Okumak Gelişime Açılan Kapıdır

Nasıl ki her kapı ardında bambaşka bir alem saklıyor ve o aleme açılıyorsa okumak da içinde huzuru barındıran, gelişime açılan bir kapıdır. Bu kapıdan içeri girmek ise değişime cesareti olanların hakkıdır. Bu kapıdan giren elbette yenilenmiş, arınmış biri olarak çıkar.

okumak gelişmektir

Okumanın Manası Gelişmektir

[quote]Okumanın manası gelişmektir, arınmaktır, kendini ve tüm evreni keşfetmektir.[/quote]


Okumak; zihinsel, bedensel ve ruhsal yönden gelişime yol açar. Bu ister bir kitap olsun ister bir gazete isterse takvim yaprağının arkasındaki yazı olsun, okunan her şey okuyanda bir etki bırakır. Okumadan önceki durumunuz ile okumadan sonraki durumunuz arasında fark oluşur. Artık siz eski siz değilsinizdir. Birçok yönden değişimi hissedersiniz. Belli bir zaman sonra bilgi dağarcığınız genişlemeye başlar, konuştuğunuz dile hakim duruma gelip güzel ve akıcı konuşmanızla sizi dinleyeni olumlu yönde nasıl etkilediğinize şahit olursunuz.

Beynin en iyi ilaçlarından biri de okumaktır. Beyin, sanılanın aksine aslında tembel bir organdır ve sağlıklı çalışması ve gelişmesi için yeniliklere ihtiyacı vardır ve bu ihtiyacı en iyi okumak karşılar. Çünkü okumak ile her şeyden önce yeni şeyler öğrenmiş olur insan. Zihinsel ve ruhsal yönden verdiği dinçlik bedene de yansır. Uzmanlara göre hafızayı kuvvetlendirerek Alzhemier riskini ciddi oranda düşürmektedir.

Okumanın Ruhsal Gelişime Katkısı

Okunan, okuyana bir mesaj vermek ister, amacı her zaman okuru bir önceki halinden daha gelişmiş bir birey haline getirmektir. Fakat bu amacın gerçekleşmesi okunan bilgilerin yanı sıra okuyanın niyetine ve okuduklarını düşünmesine bağlıdır. Özellikle ruhsal gelişim bu bağ ile ortaya çıkar. Okuyanın niyeti eğer farkındalık kazanmak, kendi potansiyeline ulaşmak ise okudukları hem kendine hem de yaşadığı çevreye, topluma yarar sağlar. Aksine kötü niyetli birinin elinde okunan bilgiler kötü niyetin kurbanı olabilir ve bunun örneklerini de çevremizde görmekteyiz. Bu şekilde olduğunda maalesef okumanın gerçek manasına ulaşılmaz.

Okumak ve okunulanları düşünmek, önyargıları yok ederek bakış açısını genişletir. Aynı olaya farklı bakış açıları kazandırır. Kendi kişisel görüşümüzden sıyrılıp tarafsız bir gözle bakmamızı ve bu sayede de olanı olduğu şekliyle anlamamızı sağlar.

Kitap okumak mutluluğun yolunu açar. Mutluluk, iç huzurun sağlanması halidir. İstediğiniz her şeye sahip olsanız bile iç dünyanızda doldurulmayacak boşluklar varsa tüm dünya önünüze serilse yine mutlu olamazsınız. İşte mutluluğun tanımı olan iç huzuru yakalamanın yollarından biri de okumaktır. Tüm sıkıntılar, üzüntüler, dertler, sorunlar bilgisizlikten ötürü değil midir? Kişi, kendi içindeki ve evrendeki bilinmeyenleri okumanın verdiği farkındalık ile keşfeder.

okumak devadır

Sıkıntılı günlerden, karamsarlıktan, çaresizlikten kurtulmanın çaresidir okumak. Her derde deva denir ya okumak neredeyse her derde deva niteliğindedir. Bilinmeyen bilinir hale gelir ve anlaşılırsa böylece insan derdinin şifasını bulur. Ruhsal sıkıntınızda elinize bir kitap alıp okuduğunuzda hem sizi farklı bir aleme götürüp sıkıntınızdan uzaklaşmanızı sağlar hem de çevirdiğiniz sayfalarda sıkıntınızın sebebini ve çaresini bile bulabilirsiniz. Okumak, okuduğunu düşünmek ve anlamak, zihni berraklaştırır ve gönül gözünün açılmasını sağlar. Gönül gözü açık olan bedensel, zihinsel ve ruhsal bir dinginlik içerisindedir. Anlayış da kabul vardır, okuduğunuz bir konuyu anladığınız vakit o konuya olan şüpheci düşüncelerinizden ve önyargılarınızdan kurtulmuş olursunuz ve anlamakla beraber derin bir rahatlama ve huzurun içinize dolduğunu da hissedersiniz. Yanlış anlaşılmalar beyni ve kalbi kemiren kurtlardır. Eğer ki okunan sözlerin gerçek manası çözülür, anlaşılırsa işte o zaman zihin ve kalp arınır, şifalanır.


kitap insan

Okumak zamanla kendi içindeki kitabı bulmaya yani kendini bilmeye yöneltir insanı. Bunu başarabilen, bu yolda olan insan okumasını bilendir. Hem kendini hem diğerlerini hem evreni. Kendi içindeki kitabı okuyabilen, birliği görüp diğer insanları da okuyabilir. Yani karşısındaki insanı anlar, onun neyi ve neden yaptığının farkındadır. Kitap nasıl bilgi veren ve öğretici bir kaynaksa her insan da böyledir. Okumasını bilen insan, yargılamadan gözlemlemeyi başarabildiği için karşısındaki konuşmasa bile onu duyar, görür ve hisseder. O insanın davranışlarından neler yaşamış olduğunu, o an nasıl bir durum içinde olduğunu okuyabilir. Aynı zamanda onun bir öğretici olduğunu da bilir kitap gibi. İnsan insana çok şey öğretir aynasıdır çünkü kendinin. Karşınızdakine yargılayıcı gözle değil de anlama niyetiyle baktığınızda kendiniz gibi onun da bir öğretici, bir kitap olduğunu göreceksiniz.

okumayı bilmek

Okumanın iyisi kötüsü olmaz. Okunan her şey, insanı geliştirmeye ve öğretmeye yöneliktir. Yalnızca neyi okuyacağını, nasıl okuyacağını, hangi kitaba ihtiyacı olduğunu bilmeyen insanlar vardır ve bu da okumanın okuyanda etkisini azaltır. Bir kitap alır okursun ve o kitap bittiğinde sana anlamsız gelebilir hâlbuki okunan hiçbir şey anlamsız değildir. Sadece onu okumanın senin için doğru zamanı değildir. Belli hayat tecrübelerinden sonra kazandığın farkındalıklarla o kitabı eline tekrar alıp okumaya başladığında ise bu sefer o kitap etkisini gösterir. Kitapta söylenmek istenenleri anlar durumuna geçer insan ve işte o zaman anlar ki hangi kitabın ne zaman, nasıl okunması gerektiğinin de bir kuralı varmış. Kendi ihtiyaçlarını bilip kendini tanıyan biri neyi, ne zaman, nasıl okuyacağını bilir ve bu bilinçle okumaya devam eden biri okuduklarından aldığı farkındalıklar ile içinde bulunduğu olumsuz koşulları geliştirme gücüne sahip olur. Hayatının direksiyonunu kendi eline alır ve dolu dolu yaşamanın verdiği keyifle hayatına devam eder.

Gelişmek ve geliştirmek için okumaya açın kalbinizi. Okumayı sevip de kitap almaya maddi gücü yetmeyenler için kitap gönderiminde bulunmak isteyenler ise Sevgili kalemdaşım Serpil Çavuşoğlu’nun üyesi olduğu Umut Treni Derneği ile irtibata geçebilir.

[divider]

Umut Treni Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

Adres: Yalı Mah. İstasyon Cad. No: 6 D: 4/C Beşçeşmeler – Maltepe / İSTANBUL


Tel: (0216) 305 42 45