Yıldız günlükleri: Yükselen burcunuza (ASC) giden yol

Hayatta yapılan en güzel şeyler hep, gökyüzünün  şahitliği altında yapılanlardır. Yıldız günlükleri: Yükselen burcunuza (ASC) giden yol…

Yıldız günlükleri: Yükselen burcunuza (ASC) giden yol

Gezegenlerin, ışıkların ve yıldızların  kadim çağların dinlerini, felsefelerini ve bilimlerini derinden derine etkilediğini  günümüzde daha  aydınlık ve bir o kadar da hayret  kokulu zihinlerle farketmeye başladık.

Geçmiş insanlık tarihinden notların arasında, Persler’de büyücülere Yıldız Sayan denmesi, Paganlara gore yıldızların canlı sayılması, ilk Yahudi Patriyakların semavi cisimlerin insanın işlerini etkilediğine dair inançları  altı çizili şekilde bilincimizin karşısında yerini almaya başladı. Mısır’ın tarihsel yapıtları arasından günümüze ulaşan, tunç ve bakır yapraklardan yapılmış gökyüzü hesap tablaları, Hindistan’da Rajputana Jaipur’da ki devasa güneş saati taşlarından oluşan Rasathane gökyüzü tarihinin yaşanılmış kanıtları ise daha net bir şekilde olarak varlığını hissetirip, anlamlaşmakta.


İnsanoğlunun ilk var oluşundan bu yana, sevmenin, birleşmenin, kutlamaların hep açık alanda yapılıyor olması ve açık havada yapılan bunca tutkulu eylemin içinde yıldızların büyülü etkisinin, insan doğasını olumlu yöne etkilemesi bana şiirsel bir senfoniyi andırıyor hep… İşte bu yüzden sanırım, temel olarak aslında bir bilim olarak kabul edilen Astroloji , daha çok bir sanat dokusu gibi ruhuma yapışıp kalıyor bende.

Başımızın üstünde, ayaklarımızın altında dönen bunca güzel ve yüksek enerjinin tam ortasında, kader denen iplerle belki de bir kukla gibi oynayıp duran insanın, araştırıp öğrenerek iplerin kontrolünü ele geçirme sanatı benim için Astroloji. Hem renkli , hem tutkulu hem de cesaret ve sabır isteyen bir  süreç.

Bilginin her zaman en değerli güç olduğu yaşamda , sıfır noktasından başlamak gerekir diye düşünüyorum her zaman. Kendini tanımak.  Astroloji, yani yıldızlar bu konuda  aslında içimizde yaşattığımız öz benlik ve kimliğimizi, olabildiğince çıplak, yansız ve net bir şekilde yüzümüze vurma cesaretini gösteriyorlar. Doğum anımızın eşsizliği ve üzerimize parlayan yıldızların var oluş nedenimizi ve amaçlarımızı aydınlatması en büyülü doğa olaylarından biri neredeyse.

Yıldız günlükleri: Yükselen burcunuza (ASC) giden yol

Zaman kavramının  belki de saniyelik ayrıntılarında bizi birbirimizden ayıran ve ait olduğumuz evrensel boşluğa mükemmelce yerleştiren  gökyüzü  ne kadar güzel hikayeler anlatıyor bizlere.


İlk işimiz kendimizi tanımak demiştik, önceki satırlarımızda. İşe öz benlik ve karakterimizi belirleyen en temel ögelerden başlarsak eğer, Güneş’imize, Ay’ımıza ve Yükselen Derecemize ayna tutmak gerekiyor. Bu üç silahşörlerden özellikle de en önemlisi olan Yükselen burcumuz kendi benlik haritamız hakkında pek çok ipucu veriyor bizlere. Öncelikle, yükselmekte olan burç kişilik ve mizaç olarak çok  önemli. Yükselen burcumuz fiziksel ve zihinsel mizacımızı tanımlamakta. Karakterimiz, alışkanlıklarımız, tavırlarımız, fiziksel özelliklerimiz, sağlık noktalarımız yükselen burcumuzun etkisi altındadır. Yükselen burç pek çok kaynakta “Asendant” olarak isimlendirilmekte. Yine bazı kaynaklarda kısaltılmış ifade olarak (ASC) şeklinde geçebilmektedir.

Peki bizler yükselen burcumuzu ve benliğimiz üzerindeki etkisini nasıl bileceğiz sorusuna gelelim öyleyse. Neyseki ilerleyen bilgi teknolojileri ve sınırsız paylaşım ağları artık bilgiye ulaşmadaki engelleri minimuma indirmiş durumda. İnternet üzerindeki bir çok basit Yıldız Haritası programlarını kullanarak bu bilgilere ulaşmak mümkün. Bilgiye ulaşmanın yanı sıra birde izlemeniz gereken basit yol haritaları var tabiki.

Yükselen burç (ASC) nasıl hesaplanır?

Doğum saatinizi (Yaklaşık +/- 15dk), doğum tarihinizi ve doğum yerinizi biliyorsanız, bir Yıldız Haritası programına bu bilgileri girerek işe başlayabilirsiniz. Harita size, ASC burcunuzu söyleyecektir. Örnek olarak; ASC: Aslan. Aslan sizin yükselen burcunuzdur. Aslan burcunun öz karakter özellikleri sizi tanımlar. Daha ayrıntılı bir bakış açısı ile incelemek istenir ise, Aslan burcunun yönetici gezegeni sorgulanmalıdır.

Aslan’ın yöneticisi Güneş. Şimdi haritanızda Güneş gezegeninin hangi eve düştüğüne bakın. Bir, iki, üç diye adlandırılan dilimlerdir bu evler. Hangi evde olduğu , yükseleninizin etki alanını belirler. Şimdi bulunduğu evin konusunu araştırıp okuyabilirsiniz öyleyse. Örnek: Güneş:2.evde . Yani, maddi kazanımlar, para, birikimler vb konuların hakim olduğu yerde. Bir de tabi ki; ASC’nin bulunduğu eve de bakmak gerekiyor. ASC’nin bulunduğu ev, yükselen özelliklerinizin hayatınızın hangi alanında daha etkili ve ön planda olduğunun bilgilerini size aktarıyor.


Astroloji detaylardan ve inceliklerden oluşan bir sanat. Hayret hedefli bir statistik bilim dalı aslında. İçine girip, derinlere daldığınızda sadece bir değil onlarca yaşamın ruhunuzun içinde beslendiğini, kendiniz ile olan keşfetme güdüsünün yanında çevrenizle, zamanla ve rastlantılarla nasılda birbirine bağlı bir döngüde nefes aldığınızı keşfediyorsunuz. İşte bu yüzden yıldızların size yol göstermesine izin verin. Ve, unutmayın; hayatta yapılan en güzel şeyler, gökyüzünün şahitliği altında gerçekleşenlerdir hep.

İndigo Dergisi Astroloji analizleri


Duygu Tunç Yontucu
ITU İnşaat Fakültesinden mezun olduktan sonra, sırası ile Boğaziçi Ünv. ve Marmara Ünv. sinde Yönetim/Organizasyon ve Pazarlama eğitimleri alarak, mezun olduğu mühendislik alanı dışında, reklam ve pazarlama sektöründe çalışmaya başladı. Müziğe ve fotoğrafa olan tutkusu çok küçük yaşlarda ortaya çıktı. Edebiyatın yaşamı olduğunu söyleyen yazar yazmayı ve okumayı seviyor. Kadın Çıkıntıları adı altında bir şiir kitabı ve yine aynı isimde bir blogu var. Fotoğrafla da ilgileniyor. www.duygutunc.com adı altında bir fotoğraf sitesi mevcut. IFSAK üyesi ve sergi hazırlığı içerisinde. Müzik ile piyanosu en iyi arkadaşları arasında.