‘Cennet bahçesi, cennet gibi bir yer’ anlamlarını barındıran Eğin, bugün yeni ismi olan Kemaliye ile dünyanın birçok noktasından gelen turistlere ev sahipliği yapıyor. Fırat Nehri’ni ve yemyeşil vadileri seyreden ilçe, Munzur Dağları’nın gri görüntüsüne gülümsüyor.
Erzincan’a bağlı güzel bir ilçedir Kemaliye. Erzincan’ın güneybatısında bulunmaktadır. Güneyinde Arapgir (Malatya), kuzeybatısında Divriği (Sivas), kuzeydoğusunda İliç (Erzincan) ilçeleri yer alıyor. Kemaliye çok temiz bir ilçe. Yerleşim alanlarının birbirinden kısmen uzak mahalleler olmasına; bahçeler, dereler, tarlalar olmasına rağmen ilçe merkezi ve merkez dışındaki tüm mahalleleri çok temiz. Bu temizlik Kemaliye’lilerin düzenli ve çevrelerine karşı ilgili insanlar olmasından kaynaklanıyor.
Memleketim olan Erzincan hemen hemen her yıl ziyaret ettiğim bir şehir. Yaşayan pek akrabamız kalmasa da sürekli gideriz ata topraklarımıza. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar derin hissetmediğim aidiyet duygusunu buram buram yaşar, gittiğim her seferde keşfedecek yeni bir şeyler bulurum.
Erzincan Havaalanı ile Kemaliye arasında yaklaşık olarak 3 saatlik bir mesafe bulunuyor. Özellikle rafting yapmak için yurtdışından gelen turistler araba kiralayarak veya servislerle ulaşıyor ilçeye. Havaalanında Amerikan bir çiftle tanışmıştım. Kendilerine neden burayı tercih ettiklerini sordum. Türkiye’yi çok sevdiklerini ve birçok Türk’ün bile gezmediği kadar çok yeri gördüklerini anlatmışlardı. Rafting tutkularını destekleyen bu coğrafyalarda bulunmaktan mutlu oldukları yüzlerine yansıyordu.
Kemaliye evlerinin büyük çoğunluğu Safranbolu evleri gibi taş ev. Çok eski ancak dimdik ayakta olan bu evler ziyaretçileri tarafından oldukça ilgi görüyor. İçini çeşitli dekore teknikleriyle restoran, antikacı veya ev olarak kullananlar var. Sokakları daracık, insanlar samimi. Turist olduğunuzu anlayan herkes sizi davet ediyor ve bir şeyler ikram etmek istiyor. Hediyeler veriliyor, fotoğraflar çekiliyor.
Kemaliye’ye gelen herkes lökhanelerde lök tatlısını denemeli. Meşhur Eğin dutu ile yapılmış bu tatlının içerisinde badem veya fıstık da bulunabiliyor. Kuru olarak da dut veya pestil satımı yöre halkı arasında oldukça yaygın. Geçimini bu şekilde sağlayan insanların sayısı oldukça fazla. Organik tarımla yetiştirilen dallarından yeni koparılmış tazecik meyveler, Fırat Nehri kıyısında yenebilecek balık Kemaliye gezisini unutulmaz kılıyor.
Eğin, ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bol meyve yetiştirilen, bağlık bahçelik bir kasaba olarak zikredilmiş, ünlü Alman yazar Moltke ‘Türkiye Hatıraları’ adlı kitabında Eğin’i Asya’da ki en güzel şehir olarak tanımlamıştır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün adından esinlenerek yenilenen ismiyle Kemaliye görülmeli, Atatürk Kültür merkezi, Taş yol, Ala Mağarası, Kemaliye Müzesi gibi önemli noktalar muhakkak gezilmeli.