Markalaşmanın getirdiği tüketim çılgınlığı sonucu ortaya çıkan atıklar, aslında günümüzün en büyük problemlerinden bir tanesi.
Ne yazık ki çoğumuz bu duruma duyarsız kalmaya devam ediyoruz. Geri dönüşüm konusunda bilinçlendirilmiyoruz ve toplumsal bilinç yaratmaya çalışan sivil toplum örgütleri genellikle manipüle ediliyor.
Özellikle Çin ve Hindistan’da çok ciddi boyutlara ulaşan atık problemi aslında kendi hükümetlerinin de en büyük sorunları arasında geliyor.
Atıklar gezegenimiz ve geleceğimiz için çok büyük bir problem. Peki bu probleme karşı nasıl toplumsal bir bilinç ve duyarlılık yaratılabilir?
Çevre sorunlarına olan duyarlılığı ile bilinen Coca-Cola ve reklam ajansı Grey Dhaka ortak bir projeye imza atmışlar.
“Happiness Arcade” dedikleri makinelerden 6 farklı yere, 6 farklı makine yerleştirmişler. Amaçları ise, insanları eğlendirirken, geri dönüşüm konusunda da bir toplumsal bilinç yaratmak. İşe atık sorunlarının neredeyse önüne geçilemediği Bangladeş’in Dhaka şehrinden başlamışlar.
Peki nasıl çalışıyor bu Geri Dönüşüm makineleri?
Öncelikle makineler kesinlikle para kabul etmiyor. Hali hazırda boş bulunan şişeyi makineye yerleştiriyorsunuz ve ardından oyun açılıyor.
Aşağıdaki videoda da görebileceğiniz gibi, makinenin etrafı böylesi basit bir oyun için oldukça kalabalık ve insanlar gerçekten eğleniyorlar.
Projenin sonunda, 6 makine 6 farklı lokasyonda binlerce boş şişe topladı. Bunları dönüştürerek, tekrar kullanıma hazır hale getirdi.
Proje bir yandan da bize, günümüzde toplumsal algı yaratabilmek için markaların ve reklamın gücünü de gösteriyor. Yakında başka büyük markalardan da böyle adımlar geleceğini düşünüyorum.
Bu tarz bir projeyi 2009’da “Bottle Bank Arcade” adıyla Volkswagen’da yürütmüştü ve yine çok başarılı sonuçlar alınmıştı.
Ufak bir adım gibi görünebilir ancak aslında herşey küçük bir adımla başlamaz mı?