Gaye Su Akyol: Develerle Yaşıyorum

Büyük Ev Ablukada’nın kurduğu Olmadı Kaçarız plakçılıktan çıkan, Gaye Su Akyol’un ilk solo albümü Develerle Yaşıyorum (2014) farklı olduğunu adından belli ediyor.

gaye su akyol develerle yaşıyorum

Kendisinin müziği ile tanışmam albümle aynı isimde olan Develerle Yaşıyorum şarkısıyla oldu. Biraz alaturka sayılabilecek bir sesin “Ya o uzaya gidilecek, ya o uzaya gidilecek” demesi dikkatimi çekmişti.

Gaye Su Akyol, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Antropoloji Bölümü mezunu. Birkaç müzik çalışmasının yanında ressam olarak yaptığı çalışmalar var. Bu çeşitlilik yaptığı işlere de yansıyor.


2009 yılında Tuğçe Şenoğul’la beraber yürüttüğü Seni Görmem İmkânsız isimli projedeki farklı seslerle yaptıkları müzikler bir anlamda Develerle Yaşıyorum albümüne dair belirtileri içinde barındırıyor. Develerle Yaşıyorum albümünden önce Seni Görmem İmkânsız için kayıtlara başlanmış fakat Gezi olaylarına denk geldiği için herkesin tadı kaçıyor ve kayıtları bırakıyorlar. Sonra Develerle Yaşıyorum süreci başlıyor.

gaye-su-akyol-2

Ali Güçlü Şimşek, Barlas Tan Özemek ve Akyol’un prodüktörlüğünde ev ortamında şarkıları kaydediyorlar. Albümün tanıtım yazısı şu şekilde:

[quote]Gaye Su Akyol’un hiç beklenmedik ilk uzunçaları ‘Develerle Yaşıyorum’ adeta sanat musikisinden uzaya fırlatılmış bir muhtıra. Bestesi ve güftesi kendine ait olan 9 eşsiz eseriyle Gaye Su Akyol’un müziği, rakınıza meze mi başınıza bela mı oluyor siz karar verin.[/quote]

Albüm tanıtımındaki üslup albümdeki şarkı sözleri hakkında ipucu veriyor. Hatta tanıtım yazısındaki şiir tadının fazlasının albümde olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Yapılan müziği tanımlamak güç. İlginç seslerin armonik biçimde bir araya geldiği orijinal bir müzik var karşımızda. Klasik Türk müziği ve rock tınıları da var. Her orijinal ve farklı işte olduğu gibi sevenler çok sevecektir. Sevmeyenler ise yerin dibine sokacaktır.

Akyol’un canlı performansını dinleme şansı bulmuştum. Albüm kayıtları ile hemen hemen aynı olması eleştirilebilecek tek nokta olabilir. Bu kadar doğaçlamaya yatkın müziğin canlı performansı albümle aynı olmamalı.

Develerle Yaşıyorum, albüm tanıtım yazısının sonunda yazdığı gibi “Bayadır çıkan en yeni albüm” olmanın yanında aynı zamanda 2014’ün en iyi yerli albümlerinden.


GAYE SU AKYOL – Develerle Yaşıyorum


Ali Sait Tanrıverdi
27 Mart'ta İstanbul'da doğdu. 2011 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi'nin Kamu Yönetimi bölümünü bitirdi. 2017 yılında İstanbul Üniversitesi'nde Radyo Tv Sinema anabilim dalı üzerine yüksek lisansını tamamladı. Kısa filmler çekti ve video klip kurguları yaptı. Çeşitli dergilerde sinema ve tiyatro incelemeleri yazdı. 2011 yılından beri fotoğraf çekmektedir.