Yağmursuz Gökkuşağı: LGBTİ Onur Yürüyüşü

Yıl 1969, günlerden 28 Haziran…

onur yürüyüşü pride istanbul

ABD’nin New York kentindeki Stonewall Inn adlı eşcinsellerin buluşma mekanı olan bara polis baskın düzenler.

Baskın, barın müdavimleri için bıkkınlık getirecek kadar sıradan olsa da polis için o tarih, karşılaştıkları direniş söz konusu olduğunda oldukça sıra dışıydı.


Bu gösteriler ABD tarihinde eşcinsellere ve cinsel azınlıklara baskı uygulayan bir sisteme karşı ilk açık direniş olarak tanımlanır ve tüm dünyadaki eşcinsel hakları hareketini tetikleyen olay olarak kabul edilir.

Haziran ayının son haftası, dünyanın bütün LGBTİ bireyleri sokaklara çıkıp cinsel kimliklerinden dolayı “gurur” duyduklarını ilan ederler.

LGBTİ: Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Transseksüel ve İntersex kelimelerinin baş harfleridir.

Zaman içinde genel toplum anlayışına aksi marjinal bireylerin de açık desteğini alan eşcinseller, toplum tarafından marjinal bireyler olarak nitelendirilmektedir.

2015’in Haziran’ı, ABD’de neredeyse yarım asırdır süren bu mücadeleye hak ettiği itibarı iade etti.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin, 50 eyalette yani ülkenin tamamında eşcinsel evliliğin bir hak olduğu yönünde karar vermesinin ardından, ABD Başkanı Barack Obama ve ailesinin ev sahipliği yaptığı Beyaz Saray, önceki gece eşcinsel hareketin simgesel rengi olan gökkuşağı renklerine büründü.

beyaz saray lgbti gökkuşağı eşcinsel

Türkiye’de Onur Yürüyüşü

13’üncü LGBTİ Onur Yürüyüşü 28 Haziran’da İstanbul Beyoğlu’nda gerçekleşecek.

Geçen yıl İstiklal Caddesi’ni başından sonuna kadar dolduran kalabalıkla tarihinin en geniş katılımlı yürüyüşünü gerçekleştiren etkinlik, bugün saat 17:00’de Fransız Konsolosluğu önünde başladı.

Yürüyüş, “Neşemizi, aşkımızı isyanımıza katarak sokakları, caddeleri gökkuşağı bayraklarıyla donatacağız, sloganlarımızla inleteceğiz. Sen yoksan bir eksiğiz!” çağrısıyla düzenleniyor.

LGBTİ’ler arasında aktivist veya sosyal hareketin sıkça belirtilen bir amaç, LGBTİ kişiler için sosyal eşitliktir; bazı kişiler ayrıca LGBTİ toplulukları geliştirmek ya da daha geniş toplumu cinsel baskılardan kurtarmak için çabalamışlardır.

Günümüzde örgütlenen LGBTİ hareketleri lobicilik ve sokak yürüyüşleri; sosyal gruplar, destek grupları ve topluluk etkinlikleri; dergiler, filmler ve edebiyat; akademik araştırma ve yazı ve iş faaliyetleri gibi çok çeşitli siyasi eylemcilik ve kültürel faaliyetlerden oluşuyor.

İlk kez 2003 yılında otuz kişiyle başlayan ve Türkiye’deki LGBTİ hareketiyle ve örgütlerin çabalarıyla yapılan yürüyüşe katılım, 2010 yılında beş bin kişiye ulaştı.

2011 yılında on bin, 2012’deyse yirmi bin kişinin katılımıyla gerçekleşen yürüyüş, 2013’te elli bin kişinin katılımıyla gerçekleşti.

İstanbul’daki yürüyüşün, Güneydoğu Avrupa ve Orta Doğu’nun en kalabalık onur yürüyüşü olduğu belirtiliyor.


Homofobik hatta insan haklarına aykırı açıklamalar ve tavırlar talihsiz şekillerde karşımıza çıkmaya devam ediyor.

İnsanların ‘ahlaksızlık’ olarak yargıladığı marjinal kesimin karşında sessizlik ile arka bahçeye saklanmak ise homofobik kişilerin sesini yükseltiyor.

lgbt lgbti onur yürüyüşü pride taksim

LGBTİ hareketine katılan ve özgürce kimliklerini yaşayan kişilerin din seçimleri bireysel olarak ibadetleri ya da günahları kimseyi ilgilendirmez.

‘Laik Devlet’ anlayışında o kadar da -laik- değiliz diye bir anlayış söz konusu olamaz.

LGBTİ olan bireylerin ya da temsil ettiği her kişinin can güvenliğini sağlamak Devlet’in hatta Toplum’un görevidir.

Gün geçmiyor ki tercihleri sebebiyle insanların toplumdan uzaklaştırılarak, gözlerini kapatmasın…

Bireysel olan tercihlerden dolayı ailelerin kendilerinden aforoz etmesin…

Günümüzde ahlaksız olarak işaret edilen kişilerin, ne kimsenin düşünceleri ile derdi var ne de kimsenin canı ile inancı ile bir derdi var.

Giren çıkanla derdi olan, kalpleri ve gözleri bağlı olan kişilere söylenecek söz ise: SORRY !

Homofobik korkular kişilerin kendi bastırdıkları ve belki itiraf edemedikleri bir duygudur.

Trans bireylerin öldürülmesi veya ailelerinden uzaklaştırılmasına göz yummayacağız.

“Neşemizi, aşkımızı isyanımıza katarak sokakları, caddeleri gökkuşağı bayraklarıyla donatacağız, sloganlarımızla inleteceğiz. Sen yoksan bir eksiğiz!”

Azınlık hakları ile ilgili çalışmalarda Hükümet’in yasa tasarısı olarak alması gereken konu ile gözlerini açıyoruz.

LGBTİ hareketi destekleyerek onların hakları için çok sesli koro olarak söylüyoruz:

— Nerdesin Aşkım?


— Burdayım Aşkım!


 

Gülen Keser
Gülen KESER, (1988) Kırklareli'nde doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Yazı yazmaya oniki yaşında denemeler ile başladı. Kurduğu cümlelerdeki kelimeleri, mimikleri ile yaşatmak onun için bütünleştirici bir sanat oldu. İlk köşe yazarlığı deneyimine yerel gazete ile başladı.