Geleceğin süper bilgisayar uygulamalarının küçük bütçelerle evlerde, okullarda, hobi cihazları ile ve kişisel çabalarla yapılabileceğini kim düşünebilirdi ki… Enerji tasarruflu, eknonomik, kompleks yazılımları verimli şekilde eş zamanlı çalıştırabilen Parallella, birçok açıdan devrim döneminin başlangıcı kabul edilebilir.Gerçek zamanlı nesne takibinden, holografik görüntüye…
Süper bilgisayarlar, yüksek kapasiteli, paralel çalışan çok sayıda işlemcili ve öbek bilgisayarların oluşturduğu oldukça hızlı bilgisayarlardır. Uzun süre gerektiren bilimsel programlamaları, çok kısa sürede çözebilen bu makinalar, yüksek fiyatları ve aşırı elektrik tüketmeleri ile de ünlüdür. Her gün daha da hızlanan bu bilgisayarlar, günümüzde saniyede yüzlerce trilyonluk işlem yapabilmektedir. Türkiye’de henüz birkaç kurumda olsa da tüm dünyada yüksek bütçeler bu bilgisayarlara ayrılmış durumdadır. Öte yandan yeni çalışmalar; ‘daha düşük maliyetlerle, yüksek performanslı paralel işlem yapabilen bilgisayarları ve kullanımlarını nasıl yaygınlaştırırız ?’ sorusuna çare arıyor.
Parallella
Parallella, kredi kartı boyutunda, çok çekirdekli, çok işlemcili bir yüksek performans bilgisayarı. Tek başına kullanılabileceği gibi, başka cihazlara yerleştirilerek de kullanılabiliyor. Çift çekirdekli ARM A9 işlemciye sahip ve Ubuntu gibi birkaç popüler Linux yazılımını çalıştırabiliyor. Kısacası paralel programlamaya meraklı herkes için ideal bir cihaz. 18-çekirdekli, küçük, enerji verimli ve ekonomik olan bu bilgisayarın özelliklerine gelince, cihaz şu teknik yapılara sahip:
- Zynq-Z7010 ya da Z7020 çift çekirdekli ARM A9 İşlemci
- 16 çekirdekli Epiphany yardımcı işlemci
- 1GB SDRAM
- Micro-SD kart
- HDMI, USB (istek üzerine)
- 48 GPIO pin
- Konfigüre edilebilir donanım (FPGA)
- Linux işletim sistemi
- Açık kaynak tasarım dosyaları
- C ya da C++ ile OpenCL, MPI, ve OpenMP paralel programlama imkanı
- Gigabit Eternet
‘Paralel programlamaları kolay kullanılır hale getirmek, bilgisayar bilimcilerin karşılaştığı en zor problem’ olarak tanımlanıyor. Bu sebeple geliştiricilerde, olabildiğince insanı, açık paralel donanıma ve geliştirme aracına ulaştırma isteği oluşuyor. Bu çalışmada, Raspberry Pi ve Arduino gibi donanım topluluklarından esinlenilmiş. Hedef, açık kaynak paralel programlama bilgi açığını kapatacak, yüksek performanslı programlama platformu ihtiyacını karşılamak. Bir diğer deyişle, Parallella projesinin amacı, düşük maliyetli, açık donanım platformu ve açık kaynak araçları sağlamak, öğrenmeyi desteklemek ve yazılım geliştirme yoluyla paralel programlamaya ulaşımı mümkün kılmak.
Başlangıç aşamasında sadece donanım platformuna odaklanılsa da Parallella aynı zamanda açık kaynak yazılım projesi. Parallella’nın belki de en önemli amacı paralel programlamayı öğretmek. Proje programlama modelleri açısından objektif olmaya çalışıyor. Tek katı zorunluluk ise seçilen dil ya da metodun ücretsiz açık kaynak geliştirme araçları tarafından desteklenmesi.
Paralel programlamayı yaygınlaştırmak, uygun fiyatlı, açık kaynak ve kullanımı kolay bir platforma ulaşmayı gerektiriyor.
Bu sebeple Parallella, açık kaynak, açık erişim ve düşük maliyet esaslarına göre hazırlandı. Ürünün piyasaya sunulmasıyla tüm bord tasarım dosyaları, açık kaynak olarak temin edilebilecek. Tüm mimari ve SDK dökümanları web üzerinden yayınlanmak zorunda. Maliyet açısından da cihazı erişilir kılmak için, olabilir en uygun fiyat hedefleniyor.
99$’dan başlayan fiyatlarla, mini süper bilgisayar sahibi olmak… Enerji tasarruflu, eknonomik, kompleks yazılımları verimli şekilde eş zamanlı çalıştırabilen Parallella, birçok açıdan devrim döneminin başlangıcı kabul edilebilir. Gerçek zamanlı nesne takibinden, holografik görüntüye, yapılabilecekleri yakın zamanda göreceğiz. Geleceğin süper bilgisayar uygulamalarının küçük bütçelerle evlerde, okullarda, hobi cihazları ile ve kişisel çabalarla yapılabileceğini kim düşünebilirdi ki…
Video (ingilizce)-Parallella: