E-Ticaret ve Dijital Girişim Pazarı

Geçtiğimiz ay Elance ve Gelişim Grubu ortak girişimiyle “E-Ticaret ve Dijital Girişimlerde Yeni Trendler ve Beklentiler” konulu bir konferans düzenlendi. Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi’nde yoğun katılımlı gerçekleşen konferansta Türkiye e-ticaret ve online girişim pazarının önde gelen isimleri bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

mağazacılık geleceği online

Markofoni Grup CEO’su İlker Baydar, online mağazacılıktaki yeni trendleri ve karşılaşılan sorunlar üstüne konuştu. Diğer yandan, Türkiye’nin teknoloji odaklı yatırım şirketi olan 212ltd Venture Capital’in Genel Müdürü Ali Karabey ise girişimcilerin ve kobilerin yaşadığı genel sıkıntılar ve risklerin üzerinde durdu. İnternet reklamcılığının önde gelen şirketlerinden Reklamz, Linkz, Sem, Mobilz gibi şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanı Orkun Tekin, içerik pazarlamada sosyal medyanın öneminden bahsetti.

İlker Baydar (Markafoni)

Haziran 2014 yılı itibariyle Markafoni Grup CEO’su olarak göreve başlayan İlker Baydar uzun yıllar perakendecilik sektöründe yer almış yenilikçi ve girişimci bir yöneticidir. İlker Baydar, bizlere Türkiye’de online perakendecilik oranlarının gelişmiş ülkelere göre oldukça düşük olmasına rağmen % 1,5 civarında olduğunu ve yeni tanışılan bu kanalın potansiyelinin yüksek olduğunu aktarmıştır. Online satışlarda önemli olan müşteri ihtiyaçlarını çok iyi anlayıp analiz etmek ile müşterinin güveninin kazanılması olduğunu özellikle vurgulamıştır.


Ayrıca online mağazacılık konusunda yaptıkları yeni atılımlardan da bahseden İlker Baydar, müşteriye temasın önemli olduğunu ve bu amaçla belli başlı merkezlerde müşterilerin ürünleri denemesi amacıyla “testing laboratory” konseptini hayata geçirmeyi planladıklarını aktarmıştır.

Online mağazacılığın en büyük sorunlarından biri olan müşterinin özellikle beden uymama sebebiyle ürünü değiştirmek istese bile iade etmek zorunda kalmasının önüne geçemediklerini ve bu duruma bir çözüm getirmek amacıyla markafoni ile anlaşması olan perakende mağazalarda müşterinin isterse ürünü iade edebilme ve hatta değiştirme olanağı sağlamayı amaçladıklarını aktardı.

Ayrıca sezon ürünlerini de devreye alarak belli oranlarda indirim uygulayarak tedarik sürecini kısaltmayı ve müşteriyi kampanya bitimine kadar bekletmenin önüne geçmeyi hedeflemektedirler.

Mobil pazarın online alışverişte önemli bir rol üstlendiğini müşterinin her konuda olduğu gibi online alışverişte de web’ten mobile yöneldiğini, trendin bu yönde bir artış gösterdiğini de bizlerle paylaştı.

Ali Karabey

Türkiye’nin teknoloji odaklı yatırım şirketi olan 212 kurucularından Ali Karabey ile Venture Capital ve Melek Yatırımcılık hakkında girişimciler ve kobilerle yaşanan sıkıntılar ve risklerin üzerinde durmuştur. 212 girişimcilere destek ve yatırımcı bulmakla kalmayıp onların müşterileri, tedarikçileri, PR ajansları, pazarlama çalışmaları, ortaklıkları ve hatta avukatları ile de ilgilenmektedir. Kobilerin nakit sıkıntısına çözüm yaratmak için aslında bir nevi banka görevi gören bir kurumun ötesinde yatırımcıların sermayelerinin sorumluluğunu ve riskini alarak adım atmaktadır.


Melek yatırımcılar ile iş fikrinin çekirdeği oluşmakta, network ile doğru zaman, bilgi ve deneyimlerle şekillenmekte ancak bir adım ötesine geçmek için venture capitale ihtiyaç duymaktadır. Bu desteğin hızlandırıcı etkisi yukarı veya aşağı yönde olabilmektedir. Doğru zamanda, doğru pazarda hareket edilirse maksimum kazanç sağlanabildiği gibi yanlış zamanlama, yanlış alınan yatırım kararları ile düşüş de çok hızlı bir şekilde olabilmektedir. Çünkü sermaye artınca yapılan yatırımların büyüklüğü arttığı gibi hata payı da artmaktadır. İyi plan yapılarak, doğru adımlar atılmaz ise duvara çok daha hızlı çarparak batış da kaçınılmaz olabilmektedir.

Orkun Tekin

Yatırımlardan, online alışverişten bahsedip de online reklamcılık ve pazarlamadan bahsetmemek olmazdı. Bu konuda da bize internet reklamcılığının önde gelen şirketlerinden Reklamz, Linkz, Sem, Mobilz gibi işletmelerin yönetim kurulu başkanı olan Orkun Tekin içerik pazarlama ile ilgili deneyimlerini bizlerle paylaştı. Sosyal medyanın önemini vurgulayan Orkun Tekin, medyanın önüne geçmesini hem faydalı hem de sakıncalı bulduğunu aktardı. Çünkü iyi yönetilemeyen sosyal medyanın bir süre sonra “zaytung” habere benzer bir nitelik kazandığı için içerik pazarlamada başarısız kalmaktadır.

Müşteri, online bilgiye çabuk ulaştığı için tercih etmesine rağmen organik olarak da ürüne dokunmayı ve içeriğine temas etmeyi istemektedir. Ayrıca sosyal medyada pazarlama maliyetleri ve reklamlar da oldukça maliyetli yöntemlerden biridir. En değerli pazarlama yönteminin, tekrar gelen bağlı ve mutlu müşteri olduğunu dile getirdi. Çünkü online alışveriş müşterisi sürekli yenilenir, maalesef kalıcı olmaz. Bu sebeple elde olan müşteriyi tutmak ve farklılık yaratmak için değerli olduğunu hissettirmek gerekir. Kişiye özel kampanyalar, fırsatlar sunarak bağlılığının arttırılabileceğini ve kalıcılık kazandırılacağını aktardı.

Gelişmekte ve hala bakir olan e-ticaret sektöründe risklerin ve getirilerin çok olduğunu ancak başarıya ulaşmak için yatırımcının sabırlı olması gerektiği ortak paydasında buluşuldu. Türkiye’de e-ticarette pek çok isim olmasına rağmen özellikle ABD’deki kadar büyük oyuncuların olmadığını ve pazarda hala yerin olduğu vurgulandı. Bu pazarda pay sahibi olmak için ciddi yatırım, akıllı harcamalar, sürdürülebilirlik, alt yapı (lojistik, depo, stok takibi, katalog seçimi vb.) gereksinimlerinden bahsedildi.

Girişimcilere tavsiyeler
Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi

Girişimcilere tavsiyeler

  • Her fikrin para etmediği, ticarete uygun olmadığını bu nedenle fikre aşık olup da riskleri düşünmeden hareket etme hatasına kapılmamaları gerektiği
  • Hatalı yatırımlardan kaçınarak zaman kaybetmemeleri gerektiği
  • Tek bir fikre, tek bir projeye bağlı kalmadan alternatiflerin düşünülmesi ve her zaman bir B planı olması gerektiği
  • Problemsiz bir girişim olmayacağı için problem çözmeye odaklanılması gerektiği
  • Yatırımların doğru zamanda doğru noktalarda yapılması gerektiği
  • e-ticaret sektöründe üründen çok hizmetin, verilen servisin önem kazandığı

Gelişim Grubu seminerleri ve gruba dair detaylı bilgiye gelisimgrubu.org adresinden ulaşabilirsiniz.


Kaya Gazı: Enerji Savaşının Yeni Silahı


Hatice Ergüven
Eğitmen ve kalite uzmanıyım. Mayıs 1986 Ankara doğumluyum. 1987'den beri İstanbul'da yaşamaktayım. 2005 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümüne girip laboratuvarda asistan öğrenci olarak başlayan akademik hayatıma yine aynı bölümde Yüksek Lisans (2010-2011) ve Doktora (2011- devam) ile devam etmekteyim...