Milliyetçilerin Oscar Adayı: Keskin Nişancı

Amerikan milliyetçilik propagandasına yeni bir film daha ekleniyor. Keskin Nişancı (American Sniper), çocuklar da dahil tüm Müslümanları potansiyel terörist olarak gösteriyor. Üstelik Clint Eastwood’un yönettiği film, 6 dalda Oscar’a aday gösterildi.

keskin nişancı kapak

 

Amerikan milliyetçilerinin kahramanlarından keskin nişancı Chris Kyle’ın bir bölümünü kendisinin yazmış olduğu otobiyografisinden uyarlanan 6 dalda Oscar adayı Keskin Nişancı, Oscar yarışının sonuçlanmasına kısa bir süre kala vizyonda.

Terörist saldırılardan sonra orduya giren Chris, eğitim gördüğü sırada tanıştığı Taya’yla evlenir. İlk görevinde keskin nişancı olarak Felluce’ye yollanır. Chris yaptığı kritik atışlarla birliğini savunur. Amerikan birliğinin başarısızlıklarının arkasında ise Olimpiyat madalyası kazanmış bir keskin nişancı olan Mustafa vardır. Görev süresi bittiği için ülkesine dönmek zorunda kalan Chris, tekrar Irak’ta görev alır. Ancak görev yine başarısızlıkla sonuçlanır. Başarısızlık ve ölümlerle dolu üçüncü sefer de Chris’i Irak saplantısından vazgeçirmez. Amacı bir kez daha Irak’a gidip Mustafa’yı öldürmektir…


Jason Hall’un senaryosunu yazıp Clint Eastwood’un yönettiği American Sniper / Keskin Nişancı, Eastwood’un 2014 yılı içersinde çektiği 2. filmi. Çekimleri Fas ve California’da yapılan film, Oscar yarışındaki filmler arasında en geç tamamlanan yapım. Film 6 Oscar adaylığına karşın ana kategorilerde favoriler arasında değil, ancak teknik dallarda Oscar kazanması olası.


Filmin subjektif bir bakış var. Çocuklar da dahil tüm Müslümanların potansiyel terörist olarak gösterilmesi, rahatsız edici. Keskin Nişancı’nın hikayeyi tek taraflı işleyen ve Amerikan milliyetçiliğini okşayan bir film olduğu söylenebilir. Film, 20 Şubat itibariyle gösterimde.


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.