500 yıl önce çizdiği haritaların sırrı halen çözülememiş Piri Reis ile onunla aynı dönemde yaşamış kahin Nostradamus tanışmış olabilir mi?
Beş asır önce çizdiği haritanın sırrı hala çözülememiş, dünya tarihinin en önemli denizcilerinden biri sayılan Piri Reis, nedense kendi topraklarında fazla tanınmaz. Piri Reis, İzmirli yazar Sercan Leylek’in yeni çıkan tarihsel kurgu romanının baş kahramanı.
500 yıl önce daha keşfedilmemiş coğrafyaları haritasında gösteren Piri Reis, daha sonraları bilim ötesi teorilere de ilham kaynağı olmuştu. Onunla aynı dönemde yaşamış Fransız doktor ve kahin Nostradamus, kendisi gibi gelecek görüsü kuvvetli olan Osmanlı denizcisi Piri Reis ile karşılaşmış olabilir mi? Ege sularında ve Oslo sokaklarında geçen iki macerayı anlatan Piri Reis ve Nostradamus romanı, dünya tarihinin iki önemli karakterini daha yakından tanımamıza vesile olacak.
Ayrı ayrı Piri Reis ve Nostradamus’un kronolojilerini araştıran genç yazar Sercan Leylek, Fransa’daki veba salgını sırasındaki 12 yıllık bir dönemde Nostradamus hakkında hiçbir bilgi bulanmadığını fark etmiş ve Nostradamus’un o dönemde yolunun Piri Reis kesiştiğini farz ederek kaleme almış ikinci kitabını.
Kitapta Piri Reis ve Nostradamus’un hikayesine paralel olarak anlatılan diğer hikaye de zamanımızın Oslo şehrinde geçiyor. Üzerinde yeni bir tedavi yöntemi denenen böbrek kanseri İzmirli Tuna da şans eseri eline geçen tarihi bir belge sebebiyle hikayeye dahil oluyor.
Kitapta tarihi dönem ve Norveç ile ilgili bazı bilgi ve gerçekler sayfa altlarında dipnot olarak verilmiş. Bunun yanında, Tuna aracılığıyla günümüz Norveç kültürü ve coğrafyası hakkında da bir çok şey öğreniyoruz romanda. Sadece Norveç’te yaşanarak elde edilebilinecek bazı tecrübeleri okuyucuya aktaran kitap, bu ülkede yaşamanın nasıl olduğunu öğrenmek isteyenlerin de merakını giderecektir.
Sercan Leylek‘in romanı hem Piri Reis’e hakkettiği değeri verme, hem de günümüz Norveç kültürünü anlama açısından emsal niteliğinde. Piri Reis Haritasının 500. yılında yazılan 328 sayfalık roman, bu Şubat ayında Postiga yayınlarından çıktı.
Tarihsel kurgu romanlarının önemi
Tarihi, tarih kitaplarından okumak birçoklarına sıkıcı ve zor gelebilir, ama insanın özellikle kendi yaşadığı toprakların tarihini bilmesi gerektiği de tartışılmayacak bir konudur. Zira geçmişi derinlemesine öğrenmek, bugünü ve bugün neden böyle yaşadığımızı anlamamıza yardımcı olacaktır.
Tarihsel karakterleri konu alarak yazılan kurgu romanlar tarihi tam olarak öğretme amacı gütmezler, fakat tarihi karakterleri sevdirerek tarihi öğrenmek için gerekli merak ve şevki açığa çıkarırlar. Daha kolay okunur olması ve akademik tarihe göre daha çekici konuları işlediğinden bu tarz romanlar tarih kitaplarından daha fazla ilgi görmektedir.
Ülkemiz insanı, tarih sevgisi ve bilgisiyle tanınan bir millet değil. Ama özellikle son yıllarda çevrilen televizyon dizileri ve filmlerden dolayı tarihe çok kafa yorar olduk. Hatta tarih konusu gündelik konuşmalara bile girmeye başladı. Ne var ki görselliğe ve popülizme dayanan bu medya ürünleri halkı henüz tarihi araştırmaya sevk edebilmiş değiller. Üzerinde yaşadığımız topraklarda kimlerin yaşadığını, bu kültürün oluşmasına nelerin ilham vermiş olduğunu kendi hayal gücümüzü kullanarak, yani roman okuyarak öğrenmek tarih bilgimize daha fazla katkıda bulunacaktır.
Biyografi: Sercan Leylek
İzmir’li yazar Sercan Leylek, gölge tiyatrosu geleneğini yaşatan bir ailenin çocuğu. Aslen bilgisayar mühendisi olan yazar, 6 yıldır Oslo’da enerji borsaları analisti olarak çalışıyor. Çeşitli gazete ve portallarda şiir ve köşe yazıları da yazan genç yazar, 2012 yılında çıkardığı ilk romanı Cydonia’da yolları kesişen Beyrutlu, Norveçli ve Amerikalı üç adamın macerasını anlatmıştı.