vücudunda incelenmesi son derece zor bölgelere girebileceğini söyledi.
Phys.org sitesinin haberine göre, daha hızlı yüzen çift kuyruklu bir bio-bot üzerinde de çalışan Saif, mikroskobik organizma sayesinde hastalıkların çok daha kesin tanı ve erkenden teşhis edilebileceğini umuyor. Böylece, geleneksel cerrahi müdahalelere gerek kalmadan tedavi imkanı da doğabiliyor.
[quote]Bilim insanları, bio-bot’ sayesinde sentetik ve organik materyallerin bir araya gelmesiyle oluşturulan teknolojilerin de geliştirilmesi için önemli birer adım atmak istiyor; Kalp hücrelerinin etkileşime girmesiyle kuyruğu gerilen bio bot, hücrelerin serbest kalmasıyla tek yönde hareket edebiliyor.[/quote]
Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada bir sonraki hedef, bio bot’un istenilen hedefe yönlenmesi ve bilgi toplamasını sağlamak olacak.
Kaynak: http://phys.org/