Yıllardır Türkiye dış politikasına iktidarda olan AKP hükümeti yön veriyordu. 7 Haziran seçimlerinden sonra ise dış politika çizelgesini kurulacak olan koalisyon hükümeti belirleyecek.
Türkiye siyasetinin kaderini değiştiren 7 Haziran seçimleri… Kimi sonuçlardan memnun, kimi beklediği kadar başarılı olamadı. Artık tek başına iktidar olamayacak olan AKP, koalisyona gitmem diyen eski muhalefet ve meclise girmeyi başaran HDP. Aslında bakıldığında tam bir kargaşa yaşanıyor Türkiye siyasetinde. Herkesin kafası karışık, ne olacağımız belirsiz…
Yıllardır Türkiye dış politikasına iktidarda olan AK Parti hükümeti yön veriyordu. 7 Haziran seçimlerinden sonra ise dış politika çizelgesini kurulacak olan koalisyon hükümeti belirleyecek.
Son zamanlarda dış politikamız Cumhurbaşkanımızın baskısı altındaydı, Asya’dan Avrupa’ya hatta Amerika’ya kadar yüksek sesle eleştiride bulunuldu. Ankara, kendine göre hak hukuk arıyordu belki ama üslubumuzu beğenmeyen yabancı basının bombardımanına da maruz kalmaktan kaçamadık. Uzun zamandır iç politika ve dış politika hakkında tek başına karar alan AK parti seçimlerden sonra bu gücünü kaybetti.
Cumhurbaşkanı seçimlerden önceki dış politika hakkındaki ağırlığını seçimlerden sonra biraz yitirecek gibi görünüyor. Öyle ki, hükümet kurulması itibariyle yapılacak değişikliklerden en göze batanı dış politika değerlendirme ve yorumlarımızın biraz daha sakin olacağı…
Koalisyon hükümeti, dış politikada yeni strateji belirleyebilir mi?
Koalisyon kurulması her konuda olduğu gibi dış politikamız için de görüş farklılıklarına yol açacaktır. Zira her partinin uygulamak istediği farklı yöntem ve politika var. Ortak bir karara varmak her ne kadar zor olacak gibi gözükse de vatanımızı ve milletimizi düşünerek en mantıklı kararların alınacağından şüphemiz yok.
Türkiye’nin dış politikasındaki sorunlara bakacak olursak önümüzde uzun bir liste var; IŞİD, Avrupa Birliği üyeliğimiz için önümüze çıkan engeller, Kıbrıs sorunu, Ermeni soykırımı iddiaları, İsrail, Suriye, Mısır ve daha aklımıza gelmeyenler. Bütün bu sorunları göz önüne alırsak muhtemel her koalisyon için strateji değiştirilmesi gerekebilir. Koalisyon kuran partiler birbirlerinin fikrine saygı duyar mı, partiler politikalarını değiştirmeyi kabul eder mi, nasıl ortak bir yol bulunur hepsini önümüzdeki günlerde yaşayıp göreceğiz.
Kurulacak olan yeni hükümetle kendimizden emin, ne istediğimizi bilerek ve doğru şekilde ilerlememiz lazım. Ancak ilk önce hükümetin hangi partilerden oluşacağını bilmemiz gerekir. İç politika ve dış politikayla alakalı yapmamız gereken o kadar çok değişiklik ve yenilik var ki, şimdi konuşmak için çok erken. Hele bir hükümetimiz kurulsun o zaman hangi planlarda ve tutumlarda değişiklik yapılacağını öğreneceğiz.