Bir Kemal Kılıçdaroğlu Belgeseli

Kemal Kılıçdoğlu’nun hayatının anlatıldığı, yönetmenliğini Rıdvan Akar ve Hikmet Karaüç’ün yaptığı belgeselde Kılıçdaroğlu’nun ailesi, iş ve okul arkadaşlarının ağzından Kemal Kılıçdaroğlu’na dair anıları ve CHP Genel Başkanlığına uzanan hayat hikayesini dinliyoruz.

kemal kılıçdaroğlu belgeseli

“Anadolu’nun Kemal’ı, Türkiye’nin Başbakanı”

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 17 Aralık 1948 günü, Tunceli’nin Nazımiye ilçesindeki Ballıca köyünde başlayan hayatından kesitlerin yer aldığı belgeselde, çocukluğu ve gençliğiyle ilgili fotoğraflar kullanılmış. Fotoğraflardan da gördüğümüz üzere Kılıçdaroğlu halkın Kemal’i olarak doğmuş ve Genel Başkanlık makamı onu bu özelliğinden hiç bir zaman koparmamış. O her zaman halk için çalışmış ve çalışmaya devam ediyor.

kemal kılıçdaroğlu ailesiBelgeselin başında Kemal Kılıçdaroğlu’nun anlatımıyla doğduğu köy ile anne ve babasının fotoğrafları var. Belgeselin ikinci bölümü “Kemal’in ideali” başlığı altında ve bu bölümde Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün hala peşinden koştuğu Türkiye idealini herkesle paylaşıyor. “Kemal’in sevdası” ismini taşıyan üçüncü bölüm ise Kemal ve Selvi Kılıçdaroğlu’na ayrılmış. Kemal ve Selvi Kılıçdaroğlu’nun evlilik fotoğrafları bu bölümde yer almış ve onlara ait bu güzel öykü, Anadolu’nun günümüzde devam eden masum sevdalarından biri olarak dikkati çekiyor. Son bölüm ise “Kemal’in hayali” ismini taşıyor ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı’nın, Türkiye sevdası bitmeyen bir aşk ile devam ediyor.


Belgeselden bazı kesitleri sizlerle paylaşmadan geçmek olmaz, herkesin mutlaka izlemesi gereken bir belgesel ve hepimizin örnek alması gereken bir lider!..

Kılıçdaroğlu evli ve üç çocuk babasıdır. Genelbaşkan çocukları için; “Ama ben bu ülke için pırıl pırıl 3 çocuk yetiştirdim” sözlerini belgeselde herkesle paylaşıyor.

Kemal Kılıçdaroğlu Belgeseli’nden bazı sözleri

kemal kılıçdaroğlu belgeseli“Elazığ Ticaret Lisesi’nden 1967’de birincilikle mezun oldum. Yüksek öğrenimimi Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde (şimdiki adıyla Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi) yaptım. Buradan 1971 yılında mezun oldum. Aynı yıl hesap uzman yardımcılığı sınavını kazanarak Maliye Bakanlığı’nda göreve başladım. Daha sonra hesap uzmanı olarak bir yıl Fransa’da kaldım. Fransızca biliyorum.” diye kendisinden bahseden CHP Genel Başkanı, okul döneminde sabahlarını halk kütüphanesinde geçirmekte ve çalışkanlığı ile herkesin dikkatini çekmiştir.

Kılıçdaroğlu, “Babamın nasıl okula başladığını anlatmak isterim. Köyden dedemle birlikte Nazimiye ilçesine geliyorlar. Caddede yürürken bir zil çalıyor ve bir kapıdan çocuklar dışarı fırlıyor. Babam ‘bunlar kimin çocukları’ diyor. Dedem ‘burası ev değil oğlum okul’ diyor. Babam okula gitmek istiyorum diyor. Dedem göndermek istemiyor. Babam beni okula göndermezseniz yemek yemem’ deyip direniyor. Babamın yaşı büyük diye almıyorlar. Mahkeme kararı ile yaşını küçültüp okula kaydını yaptırıyorlar. Onun direnci bizi buralara taşıdı. Annem okuma yazma bilmezdi. Ama ben bu ülke için pırıl pırıl 3 çocuk yetiştirdim. Hangi anne baba çocuklarının iyi okumamasını ister. Cumhuriyeti cumhuriyet yapan bu eğitimdir” diye konuşan CHP Genel Başkanı, bugünün Başbakan adayı ve o Türkiye halkının en derininde gelen bir lider!

kemal kılıçdaroğlu kütüpane kartı

Anadolu Kültürü’nden doğan bir lider

“Aslında ben Anadolu’nun bir parçasıyım. Anadolu kültürünün bir parçasıyım. O yoksul halkın bir parçasıyım. Onlar nasıl yaşıyorsa ben onların yaşantılarından süzülüp bugüne gelen kişiyim. Herkesin huzur içinde yaşamasını isteyen bir kişiyim. Ve ben bu yükselişi sadece ve sadece Cumhuriyet’e borçluyum. Eğer bu ülkede Cumhuriyet olmasaydı Kemal Kılıçdaroğlu asla CHP Genel Başkanı olamazdı. Cumhuriyet’i kime borçluyuz, Mustafa Kemal ve arkadaşlarına. Aslında onların yaptığı devrimin ne kadar önemli olduğunu ben kendi hayatımdan biliyorum.” Kemal Kılıçdaroğlu


Daha özgür bir Türkiye

“68 kuşağındanım. O kuşaktan olmaktan onur duyuyorum, gurur duyuyorum. O kuşağın kendine göre idealleri vardı, hedefleri vardı, amaçları vardı. Daha özgür daha güzel bir Türkiye beklentisi vardı.” Kemal Kılıçdaroğlu

kemal kılıçdaroğlu ailesiAlın Terinin Değeri

“Yetiştiğiniz kültür, sizin yoksuldan yana olmanızı, mazlumdan yana olmanızı, emeğin hakkını korumanız gerektiğini, alın terinin ne kadar değerli olduğunu, kul hakkı yememenin ne kadar önemli olduğunu zaten kültür olarak öğretiyor.” Kemal Kılıçdaroğlu

Doğruluğun Önemi

“Babamın bir cümlesini hiç unutmam! Bütün çocukları için söylemiştir bunu; ‘Oğlum sen doğru dur, eğri belasını bulur’ diye. Söylediği çok doğrudur. Doğrudan sapmamak gerekiyor. Siyasete atıldığım gün mal varlığımı kendi internet siteme koydum. Çünkü o mal varlığı benim alın terimle edindiğim mal varlığımdı. Utanılacak bir şey yoktu orada, tam tersine övüneceğim şeyler vardı. Çocuklarımı da aynı anlayışla yetiştirdim. Kendilerine belli bir yerde veya özel bir alanda ayrıcalık tanınmasını istemezler. Doğru da bulmazlar bunu. Öyle bir kültürle yetiştik, çocuklarımı da öyle yetiştirdim.” Kemal Kılıçdaroğlu

***

Anadolu’nun Kemal’i belgeselinde görev alan, yönetmenler Rıdvan Akar ve Hikmet Karaüç, görsel yönetmen: İbrahim Kahraman, sanat yönetmeni: Kerem Tunaboylu, kamera: Semih Yıldız ve Akif Dal, airkopter: İsmail Çivirlli, müzik danışmanı: Hasan Kalan, türkü: Cengiz Özmen, ana tema beste: Engin Arslan, proje koordinatorü: Halil İbrahim Pekin, proje asistanı: Melek Yaz ve Asuman Akşamsefası ve filmin yapımcılığını üstlenen DTM Production’a bu harika ve anlam dolu belgeseli çektikleri için çok teşekkürler…

Belgeseli izlemek isteyenler için aşağıda izleyebilir.


Herkese iyi seyirler…


 

Merve Gülçin Güleç
"Biliyorum, içerilerde bir yerlerdesin..." Her insanın en derininde kendi sesi vardır. Güzele giden yol, insanın kendi iç sesindedir. Ve herkesin iç sesini duyabilmek için sessizliğe ihtiyacı vardır. Ben sessizliği yazarken duyuyorum...