Contemporary İstanbul (CI) Ruhunu Yansıtabildi mi?

Bu yıl dokuzuncusu yapılan Contemporary İstanbul’a  (13-16 Kasım) en büyük ilgiyi banka ve şirketlerin göstermesinin yanısıra Plug-in Istanbul Yeni Medya Bölümü’ nde bu yıl video, yeni medya ve genel anlamda dijital sanatın bütün tarzları; ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat işleri, iç mekan mapping projeleri, robotik tasarımlar ikinci kez 1.000 m2’lik bir alanda sergilendi.

İstanbul’un sanat dolu günlerle çalkalandığı bu günlerde, Türkiye’deki bankalar ve şirketlerin büyük ilgi göstermesi bir anlamda da bankalardaki mevduat sahiplerinin etkisi olarak görülebilir.


contemporary-istanbul-indigodergisi

İstanbul, epeydir dünyanın belli başlı sanat ajandalarında boy gösteriyor. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın kendini ispatlayan bienalleri, Art İstanbul ve daha da önemlisi Contemporary İstanbul gibi çağdaş sanat fuarları, birbirinden güzel paralel sergiler ile dünyanın pek çok koleksiyonerini ve sanat eleştirmenini de Türkiye’ye çekiyor.

Türkiye’ye davet edilen önemli koleksiyoner sayısının 300‘e ulaştığını, Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rabia Güreli’nin açıklamarından öğreniyoruz Aralarında müze sahiplerinin de olduğu bu kişiler, Türk koleksiyonerlerin davetlerine katılıyor.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde çarşamba günü koleksiyonerlere, perşembe günü de herkese açılan Contemporary İstanbul’un açılış kokteyline olan akın oldukça büyüktü.

Contemporary Istanbul’un 2013 yılındaki en büyük yeniliği olan ve geçen seneki başarısının ardından Plug-in Istanbul Yeni Medya Bölümü’ nde bu yıl video, yeni medya ve genel anlamda dijital sanatın bütün tarzları; ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat işleri, iç mekan mapping projeleri, robotik tasarımlar ikinci kez 1.000 m2’lik bir alanda sanatseverlerle buluştu.

Açılışa 15 bin kişilik katılım

Sanata olan ilginin muazzam yansımasını görmek oldukça sevindirici. Contemporary İstanbul’un ilk yılından bugüne yaşadığı en büyük açılış olduğu gözlendi… Rabia Güreli, 18 bin metrekare kapalı alana yayılan fuarın açılışında 14 bin kişi olduğunu tahmin ediyor. Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli’nin, sanat fuarı bittiğinde açıklayacağı rakamların oldukça üst boyutta olduğu tahmin ediliyor.
Bu sanat fuarını gezen pek çok insan bu fuardan bir eseri evine götürmek ya da koleksiyonuna katmak isteyebilir ya da bunun derdinde olmayıp sadece sanatı, sanatçıyı görme, o eşsiz ambiansın havasını koklamak bile yeterli gelebilir.
Ne mutlu ki gözlemler ışığında söylenebilecek en güzel şey; Sanata olan ilgi tüm son yıllarda dünyada oldukça üst boyutta.


3 gün önce yabancı ajanslar Christie’s‘in Savaş Sonrası ve Çağdaş Sanat Müzayedesi’nde 852 milyon doların üzerine çıkan bir gelir sağlandığını flaş haber olarak duyurdu. Bu müzayedede Andy Warhol’un ‘Üçlü Elvis’ isimli tablosu 92 milyon dolara alıcı buldu.

warhol-andy-ueclue-elvis-1963

Contemporary İstanbul, bu yıl dünyanın ve Türkiye’nin önce gelen galerilerine ev sahipliği yapıyor.

Fuarın medya ana sponsorluğunu, Sabah Gazetesi ve A Haber  Sabah Gazetesi yapıyor.

Akbank Özel Bankacılık ise 8 yıldır ana sponsorluğu kimselere kaptırmıyor. 23 ülkeden 108 sanat galerisi ve 520 sanatçının eserlerinin yer aldığı fuarda bu yıl kaç milyon dolarlık satış olacağı oldukça merak konusu. Geçen yıl Ali Güreli, 91 milyon dolarlık satışın yapıldığını açıklamıştı.

Fuarın olmazsa olmazı haline gelen bir diğer güzellik ise Yıldız Holding’in çocuklar için hazırladığı sanat atölyesi; çocuğunuzla bu atölyeye mutlaka gidin ve  miniklerin küçük yaşlarda sanatla tanışması için şans yaratın.

lker-Cocuk-Sanat-Atolyesi


İndigo Dergisi gibi sanatın insan için can damarı olduğunu ve sanatın her kesim tarafından ilgi görmesini ilkeleri arasına almış bir dergi olarak, bir Contemporary İstanbul haberi daha iletmekten mutluyuz.  Nicelerine…


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.