23 Nisan Barış ve Adam Olacak Çocuk

O eşsiz yorumu ve aklımızda kalan birbirinden harika şarkıları ve sıradışı giyiminin yanısıra ‘Adam Olacak Çocuk’ programlarıyla da iz bırakmış bir sanatçı Barış Manço.

Barış Manço 2

İstanbul, Üsküdar 2 Ocak 1943’de doğan ve 1 Şubat 1999’da yaşama veda eden sanatçı, şarkıcı, besteci ve söz yazarlığının dışında TV’de program yapımcılığı da yaptı. Kadıköy Moda’nın simgelerinden biri haline gelen Barış Manço’nun köşkü, sanatçının ve ailesinin eşyalarının sergilendiği bir ev haline getirildi.

Köşk, 19. yüzyılda yapılan ve Whittall ailesinin evi olarak bilinen tuğladan yapılmış bir konak. Konak, 1970’li yıllarda Manço tarafından satın alındı ve ölümüne kadar bu konakta ailesiyle birlikte yaşadı. Günümüzde bu tarihî konak Barış Manço evi olarak kullanılıyor ve bu köşkte Barış Manço’nun kişisel eşyaları sergileniyor.


Barış MançoSanatçı, Türkiye’de rock müziğin öncülerinden, Anadolu Rock türünün kurucuları arasında sayılır. Müziğe başlangıcını Galatasaray Lisesi’nde, yüksek öğrenimini Belçika Kraliyet Akademisi’nde tamamladı. Bestelediği 200’ün üzerindeki şarkısı, kendisine 12 altın ve bir platin albüm ve kaset ödülü kazandırdı. Bu şarkıların bir bölümü daha sonra Arapça, Bulgarca, Flemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı.

Kol Düğmeleri, Seher Vakti, Kağızman, Dağlar Dağlar, İşte Hendek İşte Deve, Arkadaşım Eşek, Yaz dostum, Hal Hal, Ali yazar Veli Bozar, Dönence, Gülpembe, Halil İbrahim sofrası, Kol Düğmeleri, Kara sevda, Can bedenden çıkmayınca, Domates biber patlıcan, Nane limon kabuğu parçaları aklımızda ilk kalanlar arasında.

İlk televizyon projesini Ekim 1988’de TRT 1 televizyonuna “Çocuk ve aileye yönelik eğitici ve eğlendirici bir dünya belgeseli” eşsiz bir program önerdi ve yayına girdiği günden beri, milyonlarca izleyicinin ilgisini çekti ve ekran başına topladı; “Barış Manço ile 7’den 77’ye” programı 1988 yılında doğdu. 1988’de Barış Manço’yu başta çocukların olmak üzere herkesin sevgilisi yapacak olan “7’den 77’ye” programı başladı. TRT’de yayınlanan bu programda TV ekibi 150’den fazla ülkeye giderek, oraları seyircilere tanıttı.

“Adam Olacak Çocuk” ile de çocuklara öğütler vererek onlara yeteneklerini sergileme fırsatı verip dönemin en başarılı televizyon yüzü olarak hafızalarımızdaki yerini pekiştirdi. Barış Manço ile 7’den 77’ye”, adından da anlaşıldığı gibi tüm yaş gruplarına hitap ediyor ve kendi içerisinde özel bölümlerden oluşuyordu.”Adam Olacak Çocuk” ile çocuklara, “İkinci Kahvaltı” ile büyüklerimize ve yaşlılara, “Dönence” ve “Dere Tepe Türkiye” ile yetişkinlere; dolayısıyla herkese hitap etti. Hazırladığı televizyon programıyla Dünya’nın pek çok ülkesine gitti ve bu nedenle “Barış Çelebi” olarak adlandırıldı.

Herkesin Barış abisi olarak gönüllerde yer eden Barış Manço, hayatımızda iz bırakanlar arasında yerini almış, unutulmayacak bir sanatçıdır.

Adam olacak çocuklar yetiştirebilmek dileğiyle…


***

23 Nisan günü; Adam olacak çocuk’ etkinliği

barış manço adam olacak çocukVe güzel bir etkinlik haberi;  İstanbul Oyuncak Müzesi 23 Nisan günü, 10. yaşına çok özel etkinlikler ile girmeye hazırlanıyor. “Adam Olacak Çocuk” adlı televizyon programında yıllarca ünlü sanatçı Barış Manço’ya piyanosuyla eşlik eden Mine Mücür ve Çocuk Korosu birlikte verecekleri mini konserde Barış Manço’nun şarkılarını seslendirecekler, ardından da Mine Mücür’ün yönlendirmesiyle küçük ziyaretçiler  “Adam Olacak Çocuk” programını yıllar sonra tekrar temsili olarak canlandırılacaklar.

23 Nisan özel etkinliği, çocukların müze bahçesinin duvarlarına barış resimleri yapması ile son bulacak. Müze 10. yaşına girerken bugünün çocuklarına barış, sevgi, kardeşlik, beraberlik duygusunu aşılamak amacıyla yapılan bu özel resimler 1 yıl boyunca müzenin duvarlarında kalıcı olacak ve çocuk gözünden “Barış” kelimesinin anlamını ziyaretçilere sunacak.

13:00-13:15   Mine Mücür ve Çocuk Korosu Mini Konser

13:15-13:45   ‘Adam Olacak Çocuk’ Temsili Canlandırma

13:45-15:00   ‘Barış Duvarı Canlanıyor’ Resim Atölyesi


Ayrıntılı bilgi için; 0 216 359 45 50


Hale Karaarslan
İndigo Dergisi’nde Yazı İşleri Müdürü ve Yayıncı olarak görev yapıyor. İndigo Dergisi’ni kendisi ve yazarlar için bir okul olarak görüyor. Yaşama ve insana dair pek çok şey öğrenerek, yürekleri sonsuz güzellikle çarpan bir sevgi ailesinin içinde her gün biraz daha maskelerinden arınarak, özünü, kendi olanı buluyor. İki harika çocuğunun öğretmenliğinde ve eşinin her konuda kendisini destekleyen sevgisi eşliğinde öğrenmeye devam ediyor. İstanbul ve Marmaris'te yaşıyor.