11. Akbank Kısa Film Festivali

On bir yıldır Türkiye’deki sinema etkinlikleri arasında önemli bir yere sahip olan Akbank Kısa Film Festivali 16 Mart’ta başlıyor.

kısa film sinema akbank festival Esme Madra Erdem Tepegöz Selim Evci Handan İpekçi Nazan Kesal Mutlu Parkan Taner Birsel Derya Bigalı akbank sanat

Sinema sektörü her ne kadar tükenişin eşiğinde olsa da yeni nesil umut vaat ediyor. En azından benim beklentim o yönde. Kısa film denince benim görmek istediğim, “Toplum için sanat mı, sanat için sanat mı?” sorusu bir yana dursun; bağımsız, eleştirel, tabuların üstüne giden, sorgulayan, kapalı gişeye alternatif bir duruştur. 2015’in bağımsız film festivallerinde bu önemli noktaları görebilecek miyiz, izleyip göreceğiz.

Akbank Kısa Film Festivali 11 yaşında

Festival, bu yıl ilk kez yabancı yönetmenlerin katılımını genişletme kararı almış. Ulusal Yarışma ve Uluslararası Yarışma olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. Deneysel film kategorisinde yer alan yapımlar da bu sene yarışmaya katılacak. Böylece Akbank Kısa Film Festival, yeni fikirleri desteklemiş olacak; genç sinemacılara kendilerini gösterme imkanı sunacak.


Akbank 11. Kısa Film Festivali programında, “Festival Kısaları”, “Dünyadan Kısalar”, “Yarışma Dışı Seçki” “Kısadan Uzuna”, “Özel Gösterim” ve “Deneyimler” bölümlerinin yanı sıra Atölye çalışmaları ve söyleşiler yer alıyor.

Kurmaca, Belgesel, Deneysel ve Canlandırma kategorileri kapsamında ön eleme jürisinden geçip yarışmalı bölümlere katılmaya hak kazanan filmler, 16-26 Mart 2015’te Festival Kısaları bölümünde izleyicilerle buluşacak. Ulusal yarışma kapsamında jüri tarafından en iyi film seçilecek olan yapım 5.000 dolar ile ödüllendirilecek. Uluslararası yarışma bölümünde ise en iyi film aynı şekilde 5.000 dolar para ödülü almaya hak kazanacak.

kısa film festivali Kurmaca Belgesel Deneysel Canlandırma

Jüri

Bu yıl 11’incisi düzenlenen Akbank Kısa Film Festivali’nin ön eleme jürisinde, Oyuncu Esme Madra, Yönetmen Erdem Tepegöz ve Yönetmen Selim Evci bulunuyor.

Festivalin ulusal yarışma ana jüri üyeleri ise Yönetmen Handan İpekçi, Oyuncu-Yönetmen Nazan Kesal, Işık Üniversitesi Sinema TV Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mutlu Parkan, Oyuncu Taner Birsel ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı olarak belirlenmiş.

Uluslararası yarışma ana jüri üyeleri ise, Yönetmen-Senarist Jessica Woodworth, Berlin Film Festivali Kısa Film Küratörü Maike Mia Höhne, Oyuncu Meltem Cumbul, Görüntü Yönetmeni Florent Herry ve Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı olarak belirlenmiş.


Yeşim Ustaoğlu’nun sinema serüvenine başladığı yıllarda ürettiği “Magnafantagna”, “Düet” ve “Otel” adlı kısa filmleri ilk kez gösterilecek. Festival’in Kısadan Uzuna bölümünde ünlü yönetmenin Altın İstiridye ödüllü filmi Pandora’nın Kutusu Festival takipçileriyle buluşacak, Ustaoğlu düzenlenecek bir söyleşiyle kısa film severlere deneyimlerini aktaracak.

Bu yıl Belgesel Sinema bölümünün konuğu ise usta yönetmen Engin Ayça. Yönetmenin belgesel filmleri “Ölüler Altın Takmaz” ve “Penceremde Sardunyalar” festival programında yer alıyor.

kısa film

Sinema dünyasının önemli isimleri İstanbul’da

Akbank Kısa Film Festivali, söyleşileri ile sinema dünyasının önemli isimlerini sinemaseverlerle bir araya getirecek. “Oyuncu Gözüyle Kısa Film” başlıklı söyleşide kısa filmlerde sıkça rol alan oyuncu Tülin Özen, Sermet Yeşil ve Ahmet Rıfat Şungar deneyimlerini sinemaseverlere aktaracak.

Festivalde ayrıca “Film Müziği ve Ses Tasarımı”, “Sinemada Alternatif Dağıtım Mecraları”, “Yapımcı Gözüyle Film Yapım Süreci” söyleşileri de gerçekleştirilecek.

üniversite kısa film akbank sanatAtölye Çalışmaları bölümünde gerçekleştirilecek “Vahide Perçin ile Oyunculuk”, “Florent Herry ile Görüntü Yönetmenliği”, “Cenk Erol ile Renk Düzeltme”, “Emre Erdem ile Film Afişi Tasarlamak”, “Sinan Şensivas ile Film Çekiminde Dijital Görüntünün Depolanması” ise sinemaseverlere ilginç deneyimler yaşatacak. Festivalin özel gösterim bölümünde ise Polonya’dan Canlandırma Kısalar yer alıyor.

Ulusal ve Uluslararası yarışma kapsamında jüri tarafından en iyi film seçilecek olan yapımlar festivalin ardından “Ödüllü Filmler Üniversitelerde” etkinliği kapsamında; Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki üniversitelerde gösterim turuna çıkacak.


Program için tıklayın


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.