Tai Chi: Ruh zihin ve beden bütünlüğü

Önümüzdeki yıllarda, Alzheimer ve Tai Chi’nin adını daha fazla birlikte duyacağız… Dünya değişiyor, yaşam koşulları iyileşiyor ancak Alzheimer gibi bazı hastalıklar hala insan sağlığı için büyük bir tehdit olmaya devam ediyor. Tıbbi çözümlerin yetersiz kaldığı bu noktada içsel bir savaş sanatı olan Tai Chi insanlık için bir umut kaynağı olabilir mi?  

Tai Chi: Ruh zihin ve beden bütünlüğü

Uzayan insan ömrüyle birlikte, hayatın içinde Alzheimer hastalığının adını daha sık duyar olduk. Bedenen yaşamaya ve nefes alıp vermeye devam eden Alzheimer hastalarının hafızaları ve birçok yetileri zaman içinde yok oluyor. Unutkanlıkla başlayan sinsi hastalık beyinde yavaş yavaş yıkıma neden olurken, çoğu hasta ve yakınının bunu fark etmesi uzun zaman alıyor.

Karakteristik anormal beyin değişiklikleri olarak bilinen hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlıktan söz ediliyor. Beynin düşünme, hafıza ve dil bölümlerini etkileyen hastalık genellikle yaşlılarda görülmesine rağmen gençlerde de rastlanabiliyor.


Sosyal sınıf, cinsiyet, etnik grup ya da coğrafi bölge verilerinden bağımsız olarak görülen hastalığın evrelerine göre uzmanları tarafından verilen ilaçlar var. İyileştirme özelliği olmayan ilaçlar sadece hastalığın seyrini yavaşlatıyor.

Dünyadaki Alzheimer görülme sıklığı ve diğer demansla ilgili hastalıklardaki büyük artış göz önüne alındığında, insanın aklına gelen soru şu: Tıbbın yetersiz kaldığı bu noktada başka bir seçenek yok mu?

Bilim insanları yeni tıbbi çözümler bulmak için mücadele ededursunlar, yeni bir umut kapısı açan destekleyici çözüm uzaklardan Çin’den geliyor: Eski bir savaş sanatı olan Tai Chi’nin hastalığın seyrini olumlu etkileme yönünde güçlü bir potansiyele sahip olduğu biliniyor.

Ta Chi, düşünsel kökleri kadim bilgilere dayanan içsel bir Çin savaş sanatıdır. Ancak ruh ve bedenin birlikte çalıştığı bu sanat, diğer savaş sporlarından farklıdır. Evrenle bütünleşmeyi hedefleyen sanat aynı zamanda etkin bir sağlık sistemine sahip olmayı da hedefler.


Tai Ci tekniği uygulanırken insanın içindeki şiddet duygusunu yenmesi, sabırla bedeni üzerinde kontrol sağlaması ve kendi gölgesiyle savaşıyor gibi yapması hedeflenir. Bunun felsefi açılımı da kişiye dinginlik ve huzur sağlar. Günümüzde çoğunlukla sağlık ve uzun yaşam amacıyla kullanılan terapi, felsefesi gereği evrensel enerji kaynaklarıyla bağlantıya geçmemizi sağlayan kozmik bir enerji dansıdır.

Tai Chi uygulaması, insana kazandırdığı gevşeme, dirençlilik, duyarlılık, ılımlılık gibi nitelikler sayesinde evrensel enerji ile aramızdaki engellerin ortadan kalkmasını sağlar.

Güney Florida Üniversitesinden ve Shanghai’daki Fudan Üniversitesinden araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmayla, rastgele seçilmiş olan 60’lı ve 70’li yaşlardaki sağlıklı Çinli yetişkinlerin, 8 ay boyunca haftada üç kere, 30 dakika Tai Chi yaptıktan sonra beyin hacimlerinde önemli bir artış olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra Tai Chi yapmayan benzer bir grupla karşılaştırıldıklarında, hafıza ve bilişsel fonksiyonlarında artış olduğu tespit edilmiştir.  Bu geleneksel Çin uygulaması akupunturun enerji dolaşımını harekete geçirmesine benzer bir etkiye sahiptir, bir anlamda bedendeki tüm akupuntur noktalarına enerji verilmesini sağlamaktadır.

Yürüme egzersiziyle Tai Chi’nin karşılaştırıldığı araştırmada, Tai Chi’nin hafızayı geliştirdiği ancak yürüyüşün böyle bir etkiye sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra Tai Chi sözel akıcılığın, konsantrasyonun ve dikkat süresinin artmasında da etkilidir.

Alzheimer’ın temel bulguları arasında süreklilik gösteren zihinsel biliş ve hafızadaki kayıptır. Diğer bulgular arasında, depresyon, uykusuzluk, uyumsuzluk ve genel olarak sosyal yaşama ve aktivitelere uyumsuzluk vardır. Aktif olmanın ve sosyal hayattan kopmamanın bu ve benzeri hastalıkların ilerlemesini durdurmada oldukça etkili olduğu birçok araştırma tarafından kanıtlanmıştır.


Genel anlamda nefes alma tekniklerinin kullanıldığı bir dizi yavaş hareketlerin yapıldığı Tai Chi sporu ruh, zihin ve bedeni bir bütün olarak hedeflediği için sağlıklı, uzun ve zinde yaşamı hedefleyen herkes için uygundur. Ama özellikle bu hastalıkla savaşan ve şifa bulmak için iğnenin deliğinden geçmeye razı olan Alzheimer hastaları ve yakınları için kocaman bir umut kapısı açmaktadır.

Her yaş için harika egzersiz ve spor önerileri


Bahar Gerçek Doğru
İnsanın kendini anlatması zor. Ezcümle, bahar gibi her daim içimde umut taşıyan ve iki soyadım gibi gerçek ve doğru bir insan olmaya çalışan bir bireyim. Hümanist, yenilikçi, özgürlüğüne düşkün ve adalet duygusu gelişmiş tipik bir kovayım. Ankara Koleji mezunuyum. Hacettepe Üniversitesi'nde İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümünden mezun olduktan sonra Main Üniversitesi'nde Pre-MBA yaptım. Yale Üniversitesi ve Leiden Üniversitesi'nde pozitif psikoloji, farkındalık ve meditasyon hakkında eğiimler aldım. İngilizceden Türkçeye teknik kitap çevirleri yaptım.İstanbul'da çok sesli korolarda uzun yıllar korist olarak yer aldım. "Nehir" ve "Kübra adlı öykülerim iki öykü seçkisinde yer alarak yayımlandı. Fantastik bir kurguya sahip olan "Zamansız" adlı ilk romanım 2018 yılında yayınlandı. 2014 yılından beri Abu Dabi'de yaşıyorum. Dijital medyada yazılar yazmaya devam ederken, yabancılara Türkçe öğretmenliği yapıyorum.