Sanatın şehri Eskişehir’de bir ilk: Balmumu Heykel Müzesi

Eskişehir şimdilerde Balmumu Müzesi’yle gündemde… Pek çok ünlünün 160 balmumu heykeli Yılmaz Büyükerşen tarafından müzeye kazandırıldı.

Eskişehir-balmumu müzesi-indigodergisi

Porsuk çayının iki yanında konuşlanan özgün bir Anadolu kentimizdir Eskişehir. Tarihi olarak M.Ö. 14. yüzyıl, Hititlere kadar inen kökeniyle daha nice uygarlıklara da ev sahipliği yapmış. Osmanlı Beyliği’nin kurucusu olan Osman Bey’in bu toprakları devralmasıyla önemi iyice artan Eskişehir şehri günümüzde turistik olarak da işlevselliğini sürdürüyor. Anadolu’ya yolunuz düşerse görmeden geçilmeyecek bir köşe olduğunu söyleyebilirim.

eskişehir-balmumu-müze-indigodergisi

Yakın zamana kadar kültürel ve tarihi mirasını gizli tutan şehir, Büyükşehir Belediye Başkanı olan, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in girişimleriyle görsel ve sanatsal olarak da içinde barındırdığı bilgiyi açığa çıkartıyor. Sanatçı kişiliği ile de öne çıkan Yılmaz Büyükerşen, Mayıs 2013’de açılışını yaptığı Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi’ni şehre hediye etti. Sergilenen 160 balmumu heykel, kendisi tarafından yapıldı.


eskişehir-balmumu-müze-indigodergisi

Müze şehrin merkezinde bulunan ve tarihi dokusunu hala koruyabilen Odunpazarı semtinde yer alıyor. Tarihe iz düşüren kişilikler ya da günümüzde aramızda olan pek çok siyaset ve  bilim insanları, sanatçılar, sporcular, yazarların heykelleri dönemlerine ait özgün yaşam şartları da korunarak sergileniyor. Kimileri ile göz göze geldiğinizde gerçek imajı veren heykeller bir şekilde size kendi öykülerini de aktarıyorlar. Örneğin; Kral Midas’ın heykeli ile karşılaşmak, Midas’ın Kulakları öyküsünü anımsamanıza sebep oluyor.

müze7

Türkiye için bir ilk olan müze, bizi hakkında fazlaca fikir sahibi olmadığımız konulara yönelterek bilgi hazinemizi genişletmemize olanak sunmakta. Daha da ileri gidecek olursak, balmumu heykel sanatına  hobi olarak da yöneltebilecek kapasitede.


Müze çıkışında sizi bekleyen bir sürprizle karşılaşıyorsunuz. Karşınızda, Yılmaz Büyükerşen’in heykelleri nasıl yaptığına ait bir heykel durmakta. Ayrıca duygu, düşünce ve izlenimlerinizi aktarabileceğiniz müze defteri sizi bekliyor.


Engin Doğalı Yıldırım
1962 doğumlu olup, Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra on beş yıl eğitimci olarak görev yaptı. 2006-2007 döneminde katıldığı yazım atölyesi çalışmalarından sonra gençler için yazmaya başladı. Amacı, anlattığı öyküler aracılığı ile hem bireysel gelişimlerine yardımcı olmak hem de bilimsel konular üzerine daha fazla düşünmelerini sağlamak.