Çocuk yetiştirmek doğduğumuza andan öldüğümüz ana kadar yaptığımız en ulvi işlerden biridir. Çünkü çocuklara 0-7 yaşları arası verdiğimiz eğitimle, attığımız temeller bir ömür boyu onun hayatını, ailelerin hayatını ve toplumun geleceğini etkiler.
Çocukların bilinçaltlarında olan kayıtlar büyüdüklerinde de onları etkileyecek ve bir ömür boyu mutlu mu, mutsuz mu, özgüveni düşük mü, yüksek mi vs. hayat sürdüreceğine kanıt olur. Bu nedenden dolayı ebeveynlerin çocuk yetiştirirken dikkat etmeleri gereken noktalar var.
En önemlisi çocuğa en az 7 yaşına kadar kendi kendine yetebilmesini öğretebilirseniz ki bence en önemlisi bu; özgüvenini geliştirebilirsek belli yaştan sonra ebeveylenlere ihtiyacı kalamayacak ve kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Böylece aileler üstünüze düşen en önemli görevi tamamlamış olacaklar.
Bu görev tamamlandıktan sonra çocuklara iyi bir eğitim verilebilir. Zaten çocuklar her şeyi yapabileceğinin ve düzenin farkında olacaklar. Sadece eksik yönlerinin farkına vardıklarında onlar gelip talepte bulunacaklar.
Çocuklar büyüdüklerinde ve iş hayatına atıldıklarında kimse onlara ailelerinin davrandığınız gibi el bebek gül bebek tarzı bir tavır sergilemeyecek. Eğer çocuklarınızı hazırlarsanız kendilerine güvenen bireyler yetiştirirseniz, en ufak bir enkazda yıkılmayacaklarının, çok büyük bir başarı elde ettiğinde şımarmaması gerektiğinin farkında olurlar ve kişilerden ve olaylardan etkilenmezler. Çocuklar en güçlü, en zayıf yönlerinin farkında olmalı.
Zayıf yönleri güçlendirmek için neler yapması gerektiğini araştırmalı, sorgulamalı. Hayattaki hiçbir insana, eşyaya, paraya bağımlılık geliştirmemesi gerektiğini bilmeli. Büyüyünce deneyimleyerek öğrenmeden başlangıçta bilerek yetişen çocuklar olursa, daha mutlu huzurlu bir yaşam sürülebilir ve yaşamını dengede sürdürebilir.
Eğer maddi olanaklar yeterli geliyorsa çocuk yetiştirmek için destek bile alınabilir. Bilgilendirici programlar izlenebilir veya kitaplar okunabilir.
Lütfen özgüveni yüksek, kendinin farkında olan her türlü şartlara ayak uydurabilen, muhakeme yeteneği olan, mutlu sağlıklı bireyler yetiştirmeye dikkat edelim. Çünkü bu bireyler yarın toplumda yerini aldığında beraber yaşamak zorunda olacağız.