Sözün ne önemi var? Gerçekten sihirli sözcükler var mı? Sözler bizi veya başkalarını ne derece etkileyebilir? Sözün önemi maalesef ki sayfalarca yazılacak kadar kısa değil…
Sözlerimiz aslında kısacık yaşamımız ardından bıraktığımız en önemli eserlerimizdir. Sözler sihirli değildir demek istemezdim…
Sözler sihirlidir. Kullandığımız sözleri fark etmesek de kalbimizdekilerin dışavurumudur. Canlı cansız her şey etkilenir sözlerden, ayrı bir mikro organizmadır adeta sözler, iyisi de vardır kötüsü de… İyisi iyi eder insanları kötüsü de kötü, hem söyleyeni hem de söyleneni…
İlginçtir bununla ilgili bilimsel bir deney bile var:
Japon Bilim Adamı Dr. Masaru Emoto, deneyinde suya söyledikleri sözlerle farklı su kristal şekli ortaya çıktığını gözlemlemiş, Yani suya sevgi sözleri söyleyince farklı kristal şekil, kötü sözler söyleyince farklı bir kristal şekil…
Ki her şeyden önce Müslümanlar için İslam’ın beş şartından birinin ve ilkinin sözle yapılması tesadüfi olmasa gerek. Hiç bu tarafından düşündük mü? Biz ne zaman düşündük ki…
Günlerdir siyasilerin kullandıkları dilin acaba insanları nasıl etkilediklerinin farkındalar mı? Ehemmiyet vermeden kullandıkları sözler, zaten sabrı kalmamış toplumumuzu ne hale getirir diye keşke düşünseler. Başımızda ki insanlar bile bunu yapıyorsa toplumumuzdan beklemeleri de ayrı bir ironi.
Şiddet sözlerinin yerini sağduyu ve barış almadan, destek sadece teröre verilir.
Konfüçyüs’ün dediği gibi: “Toplumları yok etmek için silaha gerek yok onları dille, sözlerle yok edebilirsin.”
Başta da dediğim gibi söz üzerine konuşulacaklar burada anlatıp geçilecek kadar kısa değil ancak:
Kullandığımız sözlerin insanları nasıl etkilediği, -sadece insanları da değil cansız varlıkları bile- onlar üzerinde bıraktıkları etki ve eyleme geçirme halleri…
Sözlerimizi iyi seçelim ve sonuçlarını düşünelim.
Atalar ne güzel demiş: Bin düşün bir söyle…